Semester inlägg

76717-30

Hej !


I dag har jag haft det mycket trevligt tillsammans med Kija och Peter .

Vi har bildat en kulturförening ! 

Gå gärna in på hemsidan : kultudrama.blogg.se


Sommar och semester ger ny inspiration och detta med kultur har inte minst varit på tapeten i debatten när det gäller att vi i majoriteten in te skulle satsa så mycket på detta med kultur som på fritid och detta kanske man kan hålla med om men jag håller med Kjell när det gäller att utnyttja den nya evanemangshallen till kulturarena också.

Sedan så kan man ju alltid göra mer kultur med små medel och detta kan vår kulturförening visa på tror jag !

Ha det gott i sommarnatten och ta hand om er !

mvh
Göran 

Luneburg kontra Chicago

76717-28


Flygbild över vackra gamla staden i den medeltida  Luneburg..Tyskland ..
Jag kommer att åka dit med min moder och tvillingsyster med son den 12 juli !

Min mor är född i byn Bardowiik 5 km öster om denna vackra stad som jag ser som en insperation när jag tänker på Lidköping och jag ser inte att man ska behöva åka till USA och Chicago för att få insperation..

Men Luneburg och Lidköping har en mång hundra årig historia att värna om och utveckla staden på sådant sätt att man värnar om karaktären på staden emedan nya städer som de i USA mer byggs vind för våg och skylines hysterin är ett uttryck för detta !

Lidköping skall stå starkt emot ett förytligande av dess historiska karaktär och vi ska stå emot detta med att bygga allt för höga hus i Lidköping...

Ha det gott

Göran

Personligt

På torsdag kommer min älskade flickvän hem efter en lång, lång tid på sjukhus sedan olyckan den 5,e maj och denna tid efter detta har sannerligen varit en tid olik allt annat i mitt 39 åriga liv.

Jag har förstått att livet så fort kan ryckas ifrån en människa och att man inte ska ta något för givit i livet !
I mitt arbete som sjuksköterska sedan 1992 har jag naturligtvis erfarenhet kring detta med liv och död då jag främst har arbetat med äldrevård men ändå kan man aldrig förbereda sig för något som detta .

Jag förstår kanske än mer om detta med livets skörhet och lärdomen att värdera livet än mer står klart för mig på ett klarare sätt nu än tidigare !

Jag tror att det är viktigt att människor vågar förmedla känslor och närhet även på detta forum och jag tror att människor uppskattar detta då många år trötta på den  ytliga uttryckens konst inlindad i akademiska ordflätor , som om det man sade skulle betyda mer på detta sättet vilket är rent nonsens enligt mig själv !

Jag är orolig för av den snuttifierade verklighetsbeskrivningen av de så kallade lärda skymmer det egentliga , det som betyder något för oss människor !

Det behövs skrivas om  människor med curage som de människor som hjälpte min flickvän den där eftermiddagen den 5,e maj , där en pratade med henne hela tiden och en lånade ut sitt skärp för att binda som ett avsnörande förband runt benet för att stoppa blödningen. Dessa två människor är livets hjältar som låter handlingen visa och inte orden !
Jag vill bara uttrycka ett särskilt tack till dessa två människor ! Inga ord kan beskriva den tacksamhet jag känner för det ni gjort !

Jag har känt att detta behövde skrivas på min blogg som annars mest handlar om den vardagliga politiken i min närhet här i Lidköping , men detta kändes så viktigt att jag inte vill undanhålla detta för er läsare av min lilla blogg som naturligtvis fortsättningsvis mest kommer att handla om mitt politiska.


GöranTänkvärda Sommmar, sommar, sommar ord !

76717-8

De vackra blommorna ler mot oss och våra vackra fåglar sjunger för oss !
Alla har sin plats , växter, djur och människor och vi kan inte göra det sämre för någon art på jorden utan att rubba den ekologiska balansen vilket vi människor tyvärr har gjort på många ställen på jorden !

I Lidköping måste vi värna om våra naturområden till kommande generationer och vi måste värna om våra djur och växter samt se till att komma ur vårt beroende av koldioxid.

Jag vet att det bor en miljövän i varje människa och att det finns möjligheter att få med sig alla på det jag skrivit ovan.
När vi nu i sommaren njuter av vår natur så ska vi betänka att den är skör och behöver vår försäkran om att den skall tas väl omhanda !


Ha det gott alla sommarläsare

Sommar och bad är melodin eller hur !

76717-16

Jag rekommenderar alla människor att njuta av sommaren och ta sig ett dopp i vattnet !

ha det gott och sköt om er !

Göran

Ordet är mittMidsommar är över och jag har semester från mitt jobb som sjuksköterska och ser fram mot en ledighet t om den 19 juli !

Jag har en resa till Gotland mellan den 8 till 12 juli framför mig ocg sedan en vecka i Bardowiik, Tyskland, min moders födelseort i Niedersachsen 5 mil söder om Hamburg !

Politik blir det på Gotland där bla Peter Eriksson skall prata på vår dag den 11.e på Almedalen och detta ser jag naturligtvis fram mot..

Innan dess blir det time off från det politiska och detta innebär att denna blogg kommer att varva ner från nästan dagliga inlägg till några få i veckan...

Jag kommer att ha det så fram till och med mitten av augusti då politiken drar igån mer igen om man säger så !

Jag tycker väl att det första halvåret varit ett hyfsat sådant i kommunen i samverkan med S och V och vi i Mp Lidköping har vår avslutning på onsdag på spiken för denna säsong !
Jag är bla mycket nöjd med avgiftsfria lördags bussar samt detta arbetskläder som vårdpersonalen i kommunen nu fått som är Mp saker som hänt denna termin !


Jag måste avslutningsvis säga att olyckan som drabbade min tjej Kija och hennes två barn och svägerska med son  den 5,e maj har varit mycket tufft men ni som läste NLT i fredags vet att det efter alla omständigheter gått så fantastisk bra för min tjej och detta är sannerligen fantastiskt ! Barnen och svägerskan har klarat detta mycket bra och livet är på full fart för dem men naturligtvis så återstår det mycket träning för Kija men detta kommer att gå bra !
Hon har visat mig vad ordet alldrig ge upp och kämpa står för samt att se saker ur ett positivt perspektiv !


ha en god sommarvecka
och Gunnar när det gäller detta med evanemangshallen så tar vi beslut om detta i höst men allt går enligt ritningarna om man säger så och detaljplanen för hallen är g


Göran

Budgeteten är antagen--- läs mitt tal... om det är av intresse

Hej alla läsare !

I dag var det kommunstyrelsens trevliga avslutande på Läckoslott och vi var alla på glatt och trevligt humör och Inger Svensson (Fp) som hade det tufft när det gäller hennes motion gällande ordning/uppförande betyg i går , som ju sitter i kommunstyrelsen tycks ha tagit detta med ro och var på gott humör och retade t om S ledamöter för att vara royalister så om någon var orolig efter det som skrevs i lidköpingsnytt så¨behöver man inte vara detta skulle jag vilja påstå !

I dag beslutade vi om remissen till regeringen gällande detta med framtida översvämningshot och det var bra att vi skrev in att vi ska beakta detta med 47.4 meter i kommande byggnationer även om vi ska kunna bygga ! Detta bevisar att vi tar klimatfrågan på allvar !

tack Gunnar för din kommentar och min röda eller bättre gröna tråd var naturligtvis MIljön-..-- och du kan härunder läsa detta anförande !!
håll till godo !

Ordförande , ledamöter, åhörare , radiolyssnare och press ! Yrkar bifall till S-V och Mp,s budgetförslag för 2008 och plan 09-10  Lidköping är en kommun i framkant inom många områden och då inte minst när det gäller en utvecklad offentlig sektor ( skola, vård och omsorg)  Vi i miljöpartiet vill att vi ska föra en hållbar politik och denna budget är hållbar när det gäller de tre perspektiven , sociala, ekonomiska och ekologiska ! Vi satsar 10 millioner på att förstärka barn och skola genom att ytterligare minska barngrupperna och på det sättet förebygga att enskilda barn faller mellan stolarna och hamnar fel i ett samhälle som sätter allt hårdare individuelt tryck på våra barn ! Vi satsar 7 millioner på vård och omsorg genom att trygga jobben för våra anstälda då de ökade kostnaderna för eu,s arbetstidsregler kompenseras . Gjorde vi inte detta så skulle det på sikt lett till färre personal per vårdtagare vilket naturligvis skulle försämra vården för den enskilde vårdtagaren? Vi har en rätt strategi när det gäller , hemvård/korttid och avlastningsplatser och särskilda boendeplatser och att detta sköts inom kommunens egen regi och det gäller att stärka alla dessa områden framöver då vi vet att andelen äldre kommer att öka den kommande perioden och då gäller det att vi står oss starka ? Vi behöver fler äldreboendeplatser, fler korttids och avlastningsplatser samt förstärka hemvården och detta kräver en långsiktighet i planeringen !Vi har en bra samverkan mellan regionen och kommunen inom närsjukvården och detta skall vi fortsätta att satsa på. Vårdkedjan måste klaffa och ingen enskild skall hamna mellan stolarna !  Vi behöver också se över LSS området och utveckla en långsiktig plan gällande hur vi ska klara av de framtida kraven inom detta område..  När det gäller planeringen av Lidköping framtida bebyggelse så är det av absoluta vikt att våra naturområden som : Östra Sannorna, Råda åsen, Framnäsområden mellan båtgården och campingen och ågårdsområdet bevaras för framtiden för den så viktiga balansen mellan occ människor djur och växter samt att vi även utvecklar och bevarar våra grönområden centralt i staden som Stadsträdgården, örthagsparken och inte minst de grönytor vi har på Nya stadens torg och längs med lidan mm.. !Detta är fantastiska områden som skapar en härlig karaktär för vårt så vackra Lidköping och detta måste vi också låta framtida generationer få uppleva !Vi har ju sedan inom kommunen fantastiska områden som hindensrev, kållandsö med hela den fantastiska skärgården !Vi får inte glömma vårt vatten och det utreds nu gällande hur vi på sikt skall göra lidans vatten rent och jag ser fram mot den dagen när det åter går att bada i den !Glöm inte att vårt läge med vänern ger oss fantastiska möjligheter men med en fortsatt försämring av vattenkvaliteten i kinneviken och Lidan så riskerar de Lidköpings framtida utveckling inom alla de tre perspektiven sociala, ekonomiska och ekologiskaEn viktig sak när det gäller det hållbara Lidköping är att göra det fritt från beroendet av fossila bränslen och det görs ett aktivt arbete inom ramen för vårt Miljöledningssystem och detta gäller inte minst detta med att vi upphandlar bilar som går på etanol , biogas och miljödisel,,Lidköping har ju nu också en egen biogasstation på ågårdsområdet vilket är mycket positivt.Vi har en bra utveckling av fjärrvärmen som är ett bar exempel på återvinning som gjort oss oberoende av oljan utan vi nyttjar vårt egna skräp i stället ! Arbetet när det gäller att utveckla egen biogas genom att vi anskaffar en egen anläggning är på gång och det är självklart mycket positivt ! Ett annat viktigt område här är vindkraftverksutvecklingen och våra nu 17 stycken med 2 till som är på gång !Detta innebär 2,25 % av vår samlade elproduktion och som jag sagt tidigare så hoppas vi i Mp att vi ska nå 5 % strecket inom planperioden och att för att vi ska kunna göra detta så ser vi det som intressant om vi kunde göra som Karlstads kommun och se till att få upp vindkraftverk i Vänern ägda av oss själva ! Vi återkommer med denna fråga framöver ! Vi vill att Sverige och då även Lidköping skall gå i framkant när det gäller att ställa om vårt energiberoende från det ändlösa till det förnyelsebara och på kongressen i Maj så tog vi beslut om att vi vill utifrån 1990 års siffror till 2050 minska beroendet med 80 % av fossil energi totalt i Sverige och detta tycker vi att Lidköping borde ha som mål i stället för 50 % ! När det gäller kollektivtrafiken så är det mycket positivt att vi nu har en avgiftsfri lördagstrafik i vår stadstrafik för att skapa möjligheter och särskilt stimulera för människor att byta ut bilresandet mot kollektivtrafikresandet och nu är det pågång med ett nytt resecentrum vid nuvarande järnvägsstation och bygget kommer att starta igång efter semestern och när detta är klart så lägges alla linjer om mot resecentrum och när sedan sjölunda området har kommit igång så kommer en ny busslinje igång  samt att vi utvecklar lördagstrafiken ytterligare framöver !Allt detta finns i vår budget och plan för 09/10 och detta sammantaget innebär att jag tror på att vi ökat lidköpingsbornas samlade kollektivtrafikresande när planperioden är över !  När det gäller vår arbete med att stärka fritid och kuturen så har vi satsningar som är pågång främst inom fritidssektorn och då inte minst evanemangshallen ! Vi mp vill framhålla vikten av fortsatta satsningar på kulturen och det innebär att vill framhålla ; Vänermuseet och inte minst biblioteket samt sockerbruket !Det behövs fortsatta satsningar här inom dessa områden som jag nämnt !Vi skapar här möten mellan människor som skapar ett fantastiskt mervärde och det är ju så att varje satsad krona på kultur ger mångfalt tillbaka ! Mp har fört upp diskussionen att ytterligare öka öppetiderna på Biblioteket..Många kommuner har söndagsöppet ! Mp har fört upp diskussionerna att stärka framnäs området som en kulturplats med vänermusseet som bas !Mp har fört upp diskussionerna att utveckla sockebruket för ungdomar/vuxna och inte minst våra äldre till en framtida viktig mötesplats mellan generationer!Det är bättre att stärka detta för våra äldre än att satsa på wennerbergsgården ! Lidköping har en sund ekonomi och en ansvarsfull politik !Som gör att vi inte riskerar något för våra framtida generationer ! Vi har en hållbar skattenivå och vi nyttjar vårt kapital på rättsätt vilket innebär att vi avsätter för våra pentionsåtagande och att vi värdesäkrar vårt kapital ! Vi i Miljöpartiet ser inte att någon skattesänkning är möjlig framöver och vill varna för vilka risker som gör att man kanske måste justera skatten uppåt ! Lss kostnaderna : Kostnaderna har ökat mycket och Lss kostnaden överstiger i dag kostnaden för hemvården !  Evanemangshallen : Vi vet i dag inte kostnaden och hur mycket sparbanken går in med men att det finns fördyringar i nytt kylmaterial och ledningsbyten på byggområdet för kommunen som gör det hela svårt att sia i dagsläget vad slutnotan för skattebetalaren kommer att bli  

Fullmäktige i dag...kom gärna dit START kl 10 !!!

76717-9 

I morgon står man alltså i talarstolen och jag har nu förberett mig genom !

1; Klippa mig ! Lite kortare än ovanstående bild ( Håre var ju så långt att jag skulle havt svårt att läsa mitt förberedda anförande )

2 Inköp av nya kläder
( För känslans skull )

3; Besöka min tjej med hennes två barn på Sahlgrenska ! Känns så bra att Kija är på väg hem igen !

4 Suttit framför denna dator och skrivit ett anförande ,,, tagit mig 129 minuter !!

5 Debatten börjar kl 10 i morgon och talarordningen är väl följande om ni ska lyssna på Lidköpings närradio !
Det är meningen att resp partis gruppledare går upp först för att seda följas upp av andra fullmäktigeledamöter från resp parti i fullmäktige !
  Kjell Hedvall ( S)
 Carin Lexmon (M)
 Henrik Artursson (C)
Tommy Larsson ( Kd)
Cristina Qvist ( V)
Inger Persson (Fp)
Göran Larsson (Mp)

Det börjar med en principdebatt där man skall hålla sig till Lidköpings politiken men man kan ju ge exempel mot region och riks/eu/internationelt förståss då vi lever i en allt mer globariserande värld !
Efter detta så är det debatt på varje enskilt område( fullmäktige/styrelse/nämnds ) typ kommunfullmäktige, kommunstyrelse och samhällsbyggnadsnämnd !
Här kommer bla samtliga nämds/styrelse ordförande att gå upp och samtliga tillhör S !

Jag återkommer med rapport efter möte och eventuella intressanta aspekter på vad som sagts och vad det står för i ett tre års perspektiv och längre om sådant kan skönjas !

mvh
Göran

Kort o gott

Ledig helg ! Det var länge sedan måste jag säga och den ska nyttjas !

Jag hade regiofullmäktige och budgetbeslutet för regionen antogs i tisdags efter två dagars möte .. S-Fp och C budget på ca 34 milljarder kronor,,,

Jag var uppe några ggr i talar stolen och pratade om vikten av en god folkhälsa, stärkt närsjukvård och förbättrad samverkan med komplementärmedicinen ! Jag talade också om detta med självmord och behovet av en regional plan för att minska självmorden som i dag är på ca 1300 nationelt och ca 8 000 människor har haft ett självskadebeteende . Statistik från 2003.

Det  är i gruppen 15 till 24 som självskadebeteendet är störst. Det kommer att bli ett uppdrag i linje med det jag talade om när regionstyrelsen har möte på tisdag i nästa vecka vilket är bra.,,.

Jag vill att vi ska liksom när det gäller trafikolyckorna att det ska finnas en nollvison inom detta område för att vi ska sätta mer focus på detta så svåra ämne att diskura.

Från två dagars Reionfullmäktige, var jag på HSU i onsdags som blandannat beslutade om att ge ett särskilt uppdrag att strärka 1,a linjens vård (primärvården) vilket är bra ,,, Man ville med stöd från program och prioriteringsrådet avvakta med att börja med robotstyrd kirurgi inom prostata området men man ville att det skall vara ett fou (forsknings och utvecklings projekt) vilket är bra kan jag tycka !

På måndag nu skall vi antaga S-V och Mp,s budget som ger vård och omsorg 7 millioner mer när det gäller att klara de nya arbetstidsregleringen samt Barn och skola 10 millioner mer för att minska barngrupperna !
Vi kommer också att satsa på att bygga ut resecentrum samt ytterligare en busslinje till sjölunda 2009/2010. 
Vi kommer att bygga ut bredbandsnätet för 3 mlllioner samt satsa pengar på rörstrand, vänermuset och leaderprojektet mellan Mariestad, Götene och Lidköping ,,(Biosfärsområdet) 

Jag kommer att diskuter detta med det hållbara Lidköping på måndag !

He en trevlig helg !
Göran Larsson ! 

Vätternrundan eller inte !

76717-23

Hej ! Varit i Danmark i Nordjylland på tredagarmöte med trevliga svanskar, danskar och Norrmän !
´Vi var på västkusten i södra delen av nordjylland regionen och såg på fantastiska naturområden omkring Limfjorden i Morsö kommun och ett område som kommer att förklaras som nationalpark snart !

En sak som man gillar i Danmar är att cykla och det är ju så att min sjuksköterske kollega Gunnar Karlqvist som jag har cyklat vätternrundan med 2003 till 2005 nu igen är på väg till Motala för att cykla detta loppet som är på 30 mil . Jag har cyklat 1987 till 1992 och skall göra den 10,e gången är tänkt men frågan är om det blir i år då min träning inte riktigt är tillräcklig men mitt beslut skall jag taga innan kl 18,30 i morgon.!

Bilden är tagen av Gunnar Karlqvist på hans kollegor i cykelklubben efter att de har gjort en träningsrunda på långt över 100 km...

Jag hafr själv regionfullmäktige i morgon och på tisdag...
det är själva budgetdebatten och den skall bli intressant och vi får väl se hur vi klarar värmen ,...
N' det ska nog gå bra då det brukar finnas en bra fungerande ventilation,.,.Jag har förberett mitt tal som kommer att innehålla termer som offensivt i stället för deffinsif hälso och sjukvårdspolitik... tagen från fotbollen och det vet ju alla att jag gilar..

mvh
Göran

Sveriges Nationaldag

76717-8

Jag vill önska alla en bra dag och gå ut i den och njut av den ! Vi behöver tänka på varandra en sådan här dag !
Vi har en frihet som inget annat land haft så länge och vi ska vara ödmjuka och tacksamma för detta !

Min egen moder är född 33 i Tyskland och vad som sedan hände vet ju alla men tänk hur viktigt det är med fred, demokrati och öppenhet där alla kan finna sin plats !

Jag vill att vi alla tänker på värdet av demokratin och att den alltid måste kämpas för !
Det som hände i Tyskland får alldrig ske igen och vi får inte glömma det avskyvärda övergreppern som den Nazistiska regimen gjorde där !

Så ta till vara på denna dag och ge den ett innehåll som går i fredens och demokratins tecken!

Ha det gott

Göran

I dag var det ledigt från politiken

76717-16

Vad gör man då om inte badar och spelar fotboll i Larv ! Jag är bl,a B lags ledare i Kållandsö
Vi stälde upp med 12 spelare/ en avbytare mot deras 15 (4,a avbytare )
Detta märktes först efter att vi fått en utvisning 10 minuter kvar och de fick ett visst press på oss och det slutade lite oturligt med att jag som mittback förorsakade en straff genom att jag trykte ner en fristående spelare med armen lite dumt men kan ju inte göras ogjort om man säger så !
De lade in straffen och matchen slutade 2-1 till Larv i en match där vi borde ha vunnit men nu får man se framåt till nästa match på söndag kl 18 hemma mot Källby !

I morgon så fyller min kära mor 74 så det blir att gratta henne samt sedan så blir det politik i Vänersborg och på kvällen i Karlsborg med distriktstyrelsen,, Vi skall besluta om planeringen inför vår Almedalsresa som vi planerar den 9 juli till 12 juli !
Politiker veckan på gotland blir bara större och större och jag rekommenderar att besöka den om man inte gjort detta tidigare !

ha det
Göran

Juni ,,, första sommarmånaden !

hej på er läsare !

Tiden går fort och denna helg har rusat fram skulle jag väl säga !
Först i fredags var det möte med Miljöpartister som är gruppledare i landsting /regioner och vi var 7 personer som träffade riksdagsledamoterna Gunvor G Eriksson och Tomas Nihlen !
De berättade om att vi kommer att protestera mot nedläggningen av socialförsäkringsnämnderna som Alliansen skall göra vid årsskiftet 07/08 samt att kostnadsbesparingen som tidigare beräknat på 20 mille nu är nere på ca 2,,,
För mig är det en vilja att minska öppenheten i systemet när man byter ut förtroendvalda till jurister ! Som skall besluta om sjukersättning, arbetsskador mm mm !

En annan fråga gäller tanvården och den frisktanvårdsreform som Mp vill genomföra utifrån en abbonemangssystem som priorieterar förebyggande tandvård ! Detta vill inte Alliansen ha förståss och deras reform inom tandvården kommer att bli till väsentlig del urholkad och problemet med tanvårdskostnader som är för höga för enskilda individer,

Annars så diskuterade hur det ser ut i våra landsting och regioner i landet samt vår samverkan med andra partier,
Ett kan sägas att problem med ekonomin verkar finnas i Skåne regionen samt i landsting som Örebron där Mp som sitter i opposition vill höja skatten med 25 öre år 2010.
Ekonomin i Västra Götaland ser ju bra ut och jag redogjorde för MP,s hälso o sjukvårdssatsningar utöver plan,,

I går var jag i Göteborg och var Järntorget och representerade MP mellan kl 15 till 19 på Hbt festivalen , där jag delade ut Material till många intresserade . I detta material så står det om våra ideer i regionen om tex en kunskapsbank i regionen för politiker och anstälda samt att starta upp en säskild gynmottagning för lesbiska .
Jag tycker det är mycket viktigt att vi hela tiden verkar för allas rätt till kärlek oavsett sexualitet och att det inte skall finnas någon diskriminering i samhället och där är vi ännu inte !
Jag blir lite orolig för C när deras tidigare partiledare (statsmininster) i en tidningsartickel med bl,a Alf Svensson inte vill göra det möjligt för homosexuella att gifta sig med motivet att möjlighet till reproduktion är själva motiveringen vilket är en urbaskat dumt argument för skulle det vara på detta sättet så är det många hetrosexuella par som pga att de inte av en eller annan orsak kan skaffa barn inte skulle få gifta sig pga detta !
Detta är väl helt emot kristen etisk uppfattning skulle jag vilja påstå !

I dag var jag på Sahlgrenska och besökte min tjej Kija !
Hon mår efter omständigheterna väl och säger att hon saknar sitt Lidköping !


mvh
Göran