Vart är Miljöpartiet på väg ?

76717-10

Efter några dagar med förtroenderådet (fredag/lördag ) och med paritstyrelsen (söndag), så ska jag nu ta några dagars semester i Danmark .
Jag kommer att fundera en del på mig i den gröna politiken och Miljöpartiets och dess färdriktning.
Det var som vanligt mycket trevligt att träffa våra språkrör Peter och Maria och jag passade på att prata lite extra med Peter om bl,a hans vill jag säga optimistiska syn på framtiden och det stärker mig oxå i mitt arbete för partiet.
Jag tror inte destå mindre på en möjlighet för att vi till valet 2010 har ett alternativ till Alliansen .
Den gröna rörelsen behövs i regeringsställning och detta påpekade jag tydligt i mitt tal till förtroenderådet,partistyrelsen och språkrören och jag upprepade att den väg jag ser nu är en grönröd sådan.
Vi kan inte gå själva mot Alliansen det behövs ett starkt alternativ. Alliansen har redan hunnit ta bort friåret, djurskyddsmyndigheten mm mm. Kommentera gärna inlägget !
/gl

KORT O GOTT


Jag nu är det fredag och på väg till Stockholm igen !

Nu gäller det att representanter från alla våra valkretsar skall samlas för att tillsammans med partistyrelsen och riksdagsgruppen diskutera :

Prioriterade grupper
Prioriterade politikområden
Valstrategi mot 2010

Mp,s väljarunderlag är främst yngre människor, kvinnor med högskoleutbildning .
Vi får också in fler med invandrar bakgrund. Vi vill fortsätta att prioritera dessa grupper men skall vi även få in fler från pensionärerna t.ex..
Gällande politikerområden så är den miljöfrågorna och här vill vi fortsätta med att prioritera klimatpolitiken mm.
Såg på en dvd med Al Gore i går.. ; En obehaglig sanning,,,
Vi jobbar mycket med omställningspolitiken att vi ska gå i frånten att bli av med oljeberoendet...
Vi jobbar mycket med demokratifrågor och sociala frågor som allas lika rätt oavsett sexualitet att leva i samhället under samma regler,t.ex.
Vi har barnperspektivet, och småföretagarperspektivet,,
Men vi behöver bli tydligare i landsbygdsfrågorna, tycker vi från skaraborg och det skall vi framföra i Stockholm--
Vi vill också lyfta fram vår gröna hälso o sjukvårdspolitik,,,vi behöver bli kända inom detta område på ett annat sätt än i dag.
Sedan är detta med att prioritera större städer och universität städer,.,. Här vill vi att vi inte glömmer bygder som typ skaraborg..
När det gäller att vi skall ingå i en koalitionsregering efter 2010 så är detta vår linje i skaraborg och detta skall diskuteras oxå..

I veckan som gått så har vi antagit en policy gällande Vindkraftverken som skall gå till ks och kf i maj..
Alla är eniga i nuläget och jag anser att vi från mp har gjort policyn klart mer vinkraftvänlig än den kunde ha blitt o nu skall vi utreda sjön och kålland,,.o vi i Mp är för vindkraftverksetablering såväl på sjön o på kålland ,, Så det är positivt.

Detta var kort info

/ Göran

Rapport

Rapport från fullmäktige den 19/3 

kommunfullmäktige att enhetligt säga ja till alla tre underliggande ärende :
Jag var uppe i detta ärende och sade blandannat :
- Förprojektering för utveckling av anläggningar inom ågårdens idrottsområde.
Jag påpekade detta med att detta projekt inte kan få kosta för mycket att det sker i samspel med andra aktörer och att vi har en huvudfinansiär . Jag tyckte det var viktigt med att vi ser till alla i detta projekt: elit som bredd idrott, flickor som pojkar och män som kvinnor. Vi stärker idrotten i Lidköping och vi möjliggör för utökat rörlighet och aktivitet vilket är hälsobringande och positivt för alla i kommunen. Vi tar detta projekt etappvis och vi börjar med utvecklingen av en bandyhall som kan nyttjas till annat men främst för bandyn.
Alla partier står enade för detta projekt och det har varit positivt samt att vi nu till hösten kommer att komma till beslut gällande först och främst evanemangshallen och kostnaden måste vara rimlig i förhållande till andra saker som skola vård och omsorg samt även viktiga kultur och miljö satsningar framjent.
- Lite kul är det att Mario Melani (S) går upp och på ett mycket sakligt sätt tar upp kritiska synpunkter utan att yrka annat än bifall till förslaget och detta tas nu med i beräkning i kommande budget arbete och prioriteringar. Jag svarade honom detta men kanske skulle Kjell Hedvall ha gjort detta, hmn..

Ansökan om Borgen för Läckö Golfklubb


Begäran om tilläggsanslag, boendetrappan

I dag var det kommunstyrelsen och vi tog beslutet om avgiftsfri lördagsbussar inom statstrafiken from april samti att vi bakade in ett förslag om att utreda vad det skulle kosta om den var avgiftsfri för hela kommunen samt om det och att även utreda vad fri lördagstrafik för de som åker färdtjänst skull kosta.

Vi i Mp har  nu fått igenom ett vallöfte viket är positivt och det bevisar att man kan hålla vad man lovar i politiken.


/ GL


Vårdagar gläntar

76717-8


Våren ligger i luften...
En promenad i det fria är bra såväl för ,
kroppen som själen

/gl

Rapport

19 mars och Josef och Josefin har namnsdag ,,, '

Är på kontoret i Vänersborg !
Jobbar med planeringsarbete för Mp,s hälso och sjukvårdsgrupp samt skall börja arbetet met vår gröna hälso och sjukvårdsbudget,

i går den 18 mars hade vi ett härligt gruppmöte med S o V gällande detta med vindbruk... (Vindkraftverk)
policyn som bli beslutat i kommunfullmäktige senare i vår innan vi kan fortsätta bygga dessa av och till risade och rosade verk,,
Jag kallar dessa modern/grön infrastruktur.. Ok de skall nog inte finnas överallt utan det är bra att vi planerar för var de ska kunna vara någonstans..

Vi tar policyn på Samhällsbyggnadsnämnden den 20/3 och den går sedan till Ks och sedan till Kf för antagande..
Det är dags att komma till skott nu med detta .-.Så det inte dras i långbänk. Därför så är det bra om vi kan fortsätta att komma övererens i detta och att ett enigt kommunfullmäktige kanske skulle kunna antaga en vindbruks policy som komplement till liggande översiktsplan för hur vi ska utveckla vindkraftverken i Lidköping.
Jag återkommer med info om detta !

I kväll är det kommunfullmäktige och då ska vi blandannat diskutera förprojektering för utveckling av anläggningar inom ågårdens idrottsområde.
Ansökan om Borgen för Läckö Golfklubb
Begäran om tilläggsanslag, boendetrappan

Återkommer med besluten,,
Det ser ut som bifall i alla delar, men osvuret är bäst,,,

På tisdag är det oxå kommunstyrelse på fm
och samhällsbyggnadsnämnd på em...

/ GL

Jag gillar bloggandet----

76717-7

Jag gillar bloggandet och gillar att möta er läsare på detta sättet och ser fram mot en ny vecka i mitt liv som politiker och naturligtvis ska jag blogga på.,...

/ Göran

I vimlet med Kija

I vimlet med Kija 

I det politiska livet så behöver man också ha ledigt ibland och då är det kul att gå ut och dansa på Harrys och träffa trevliga människor .

KommentarI går så gratulerade jag min kollega från (S) Kjell Hedvall , för deras val av ny partiledare, Mona Sahlin, och att S nu ska bygga vidare på det gröna folkhemmet.

Här behöver S ett starkt sammarbetsparti som (Mp) och det är väl så att, det rödgröna sammarbete som nu finns här i Lidköping , har en viktig betydelse även i detta sammanhang.

Lidköping går i en grön riktning och det är viktigt att vi fortsätter jobbet att minska vårt beroende av fossila bränslen genom , byte av fordonsparken till miljöbilar som vi gjort till stor del , genom biogastappen och kommande biogasanläggning, samt att vi nyttjar fjärrvärme från värmeverket. Vi skapar också förutsättningar för vindkraftverk i kommunen. Vi har 17 på plats och 2 till är på gång, samt ytterligare framöver.
Vi jobbar med ett miljöcertifiseringssystem i kommunen . Vi jobbar också på att utreda vattenkvaliteten och se vad vi ska göra för att förbättra den. Vi har vackra områden som är fredade för kommande generationer, som råda ås. östra sannorna , hindensrev mm mm.
Lidköping är ett grönt exempel som behöver förstärka sitt gröna varumärke än mera inom t.ex turism, upphandling och närproducerat och ekologiskt odlade produkter.
Vi skapar förutsättningar för ökat kollektivtrafik genom avgiftsfri lördagstrafik på statsbussarna och vi ska bygga ett modernt resecentrum och det planeras att öka busslinjerna med ytterligare en mot sjölunda.
Vi vill öka användandet av kinnekulletåget än mera.

Jag har stora förhoppningar på S nu och deras vilja att satsa på den gröna politiken och ett hållbart samhälle och här kommer ni att ha ett starkt stöd i Miljöpartiet.
Sverige behöver ett progresivt rödgrönt styre inte en grå alliansstyre.

/ GL


kort o gott


Ja,,,,

Dagarna rullar på och jag ska nu försöka briefa er om de senaste dagarna....

På fredagens möte i Stockholm så valde vi allså in Mp,are i SKl.s i beredningar/styrelser och det gick bra tycker jag och vi har nu platser i Skl,s styrelse och 5 andra beredningar som äldre och primärvård och samhällsberedningen etc.

Jag själv är glad att Anders Linderberg fick plats i TRU-(Tillväxt och regional utveckling)beredningen.
Jag kan väl säga att jag pläderade tydligt för honom då jag känner han som en av våra mest kunniga personer in landstings och kommunförbundsvärlden.
Han ringde mig efteråt och tackade och det kändes gott.

I Lördags hade vi årsmötet i Hjo för Mp Skaraborg och det kändes mycket bra.
Riksdagsledamoten Peter Rådberg från Trollhättan var där för att leda mötet och informera om hans riksdagsarbete . Linnea Hauglund som är ombud för GU-Väst var också där och informerade om arbetet nu och vad de gjorde i valet. Vi skaraborg är mycket tacksam för hur mycket bra de gjorde i valet för oss i skaraborg.
Vi valde också en ny styrelse, där jag åter fick förtroendet att vara ordförande och det kändes bra.
Vi valde in några nya i styrelse också och det kändes bra.
Vi tog ett intressant beslut , gällande att vi eventuelt ska åka till Almedalen i samband med politikerveckan.

I går så var jag i Göteborg och deltog på Mp Väst sista möte inför årsmötet den 31/3 i Mölnlycke och de ska bli intressant då våra kommunombud då ska ta ställning gällande vilken kommande organisation partiet skall ha framöver,,, Jag och Alexandra är ombud för Lidköping.

Ja så till denna dag ,,,hmn--- vår i luften fastän tjocka moln....
Men dagen med mina kollegor här på residenset i Vänersborg har varit bra och vi planerar kommande arbete med blandannat sjukvårdsgruppen.

gol

Kort o gott


På väg till Stockholm och möte med oss 20 mp.are som är är invalda till SKL kongressen under denna mandatperiod.
Vi skall besluta om vilka som skall få plats i  styrelse och beredningar inom skl,s organisation,,,
Återkommer med rapport om detta. Själv är jag inte föreslagen att sitta på någon av de platser som vi är tilldelade = 9 st.
Vi får väl se vad som blir efter dagens bveslutsmöte.. Men att ingen från västragötaland skulle få ngn plats alls är väl kanske lite överraskande om man säger så .....


I går gick det mycket bra i går när vi från sjukvårdsgruppen i Mp träffade ledningsansvariga från sjukhuset i Lidköping=Ove Gustavsson och Stellan Dahlin . Vi pratade blandannat närsjukvård och hur väl framme sjukhuset jobbar här med sin  6 sammarbetskommuner inkl. Lidköping,,
Vi var ca 14 mp,ister från våra 12 hälso o sjukvårdsnämnder och alla verkade nöjda med dagen kul,,

I morgon är det Mp skaraborgs årsmöte i HJO ... återkommer med info om detta,,
¨Är väl tänkt att fortsätta mitt uppdrag som ordförande men osvuret är bäst som det heter
solong
höres/ GL

Kort och gott


I går var det Vänersborg hela dagen , där jag och Birgitta Losman. Stefan Kristiansson, Tony Johansson och Lise Nordin hade sedvanlig måndagsträff.
Det är verkligen trevligt att diskutera politik med dem och vi kommer hela tiden framåt i vårt arbete att leda miljöpartiets regionpolitik.
Jag lyfte frågan om vår budgetprocess och det skall bli ett möte den 29 mars i samband med Mp väst årsmöte i Mölnlycke om detta.

Vi gick igenom nästa veckas regionstyrelse och det var få och ej kontroversiella ämnen. Jag har en interpellation till nästa regionfullmäktige i mitten av april gällande närsjukvården och det ska bli intressant att diskutera med hälso och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson om detta.
Jag informerade vår grupp om detta samt kommande planering för hälso och sjukvårdsutskottet.
Vi skall ju vara på Lidköpings sjukhus den 8 mars och träffa chefen för sjukhuset Ove Gustavsson, där
 vi ska rikta in oss på närsjukvården och det arbetet som görs på sjukhuset i samverkan med 6 grannkommuner,
Skara-Götene-Vara-Nossebro-Grästorp och Lidköpings kommun.


På kvällen i går var det förmöte (V deltog ej)inför kommunstyrelsens arbetsutskott för majoritetsgruppen.
Vi hade blandannat en motion om flyktingguider som skall behandlas och ja lyfte detta med att man i Götene skall arbeta med intentionerna i och att vi bör kolla med dem och det fick jag gehör för.
Gällande avgiftsfri lördagstrafik så skall KSAU ta upp detta i dag och gruppen var för att detta startas upp på försök i ett år from april.
Jag tykte att det kändes klart bra på mötet med S och att jag fick gehör för mina funderingar.
Jag tycker vår samverkan utvecklas samt att det känns bra inför kommande budgetarbete.

I dag år jag åter i Vänersborg i mitt arbete som politisk sekreterare ,,,,

vi höres

GL

En Vecka i Politiken

En vecka går så fort och min reflektion är väl att fortsätter det så här så är sommaren runt hörnet,, nä stop och belägg,..

Först en fantastisk vår för oss alla eller hur, där kärleken kan spira på olika sätt för oss människor som vår fantastiska natur,

Lidköping är en underbar stad att leva och verka i och vi har fantastiska möjligheter att utveckla vår stad,, betänk att begreppet vår stad är och de som levt här och de som kommer att leva här så vi har ett otroligt ansvar att utveckla staden med dess fantastiska karaktär.

Lidköping är en stad i blomstring och med en levande centrumhandel med grönskande centrumnära parker och utifrån detta ska den växa.
Alla ska ha en plats här ; unga som gamla , djur som växter och vi ska leva i samklang med varandra,,,
Vi måste skapa en stärkt atmosfär av vi anda som verkligen utgår från begreppet alla och som suddar ut begreppet vi och dom !

Ny bygger vi Lidköping tillsammans och vi ska alla känna oss delaktiga i detta.. Alla ska ha ett ord att säga till om detta och de som själva inte kan ska också få finnas med i beräkningen,,,

Jag är säker på att vi kan stärka möjligheten till delaktighet för alla genom att förstärka dialogen på olika sätt och den nybildade gruppen `` demokratirådet`  får titta på detta tycker jag,,

den 1/3 så presenterade jag och Josef  Mp,s syn på handel till NLT och Lidköpingsnytt och det var mycket kul att vår 18 årige representant Josef visar framfötterna i politiken på det sättet han gör... Vi hade ett årsmöte hemma hos mig i Tisdags den 27/2 vi var 8 medlemmar och 1 intresserad samt 3 inbjudna gäster från Vara och grästorp på plats och vi tog beslut om att säga nej till att planera för handel vid skararondellen utan vi vill satsa på centrum och nuvarande handelsområden...Vi hade besök av representanter för handlarna och fastighetsägarna som innan årsmötets start informerade om deras syn på handel och dess utveckling,.,.
Den utgår från ett innefrån och ut koncept som ger en helhet i utvecklingen och som bibehåller nyvarande unika karaktär av vår handel,,,
Ska man utveckla handel så kan detta ske på änghagen vid nuvarande handelsområde och inte att vi skapar ett helt nytt som riskerar att på sikt döda vår unika karaktär av centrum och centrumnära handel,,,titta på Vänersborg, Uddevalla, Falköping  mm mm..
Denna fråga är viktig och jag ser det som mycket viktigt att vi nu kan undvika en ytterligare exploatering av ett helt nytt handelsområde vid skararodellen,,, och jag blev försiktigt optimistisk när jag läste på Lidköpingsnytt om S nya hållning och att de kan tänak sig att satsa på änghagen vid Baco ,,( Vi har inte tagit ställning till detta specifikt men ser ändå betydligt mindra allvarligt på detta än en etablering vis Skararondellen.. ) Här har vi ju redan ett handelsområde och då blir ju detta ett komplement till detta område .
Nu kommer frågan upp i kommunstyrelsen som den 27 mars tar ställning gällande vilket område som samhällsbyggnadsnämnden skall detaljplanera och som det ser ut nu så lutar det åt Änghagen.. vi får väl se,,

I Tisdags den 27 hade vi först gruppmöte mellan sammarbetspartierna som resulterade i att vi när det gälde inriktningsbeslut till budget 08- med plan 09 och 10 inte skulle ta de politiska prioriteringarna ännu , då det främst är så att det med den nya scb-LIdköpings/ pengen visat sig att grundskolans tapp av ca 800 elever ger ett tapp på ca - 10 mille,,, Jag argumenterade själv mycket tydligt redan på dialogdagarna och sedan på efterföljande förstärkta KSAU att själva modellen inte kan få full effekt år 1 ,,och detta verkar ha gett effekt och ks beslut blev att vi inte ska ta prioriteringarna nu utan avvakta budgetberedningen i april . Vi gav ett uppdrag till barn och skola att särsklit belysa kostanden för att minska barngrupperna med 1-2 barn...
Detta var det stora ärendet på KS bord,,

Jag var också på samhällsbyggandsnämnden på eftermiddagen i tisdags och det var en enig nämnd i alla frågor där den största frågan var att detalplanen på ågårdsområdet skall ut till samråd/visning under Mars/April...
Det skall bli mycket intressant hur detta skall ta emot av ällmänheten , men jag tykte ritningen såg ok ut och att karaktären av området i dessa helhet bistår med många förändringar förståss... frågetecken är förståss antalet parkeringsplatser,,,,

den 26 var jag i Vänersborg och träffade vår regionstyrelsegrupp,, och det var trevligt som vanligt..
Jag jobbade själv fram ett koncept på en interpellation till Jonas Andersson gällande närsjukvården samt att jag planerade hur mitt arbete som gruppledare för hälso och sjukvårdsgruppen skall se ut...
Vi har 12 hälso o sjukvårdsnämnder och en ordinarie och ersättare i var nämnd...
Vi har vårt första möte på Lidköpings sjukhus den 8 mars ,, Vi skall få en redogörelse av chefen Ove Gustavsson hur verksamheten ser ut med betoning mot närsjukvården,, Samverkan mellan läns-primär och kommun.,. ser ut,
Jag avser att arbeta mycket med frågan gällande närsjukvården då denna fråga är en av regionens viktigaste inom sjukvårdspolitiken,,, Lidköpingsområdet har kommit mycket lång härvidlag i dess samverkan med primärvården och de 6 kommunerna som ingår i närsjukvårdsområdet,, Jag återkommer med rapport efter detta möte.,..

På kvällen den 26 så var jag i otterstad på samrådsmöte om eke området vi Marina där Värsås villan skall bygga ett antal hus,,,
(MIn broder bor förresten granne med detta område och han ser att det kommernya invånare till kållandsö och det är bra på alla sätt.)..
Det var intressant att gå på detta samråd då det speglar en del av demokratin och hur den ser ut innefrån,, Alla sakägare i detta område var inbjudna och de kan lämna synpunkter på mötet och under samrådstiden fram till mitten av Mars,., Jag lyssnade intresserat på vad som sades och vi ska ju framöver få detta ärende på bordet i samhällsbyggnadsnämnden...

På Onsdagen den 28 så var jag i Vänersborg på hälso och sjukvårsutskottets möte,,, Jag fick ok av tjänstemännen att statistiken kring vårdgarantin skall ha med inte bara antal pinnar utan även detta med kön och ålder samt även geografisk härkomst..
Kul att få detta svar när jag i regionfullmäktige veckan innan fick ett tvekande svar av Jonas Anderssom ordförande i HSU..
Det var lite dragningar men den intressanta var detta från smittskyddet och dess arbete med en plan hur vi ska klara en pandemi.. Virussmitta över hela världen.,.Kom den hit (Det kommer alltid ngn pandemi per tidsepok, men effekter av den kan inte sägas nu men beredda måste vi vara)så krävs det att man ställer om hela samhället då flera hundratusen kommer att bli sjuka..
Framöver kommer en plan att antagas i regionen samt att våra 49 kommuner oxå skall anta en sådan.....


Detta var lie axblock i politikens vardag...under en vecka,..

Jag vill säga att det finns så fantastiskt  trevliga människor som man möter oavsett parti som gör det politiska trevligt och stimulerande...

/ GL