Rödgrön klimatpolitik värt namnet !

EN RADIKAL RÖDGRÖN KLIMATPOLITIK

I dag onsdag klockan 9 presenterar vi tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en gemensam motion om den rödgröna klimatpolitiken. Motionen är vårt svar på den moderatstyrda regeringens energi- och klimatpropositioner där regeringen bland annat vill öppna för ny kärnkraftsutbyggnad.

När borgarna vill smita undan alla åtgärder på hemmaplan har vi en politik som innebär långtgående insatser i Sverige. De rödgröna partierna är eniga om att de totala utsläppen ska minska med 40 procent i Sverige. Det ska ske genom minskningar med 45 procent i den icke handlande sektorn* i Sverige och ytterligare 13 procent utomlands. Målet gäller jämfört med 1990 års utsläppsnivå.

Sammanlagt minskar vi utsläppen med 58 procent i den icke handlande sektorn jämfört med regeringens 40 procent. Man kan också uttrycka det som att vi minskar de sammanlagda utsläppen i Sverige med 40 procent jämfört med regeringens 27 procent. Vad gäller utsläppsminskningar från idag och fram till 2020 har vi ungefär dubbelt så hög ambitionsnivå som regeringen.

Vi har kämpat hårt för att höja målet för andelen förnybar energi från 50 till 53 procent till år 2020. Det är väldigt viktigt att vi tydligt driver på för en radikal utbyggnad av de förnybara alternativen. Vi har nu en gyllene chans att göra stora satsningar på att på riktigt bygga ut vindkraft, bioenergi, vågkraft och effektivisering så att det ger möjligheter att minska miljöpåverkan, skapa hundratusentals nya arbetstillfällen och kan dra Sverige upp ur lågkonjunkturen.

Regeringen har i princip inga åtgärder alls i sin proposition. Vi föreslår bland mycket annat:

- en 50-procentig ökning av järnvägskapaciteten och satsning på utbyggnad av lokal spårtrafik i större städer

- införa kilometerskatt på lastbilstransporter

- pröva vita certifikat för att effektivisera energianvändningen

- pröva fastprissystem för att stimulera utbyggnaden av förnybar elproduktion

- införa ett energiskatteavdrag för havsbaserad vindkraft.

NEJ TILL KÄRNKRAFT

De rödgröna partierna säger nej till att avskaffa avvecklingslagen och tillåta ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Vi är tydliga med att en rödgrön regering aldrig kommer att medverka till att uranbrytning eller fossilbränsleutvinning startas i Sverige. Vi är eniga om att kärnkraften ska betala sina fulla avfallskostnader och ha obegränsat ansvar för kärnkraftsolyckor.

Den rödgröna klimatmotionen som presenteras idag är ett viktigt steg för en radikal grön politik under nästa mandatperiod. Vi har fått gehör för många viktiga gröna förslag. Men mycket återstår fortfarande. Vi kommer att fortsätta jobba med det tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet, bland annat i den gemensamma rödgröna arbetsgruppen för klimat och miljö. Vi lämnar därför också in en egen klimatmotion utöver det som presenteras i den gemensamma. Där har vi ytterligare förslag på styrmedel för att stoppa klimatförändringarna. Det handlar bland annat om koldioxidskatt för torv, slopade elcertifikat till småskalig vattenkraft och förslag om höjda koldioxidskatter


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback