Vg Vårdval 2009




Hej ! Nu äntligen kan jag presentera detta som jag jobbat med i regionpolitiken sedan i december 07 som nu har resulterat i ett positionspapper mellan samtliga partier förutom V . Nu kommer hela tjänstemanna produkten på 35 sidor ; Vägen till medborgarnas primärvård gå ut till remiss ! Regionfullmäktige beslutar i höst för att vi ska kunna starta vårdval Vg till 1/4 2009..
mvh
Göran Larsson

Politiskt positionspapper med anledning av

"Vägen till medborgarnas primärvård - en idéskiss för V G Primärvård"

--

Hälso- och sjukvårdsutskottet gav den 13 juni 2007 i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma med en idéskiss för utveckling av primärvården i Västra Götalandsregionen. Utvecklingen har under arbetets gång stämts av med HSU:s ledamöter vid ett antal längre seminarieövningar. Vi har politiskt uttalat en vilja att skapa en bred samsyn för hur vi önskar se den framtida utvecklingen för primärvården.

Nu är en idéskiss för V G Primärvård presenterad i form av dokumentet "Vägen till medborgarnas primärvård". Ett fördjupat analysarbete kring bland annat ekonomiska förutsättningar behövs före ett definitivt ställningstagande. Vi vill med anledning av idéskissen, redan före remissförfarande och fortsatt utredningsarbete, avge en avsiktsförklaring för det fortsatta arbetet och betona några viktiga mål och principer i det fortsatta utvecklingsarbetet.

--

Vi är i huvudsak positiva till idéskissens anslag och förslag om att stärka patientens ställning, samt att öka kvalitet och tillgänglighet i vården i hela Västra Götaland, med inriktning om att skapa ökat förtroende och ökad arbetsglädje i primärvården.

Det behövs fördjupade analyser och utredningar av förslagen i idéskissen. Av den anledningen kommer vi att föreslå att det tillsätts ett antal arbetsgrupper för att utveckla förslagen i idéskissen till HSU under hösten 2008.

Vi avser också att skicka idéskissen på remiss till; primärvårdsstyrelser, hälso- och sjukvårdsnämnder, sjukhusstyrelser, tandvårdsstyrelsen, styrelsen för handikappförvaltningen, personalutskottet, ekonomiutskottet, folkhälsokommittén, servicenämnden samt pensionärsorganisationer, brukarorganisationer och kommunalförbunden, för att inhämta synpunkter på idéskissen.

Vi kan konstatera att det under året har och kommer att presenteras utredningar med förslag på ny lagstiftning som kan komma att påverka förutsättningarna för organiseringen av primärvården.

Vår ambition är att den vidare processen kan leda fram till beslut i regionfullmäktige under hösten 2008 så att nya förutsättningar kan träda i kraft den 1 april 2009.

Under det fortsatta utredningsarbetet gäller nuvarande regelverk och inriktningar för primärvårdens utveckling.

Den politiska organisationen kommer att ligga fast för mandatperioden även om idéskissens förslag kan komma att innebära delvis förändrade arbetsuppgifter för berörda politiska nämnder och styrelser.

Hälso- och sjukvårdsutskottets ledamöter och ersättare föreslås, tillsammans med de representanter för (mp) och (svg) som följer HSU:s arbete, ha rollen som styrgrupp i det fortsatta utvecklingsarbetet.

--

Utifrån föreliggande idéskiss önskar vi i nuläget betona och förorda några viktiga mål och principer i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Det är viktigt att förändringarna i primärvården bygger vidare på nuvarande positiva utveckling i primärvården.

Primärvården ska även fortsatt ha ett brett uppdrag för att kunna möta människors behov av somatisk, psykiatrisk och psykosocial hälso- och sjukvård.

Vi förordar inriktningen mot en kvalitetsdriven utveckling av primärvården med fokus på resultat och där ersättningen till vårdgivarna för uppnådd kvalitet och uppnådda resultat får en stor tyngd.

Vi förordar ett ersättningssystem som utgår från vård efter behov med en hög kapitationsersättning. Vi vill betona vikten av att det dessutom finns faktorer som kompenserar för skillnader i behovet som vårdtyngd, socioekonomi och geografi utöver grundfaktorerna antal invånare, ålder och kön.

Vi sympatiserar med tanken på patientavgiftsfrihet till den vårdcentral man är tillhörig/listad, men kombinera det med avgift om man som patient utan skäl uteblir från en bokad tid.

För att stärka patientens ställning inom vården stöder vi förslaget att patienten tar med sig "sin primärvårdspeng" till vald vårdcentral.

Vi förordar idéskissens förslag till listningsförfarande mot vårdcentral som bygger på nuvarande tillhörighet och upptagningsområde, med fritt val för patienten att byta. Ingen patient ska kunna nekas listning till en viss vårdcentral.

Den som önskar eller behöver en fast vårdkontakt i primärvården, i form av läkare eller annan personalkategori, har rätt att få det.

Avtal och överenskommelser om särskilda åtaganden, utöver grundåtagandet, är ett ansvar för hälso- och sjukvårdsnämnderna. Vi förordar att hälso- och sjukvårdsnämnderna är den part som tecknar avtal med auktoriserade vårdgivare om bland annat geografisk placering för att på bästa sätt tillgodose hela befolkningens behov av hälso- och sjukvård.

Vi vill betona att primärvården även fortsatt ska ha en viktig roll i såväl det förebyggande folkhälsoarbetet som det hälsofrämjande arbetet.

Vi vill betona att primärvården ska ha den viktiga rollen som samordnare i närsjukvårdsarbetet.

Vi vill betona att Västra Götalandsregionen, som en stor region med en bred verksamhet, kommer att ta ett koncernövergripande personalpolitiskt ansvar vid en eventuell övertalighet.

Vi förordar inrättandet av en medicinsk revision som ett instrument och stöd för politiken i uppföljningsansvaret.

Vi vill att primärvården även fortsatt skall präglas av närhet till medborgarna och att det skall finnas minst en vårdcentral i varje kommun.

"Kravboken" är det politiskt styrande dokumentet utifrån idéskissens förslag och ska fastställas av regionfullmäktige. Hälso- och sjukvårdsnämnderna ska aktivt involveras i utformningen av "kravboken".

Vi avser att över tid fortsätta vidareutveckla VG Primärvård för att möta framtida utmaningar och för att ge reella förutsättningar för primärvården att ta ansvar för en större del av öppenvårdsbesöken i hälso- och sjukvården.

Vi avser som företrädare för våra politiska partier att även fortsatt arbeta för att finna konstruktiva lösningar över partigränserna för att långsiktigt stärka primärvårdens utvecklingsmöjligheter i Västra Götalandsregionen.

Vänersborg 2008-04-02

Jonas Andersson (fp) Martin Andreasson (m) Annelie Stark (s)

Monica Sehlin (kd) Cecilia Andersson (c) Göran Larsson (mp)

Margaretha Jansson (svg)


Kommentarer
Postat av: Carolina

Hej! Vill du vinna en design? Då tycker jag att du besöker min blogg och gör det som står där! Ha en underbar fortsättning på dagen!

Postat av: Gunnar

Finns det någon 'röd tråd' som sammanfattar denna relativt mångordiga "idéskiss för V G Primärvård". Är den eventuellt en strävan efter en väl fungerande primärvård?
Kvällshälsning
Gunnar
Ps ska du med på spinning på fredag kl 17.00? Det är visserligen fullbokat just nu, men det kan säkert droppa in någon avbokning.

2008-04-02 @ 21:31:03
URL: http://www.gunnarkarlqvist.se
Postat av: Errol

Den röda (eller gröna?) tråden är väl att "stärka patientens ställning, samt att öka kvalitet och tillgänglighet i vården i hela Västra Götaland, med inriktning om att skapa ökat förtroende och ökad arbetsglädje i primärvården"...

2008-04-10 @ 10:20:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback