S-V-Mp --- Ny regering

En härlig dag för en som kämpat för ett grön/röd hela tiden mellan samtliga av oss inom oppositionen !
S-V-Mp
(samma som vi har här i Lidköping)
Nu ser jag fram mot valet mer än någonsin !  Efter 2010-09-17skall denna Alliansregering förpassas till historien !



Ett ungdomspaket för framtiden

Miljöpartiet de Gröna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterar ett gemensamt regeringsalternativ inför valet 2010 och en politik för att möta jobbkrisen.

Pressbild Ohly Sahlin Wetterstr Eriksson, fotograf: Marcus Kurn

  
Hämta pressbild (Foto: Mattias Kurn)

- Jobbkrisen är här. Sedan september har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning. Risken är stor att ungdomarna kommer att drabbas extra hårt av krisen. Redan innan höstens varsel var arbetslösheten bland ungdomar hög. Situationen riskerar nu att förvärras när konjunkturen viker samtidigt som historiskt stora ungdomskullar avslutar gymnasiet, säger Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly i en gemensam kommentar.

- Regeringen har hittills inte presenterat några aktiva insatser för att möta risken för ökad ungdomsarbetslöshet. Risken är att denna passivitet sår ett frö till en förlorad generation. Sverige har inte råd med en sådan förlust. Jobb till ungdomar kommer därför att vara ett viktigt fokus i vårt rödgröna samarbete, fortsätter partiledarna och språkrören.

Redan idag presenteras ett gemensamt ungdomspaket, som innehåller fyra delar:

1. Traineeprogram i välfärden

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) finns det stora behov av nyrekryteringar i den offentliga sektorn inom de närmaste åren, bland annat på grund av pensionsavgångar. Rekryteringsbehovet är stort när det gäller till exempel vårdbiträden och yrkeslärare - men också när det gäller andra yrkesgrupper. Till exempel är var femte kommunal ingenjör över 60 år. I stället för att vänta på att de äldre ta med sig all sin kunskap när det går i pension vill vi nyanställa redan nu, så att de unga som anställs kan få del av sina erfarna kollegors erfarenheter. På så sätt kan vi både locka till oss unga som vill utveckla framtidens välfärdstjänster och överbrygga jobbkrisen.

Vi har alla tre partier tidigare presenterat att vi vill öka statsbidragen till kommunsektorn 2009 och 2010. Nu presenterar vi ett gemensamt förslag om att 1 miljard kronor av dessa 2009 och 2010 ska riktas till traineeprogram i välfärden. Det räcker till cirka 3 000 trainee-platser.

2. Jobbutbildning till unga

Många arbetslösa ungdomar har bristande utbildning. Utvärderingar från Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) visar att yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning är en framgångsrik insats som leder till jobb.

Vi har tidigare lagt fram förslag om att bygga ut den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen. Nu lägger vi fram ett gemensamt förslag om att 3 500 årsplatser i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning ska riktas till unga under 25 år, och avsätter 500 miljoner kronor 2009 och 2010 för detta.

3. Fler utbildningsplatser på komvux, KY och högskola

Trots att ungdomskullarna växer kraftigt under de kommande åren har regeringen minskat antalet studieplatser på både komvux och högskola. Risken är betydande att vi nu står inför ett historiskt trendbrott; att andelen ungdomar som har möjlighet att gå vidare till högre studier för första gången kommer att minska.

Vi vill kraftigt bygga ut både komvux, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskola. Ungdomar ska både ha möjlighet att komplettera sin gymnasieutbildning ? eller läsa in gymnasiet om de inte tidigare har gjort det. Vi är överens om att bygga ut högskolan med minst 3 685 platser 2009 och 4 418 platser 2010, komvux med minst 4 700 platser 2009 och 7 000 platser 2010 och KY med minst 2 500 platser 2009 och lika många platser 2010.

4. Karriärcoachning och praktik

För att få jobb behöver ungdomar referenser och erfarenheter från arbetslivet. Vi ser stora behov av att långsiktigt brett förbättra kontakterna mellan utbildning och yrkesliv ? både i gymnasieskola, komvux och högskola. Redan nu föreslår vi 100 miljoner kronor för att bygga ut möjligheterna till praktik och karriärrådgivning 2009 och 2010.

FAKTARUTA - UNGDOMSPAKET (miljoner kronor)

(mkr)20092010
Traineeprogram i välfärden1 0001 000
Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning500500
Komvux400600
Högskola290360
KY (Kvalificerad yrkesutbildning) 187187
Karriärcoachning och praktik100100
TOTALT2 4772 747


FAKTARUTA - UNGDOMSPAKET (platser)


(årsplatser)20092010
Traineeprogram i välfärden3 0003 000
Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning3 5003 500
Komvux4 7007 000
Högskola3 6854 418
KY (Kvalificerad yrkesutbildning) 2 5002 500
TOTALT17 38520 418


Uppgörelsen om ett ungdomspaket för framtiden har kunnat göras sedan samtalen på partiledarnivå har varit framgångsrika. Samtalen har resulterat i en överenskommelse mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som följer här i sin helhet:


ÖVERENSKOMMELSE: RESULTAT AV SAMTALEN PÅ PARTILEDARNIVÅ

· I det fördjupade rödgröna politiska samarbetet är partierna överens om att gällande budgetregler accepteras; överskottsmål, budgettak och hantering av investeringar liksom riksdagens penningpolitiska mål samt riksbankens självständiga ställning.

· Det fördjupade rödgröna samarbetet syftar till att begära mandat för en gemensam koalitionsregering efter valet 2010. Samarbetspartierna kommer att som enskilda partier lägga fram egna valmanifest inför väljarna i valrörelsen 2010. Men vi är överens om att utarbeta en gemensam regeringsplattform som ger tydliga och långsiktiga besked inom centrala politiska områden. Även skattefrågan kommer att ha ett gemensamt svar från våra partier i dess väsentliga delar. En gemensam ekonomisk-politisk vårmotion presenteras 2010. Under tiden att arbetsgrupperna tillsätts och arbetar, fortsätter våra partier att samarbeta i riksdagen i lämpliga frågor.

· Valrörelsen 2010, och mandatperioden som därefter följer, kommer att präglas av tre allt annat överskuggande politiska utmaningar med tydliga avtryck i vardagen - som politiken därmed behöver inriktas på att lösa:

För det första jobbkrisen, med varsel, massarbetslöshet och kraftigt försämrad ekonomisk utveckling som följd.
För det andra klimatkrisen, med förstörd miljö och försämrade framtidsutsikter för kommande generationer som yttersta konsekvens.
För det tredje otrygghetskrisen, med sönderslagna trygghetssytem, ett kvalitetsras i vård, omsorg och skola och ökade orättvisor som resultat av nuvarande politiska inriktning.

Samarbetspartierna är fast beslutna att bryta denna utveckling och därför byta politisk inriktning ? för full sysselsättning, ökad rättvisa och bättre miljö. Därmed vill vi återskapa hopp och framtidstro i Sverige. Fem arbetsgrupper tillsätts därför som ska vara i full gång vid årsskiftet och presentera sina resultat våren 2010:

1. Gruppen för jobb och ekonomi; i kampen för jobben finns också möjligheterna till framtida utvecklingskraft i hela landet såväl som för den enskilde individen.

2. Gruppen för klimat och miljö; i kampen mot klimatkrisen ligger också möjligheterna till hållbar utveckling, djärva tekniksprång och många nya jobb.

3. Gruppen för välfärd och rättvisa; i kampen mot orättvisorna finns också möjligheterna till ökad trygghet, förbättrad välfärd och ett Sverige i sammanhållning, i stad såväl som landsbygd.

4. Gruppen för storstadens utmaningar; i strävan efter ett motverka segregationen och växande klyftor finns också möjligheterna att utveckla moderna och trygga städer där människor och kulturer kan mötas.

5. Gruppen för en rättvis och hållbar värld; i strävan efter ett gemensamt ansvarstagande i vår omvärld finns svaren på hur Sverige ska agera aktivt i EU, FN och gentemot omvärlden med en tydlig utrikes- och säkerhetspolitik.

Alla förslag från arbetsgrupperna ska analyseras ur ett barn- och jämställdhetsperspektiv. Politiken ska bryta kvinnors underordning och lyfta fram kvinnors möjligheter. Varje grupp åläggs också att ta fram förslag som kan motverka diskrimineringen av människor i samhället.

Därtill tillsätts en intern arbetsgrupp:

Gruppen för gemensam planering; tre enskilda partier eftersträvar inte att vara överens om allt, men vi är fast beslutna att göra den nuvarande moderatstyrda regeringen och dess politik till gemensam huvudmotståndare i valrörelsen 2010. I det arbetet behövs gemensamma aktiviteter och ett gemensamt förhållningssätt.



hälsningar

Göran

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback