Hej på ...

Hej på er alla bloggisar skriver en sjukling som nu varit nebäddad ett tag (på bättringsvägen) för att ta nya tag i såväl politken som i arbetet i nästa vecka..!!!!

Skottlandsresan var mycket bra och lärorik då jag fick reda på hur de organiserar sin vård organisation och man kan säga att det pricipielt viktiga är att de nu går på ett helt annat spår än det engelska systemet då man inte vill privatisera vården .
NHS .. nationel healthcare of Scotland .. har sedan 99 styrs av det skottiska parlamentet i Edinbourg.
Det finns 5 millioner invånare i Skottland i deras 32 kommuner. I stråket mellan Glascov och Edinbourg lever 3 millioner invånare så ni kan förstå att man har en stor glesbygd. Det som var lite förvånande var deras stora ohälsoproblem och då inte minst pga Alkoholen.. Medellivslängden är inte högre än Portugal = altså klart lägre än Sveriges 80.
Man vill nu ta krafttag gällande det hälso förebyggande vården och det innebär att man vill utveckla primärvården från dagens läkarstationer till att likna mer våra vårdcentraler...
Man vill också jobba mycket bättre med att effektivisera sjukhusen samt öka samverkan med kommunerna ! Detta var bra att lyssna på för det är liknande arbete vi jobbar med i Regionen...
Det var viktigt att följa med på resan och det finns nu ett arbete på att utveckla sammarbetet med Scottland och deras NHS.
Det är meningen att vi ska försöka bjuda in dem framöver till Sverige och vår region.(Vg) framöver..

Här i Lidköping så går debatten vidare gällande vår ekonomi och jag har varit tydlig med att blir det tvunget att välja mellan skattehöjning eller stora  besparingar så bilr det skattehöjning på 50 öre och detta är vad Kjell Hedvall har sagt utåt vilket är bra. Vi får nu se över våra kostnader på alla håll och investerings budgeten som skall beslutas nu i Kf gällande 2010 .. får ses som ytterst preliminär då vi först till våren 09 vet mer  hur läget ser ut gällande djupet på lågkonjunkturen för vår sida och hur regeringen agerar så tillsdess så kan man inte lova något (större projekt) nytt i investeringsväg...

Vi har kommunstyrelse på tisdag så då träffas vi i majoriteten kl 08 till 09 först och då kommer vi förståss att diskutera utöver dagordningen.. investeringsvolymen ur ett principielt perspektiv..
På tisdag-morgonen kl 06,30 till 07,45 är Mp på resecentrum och kampanjar ...

ha det gott
Göran


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback