GL nytt/ debatt !

I dag är det tisdag och nedräkningen börjar till valdagen och det känns mycket bra att vara grön ! Var hos Madde i Helgen och var på torget i Borås och träffade Isabella Lövin ! Hon pratade fiskepolitik (skrivit en bok = Tyst Hav ) Rapport var där och gjorde ett inslag. Jag. Madde och Jane var med på några bilder ! Kolla SVT -play från 19,30 sändningen(lördag)
I går var det kommunfullmäktige och det var trevligt att lyssna på Veronica Berling (duktig talare) när hon förklarde varför vi i i MP sade nej till en Alliansmotion som vill privatisera mycket i våra egna verksamheter ! Kolla Lidköpingsnytt,s reportage på måndag kväll .

Debatt

Miljöpartiet föreslår bland annat ett grönt kort för yrkesfiskare, liknande den jägarexamen som krävs för jakt.

Miljöpartiet siktar på att få fler mandat i EU-parlamentet. Med fler gröna politiker i EU-parlamentet kommer Miljöpartiet att kunna bidra med kunskap och engagemang så att haven kan räddas.

Fisket är det område, vid sidan av jordbruket, där EU förmodligen styr mest. Det finns goda argument för att EU ska ha stort inflytande. Haven och fisken är en gemensam, gränsöverskridande ekonomisk resurs, men också en mycket viktig del av vårt gemensamma ekosystem. Handel och fiskenäring är ofta internationell.

I EU har många av problemen med haven uppmärksammats, även på hög nivå. Trots det har EU:s fiskeripolitik inneburit att rovdriften på fiskbestånden har fått fortsätta. Besluten fattas långt från medborgarna. Det är också så att beslutsprocessen har varit komplicerad att följa för journalister, forskare och miljöengagerade. I dagsläget är det medlemsstaternas jordbruksministrar som bär det största ansvaret. De har hittills prioriterat kortsiktiga ekonomiska intressen och det allmänna intresset har fått stryka på foten.

Miljöpartiet föreslår här ett program som kan utgöra grunden i ett systemskifte i EU:s fiskeripolitik. Ett av förslagen är att EU inför ett grönt kort för fiskare så att den kompetens och kunskap om havet som finns kommer till användning. När fiskaren fått nödvändig kunskap i hur fiskbestånden påverkas av olika fångstmetoder är det mer sannolikt att det går att utveckla näringen så att resursbasen, fisken, finns i hållbara bestånd i framtiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback