Övernskommelsen Mellan Mp- S - V .

Överenskommelse om budgetramar för 2007 och prel. verksamhetsplan mellan Socialdemokraterna – Vänsterpartiet - Miljöpartiet i Lidköping

 

Överenskommelse

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Lidköping har enats om förslag till budgetramar för kommunens verksamheter 2007 och prel. verksamhetsplan. Partierna konstaterar att behoven och de politiska ambitionerna medför att det är nödvändigt att tillföra mer pengar till vissa verksamheter. Det är partiernas bedömning att kommunens kapitalförvaltning generar sådana belopp att det är möjligt och realistiskt att skriva upp intäkterna från kapitalförvaltning med 18 miljoner eller till en genomsnittlig intäkt på 73 miljoner kr/år.

 

I förhållande till de föregående år planerade ekonomiska ramarna för 2007 vill vi göra följande tillägg:

 Barn o Skola            +10 miljonerVård o Omsorg          +6 miljonerUtbildning                 + 2 miljonerSocialnämnden           +2 miljonerLöner                        +10 miljonerKommunstyrelse        +2 miljoner 

Barn och skola:

Partierna är överens om att sänka antalet barn i barngrupperna i förskolan. Samtidigt är det allt fler barn som vill gå i förskolan. För att klara att ta emot ett ökat antal barn och samtidigt påbörja arbetet med att minska antalet barn i grupperna måste Barn- och skolnämnden få ett rejält tillskott.

 Vård- och omsorg:

Kostnaderna för omsorg om de funktionshindrade har ökat. Samtidigt är det viktigt att slå vakt om äldreomsorgen. Partierna är överens om att äldres och funktionshindrades behov inte ska konkurrera med varandra. Vård- och omsorgsnämndens ram måste därför förstärkas.

 

Utbildningsnämnden:

Partierna anser att vuxenutbildning är viktig. Det handlar t.ex. om att ge möjlighet för arbetslösa med ofullständig grundskole- eller gymnasieutbildning eller de som behöver byta inriktning i arbetslivet och därför behöver komplettera. För att kommunen ska kunna fortsätta att tillhandahålla bra vuxenutbildning utökas utbildningsnämndens ram.

 Socialnämnden:

Att sänka arbetslösheten, inte minst ungdomsarbetslösheten, är en av de absolut viktigaste frågorna. Socialnämnden har ansvaret för arbetsmarknadsenheten och därmed kommunens satsningar mot arbetslösheten genom enheten. Socialnämndens ram höjs så att ytterligare satsningar för att minska framförallt ungdomsarbetslösheten möjliggörs.

     Löner:

Kommunen har kommit en bit på väg i arbetet för att kvinnor och män ska ha jämställda löner i jämförbara arbeten. För att fullfölja den gjorda satsningen krävs mer pengar. Det är därför nödvändigt att anslå ytterligare medel för löner.

 

Kommunstyrelsen:

Det finns en del projekt och verksamhet som kräver pengar eller utökade medel varför kommunstyrelsens ram förstärks. Främst handlar det om att

  • pengar måste satsas på brottsförebyggande verksamhet.
  • medel till skapande av det ”nya” Rörstrand måste fram.
  • flygplatsbolagets underskott måste täckas.
  • Partierna är också överens om att kollektivtrafiken är viktigt såväl som service som ur miljösynpunkt. För att uppmuntra kollektivtrafikresandet vill partierna därför börja med avgiftsfri lokaltrafik under lördagar.
 Övrigt
  • Partierna är överens om att satsa på en konstgräsplan redan under 2006.
  • Motorstadion kan komma att kosta mer och vi måste ha beredskap för detta.
  • Kring frågan om mer isyta och byggandet av en ishall/evenemangshall rådet det oklarheter för närvarande men partierna är beredda att medverka om det kommer fram bra lösningar som medför bättre förutsättningar för isidrotterna.
 

Andra områden som vi särskilt vill framhålla är att

  • åtgärder måste vidtas för att förbättra Kinnevikens vattenkvalité och därmed också vårt badvatten.
  • Näringspolitiken är viktig för arbetstillfällena och samarbetet med det lokala näringslivet skall fortsätta. Kommunikationer och kompetensutveckling är några sådana områden som stärker näringslivet och därmed möjligheten till fler jobb i Lidköping.
  • Lidköpings skall vara väl framme i energiomställningen och vi skall stödja näringslivets satsningar på hållbara framtidslösningar inom miljöområdet
  • Vi har tidigare avsatt 1 miljon kr/år för Ungdomens Hus. Avsikten är inte att hela denna summa ska till gå till kommunal verksamhet. En del av summan går till Föreningen Kulturmuren för verksamhet i Sockerbruket redan 2006.
 Socialdemokraterna                    Vänsterpartiet                Miljöpartiet



Hej,!

Så här ser vår överenskommelse ut inför den antagna rambudgeten som togs den 12/6 i kommunfullmäktige.
Vi kommer slutligen att fastställa budgeten i november i år och om vi får mandat så ingår detta i kommande beslut om budgeten.

mvh

Göran  
  

                                                                 

 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Hej Göran!
Jag o Ingemar o Gert är på turné o vi har kommit till Halmstad. Solen skiner mycket värmande o senare idag ska vi se matchen Halmstad vs Göteborg........men innan dess så har jag förstås tid att titta in på din blogg o då måste jag ju också skriva några ord. Ha det trevligt på nattpasset!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback