kinnekullebanan.

Hittat på Wikipedia;
Den första delen av banan, Håkantorp-Lidköping öppnades 1877, och sträckan Lidköping-Mariestad öppnades till en del 1887 och helt 1889.
Kinnekullebanan har ganska låg standard[ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/#cite_note-vgupprust-0 ][1]. Den är inte [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/Elektrifierad_j%C3%A4rnv%C3%A4g ]elektrifierad. Banan saknar både [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/Automatic_Train_Control ]ATC och ett fjärrstyrt trafikstyrningssystem.
Trafikstyrningen sker med hjälp av [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/T%C3%A5ganm%C3%A4lan ]tåganmälan, manuell hantering. Banan har i allmänhet träslipers och finare grus i banvallen, inte [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/Makadam ]makadam.
Det gör att banvallen tar åt sig regnvatten och blir känslig för tjäle. Största tillåtna hastighet är mestadels 90 eller 100 km/h.
Det finns utredningar[ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/#cite_note-vgupprust-0 ][1] och riksdagsmotioner och annat om upprustning, men pengar har inte tilldelats.

Västtrafik, Banverket och flera kommuner vill bygga ett [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/Triangelsp%C3%A5r ]triangelspår i Håkantorp, så tåg kan gå Mariestad–Lidköping–Vänersborg–Trollhättan–Göteborg,
och det skulle ge fler resemöjligheter och underlag för fler tåg på Kinnekullebanan, och avlasta Västra Stambanan.
Detta är dock stoppat av [ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/wiki/Vara_kommun ]Vara kommun där Håkantorp ligger, eftersom de fruktar färre tåg genom Vara tätort[ http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinnekullebanan/#cite_note-Varatriangelsp.C3.A5ret-1 ][2]




: dessutom fryser de gamla tågen fast och kan inte köras vid temp på -5gr. Endast de nyare tågen klarar detta, men de är på reparation;)

Kommentarer
Postat av: Gunnar Karlqvist

Hej Göran!

Så du har en sådan kunskap om Kinnekullebanan. Nu hoppas jag även att du är lika kunnig på veckans frågequiz och att du förstås har funderat på frågorna sedan flera dagar.....för du vill ju aldrig vara ute i sista minuten med något /ler/!

Hälsning från Ljungen

Gunnar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback