Smått och Gått

76717-65

Hej på er alla 20 till 30 läsare som nu läser denna blogg var dag och mer kan det väl bli !

Jag när det gäller mitt privata liv så händer det saker vill jag säga och det känns bra på många sätt. Ï dag har jag också ansökt om att tillsammans med en kvinna få leda ett damlag .Återkommer mer om detta framöver.
Jag har ju verkligen haft ett hektiskt år privat och det kommer att kännas oerhört gott den 15 december när jag firar
av den med dunder och brak,, Jag är ju i grunden en person som tror på det goda och detg möjliggörande och blir alltid ledsen när man misstar sig i detta och går i en återvändsgränd om man säger så..
Men ger inte upp den tro för detta utan går vidare med nya förhoppningar om glädje, lycka och kärlek.
Dela gärna med er om personliga saker som min goda vän Gunnar gör i sina kommentarer och hans hemsida är verkligen välgjord på alla sätt..

När det gäller poilitiken så var det ju kommunfullmäktige i måndags och vi hade ett trevligt 2 timmars möte utan kontreverser. Jag var uppe i frågan om att stärka bredbandssatsningen med 2.3 millioner och sade att detta var en positiv infrastruktursatsning. Jag var upp i frågan om nytt turistbolag och pratade om vikten av ekoturism..
Alla var eniga i måndags kväll och detta gäller ju också att försöka bli i frågan om Evanemangshallen på Ågårdens idrottsområde. Vi var ju med kommunstyrelsen på F7 i dag och fick en intressant redovisning av dess verksamhet av chefen för flotiljen. De omsätter 1.7 miljarder och har ca 800 i personalstyrkan , Kostnaden per flygtimme är ca 25000 kronor. Vi fick se JAS-planet samt Herkules plan. Vi varf också uppe på flygledartornet. Inga i flygutbildningen är kvinnor men vissa i personalen är det. Ett stort område är transport/fraktflyget med våra Herkujles och Jan Larsson U(C)som är Major där beskrev dess verksamhet på ett mycket intressant sätt. De sätts ju in att stödja våra fredsbevarande trupper i typ Afganistan mm . De  har tidigare opererat i typ forna Jugoslavien mm.
Dess uppdrag är ju viktiga även för dess länders invånare att fred kan bevaras och därför känns dessa uppdrag mycket meningsfulla. Man har också varit i Afrika mm. Man hjälper också till att tex forsla ambulanser i dessa plan som kan rädda liv och inte för länge sedan hade man ett uppdrag till Åbo i Finland för att rädda ett barn som fördes till Sverige.
Själv är jag förståss kritisk till Jas flyget och att dessa ska leasas till Tailand,, Man utbildar ju på såtenäs de länders flygare som har JAS-planer och just nu utbildas ; ungrare och Tjecker.
Jag kan tycka att detta plan är fantastiskt men kostnaden i sig att flyga den kan ifrågasättas på längre sikt men jag gillar detta med Herkulkes planen och fredsbevarande arbete så detta jämnade ut det hela.
Men alla var mycket trevliga och vi i kommunstyrelsen blev gemensamt fotograferade och de glasade/ ramade in den snabbt som vi fick i present av chefen . Gåvan gavs till kommunalrådet Kjell Hedvall.
Vårt möte gick på en timmm mellan kl 09 till 10 . Ett beslut som togs var detta med hamstaden och direktiv till Samhällsbyggnadsnämnden att börja detaljplanera området.
Jag lade en protokoll anteckning där jag stöttade V när det gällde deras krav på att man innan detaljplaneringen skulle göra en ordentlig utredning gällande översvämmningsrisker och vad som behövs göras samt att man ska ujtreda föroreningarna i marken . Detta yrkande föll då Alliansen plus S inte antog detta.
V ville också ha medborgar rådslag . Vilket också föll.

När det gäller detta med Evanemangshallen så ska alla partier bereda detta nu och jag uttrykte vikten av att försöka nå konsensus i detta . Vi kommer  få ytterligare detaljer från tjänstemännen innan fredag. Vi ska diskutera frågan i MP på torsdag kväll-..- återkommer i detta..

Jag åkte hem med kommunalrådet Kjell Hedvall och jag tycker det är trevligt med biogassatsningen som är på gång ..

Ha det gott

Göran

Lidköpings vackraste naturområde

76717-40

Hej !

Det rasar en debatt om skogen i Lidköping och vad Mp har gjort och jag har skrivit en artickel om detta till Lidköpingsnytt och jag är också glad att debatten är igång men glöm inte att hade alliansen lett kommunen så hade dett sett klart värre ut ! Moderater drev ju detta med exploatering av Östra Sannorna !
Men vi kan göra mer och titta på bilden är inte Hindens Rev vackert så säg.

Vi hade möte med S och V i går och vi ska nu få ut kommunalt vatten på svalnäs tex..
Vi diskuterar frågan om arenan och Mp ska göra detta på möte på Vinbergsgatan 6 b nu på torsdag kl 18,00.
Vi har varit positiva till en hall men vi får se till kostnaden mm och se hur vi ska agera innan beslut ska fattas inom vad jag förstår kommande månaden om detta inte skjuts på ?

I dag är jag i Vänersborg och diskuterar med min regionstyrelsegrupp i Mp.-- Stefan Kristiansson , Lise Nordin , Birgitta Losman och Tony Johansson .
Alltid trevligt.. Vi går igenom kommande regionstyrelsehandlingar tlll den 6/11.

Tack från neuropedagogen,,.
Nu styrelsen har uppe ärendet den 1/11..
Att göra om Malögården till dagvård,,
Jag återkommer i detta !

Ha det gott så länge

Göran Larsson

Intervju med Göran

Hej jag heter Zoe och har fått tillfälle att intervjua Göran Larsson på hans blogg.

Du var på ett möte igår?
- Jo , jag var i Göteborg och vi diskuterade mp:s kommande proposition till kongressen gällande ett reformerat socialförsäkringssystem.
Vår ekonomiska talesman var där , Mikaela Valtersson. Vi var ett 25 tal andra personer där från Västra Götaland.

Vad tror du om detta?
- Jag tror att vi kommer få ett förslag som går från att reformera dagend system mot att gå mot ett system som dom har i Norge. I Norge har man ett samarbete mellan försäkringskassa, socialtjänst och arbetsförmedling, där kunden alltid möter en och samma handledare.
Systemen är skilda, men samarbetar.
Det fanns ävens diskussion om medborgarlön alt baslön igår, men det tror jag att man får vänta med.

Lyssnade du på Reinfeldts tal idag?
- Ja han talade om människan och använde uttrycket människan under ca 70 ggr under sitt 45 minuter långa tal.
Annars så angrep han ju naturligtvis Miljöpartiet på den minuten han pratade klimat och miljöpolitik.
Säga att den utredningen man nu gör leds av någon som heter Lars? Detta skulle resultera i ett förslag som innebar att moderaterna skulle sätta punkten för mp som parti då mp inte längre skulle vara nödvändiga.
Jag tillåter mig att skratta lätt åt detta då Reinfeldt fortfarande tror att man bara med marknadsekonomiska krafter kan leda miljö och klimatpolitiken framåt, vilket ingen som förstår sig på problematiken anser.
Man behöver ekonomiska styrmedel som styr för att skapa ett hållbart samhälle.
Han nämde något om att vi jämställer (utan att nämna vårt partinamn) djurens livsvärde med människan.
Jag får det än en gång bekräftat att oavsett vad man säger om moderaternas nya inrikting, så kommer man aldrig att acceptera en politik som bygger på våra solidariteter. Så för mig framstår vår inrikting när det gäller ett kommande samarbete med (s) och eventuellt (v) alltmer som det enda möjliga alternativet, om Sverige ska kunna ligga i spetsen när det gäller miljö och klimatpolitik.
Jag tycker annars att Reinfeldt är en god talare men att han borde nog förkortat detta tal från 45 min till 30.
Däremot tycker jag att han är en bättre (m)-ledare än de han nämnde i sitt tal (Boman, Adelhson, Bildt).

rapport

Hej !

I dag var det Häls och sjukvårdsnämnd för västra skaraborg och vi antog överrenskommelserna för sjukhus och vårdcentralvård mm,..
Jag hade ett yrkande om Homo-bi-transexuellas behov av förstärkt bemötande i vården utifrån att man ska arrangera en utbildningsinsats inom området tillsmmans med Vänsterns Claes-  Göran Borg som tyvärr avslogs.

Jag kommer att återkomma i detta ärende !
När det gäller RF så var det MP, V och sjukvårdspartiet som stöttade denna motion gällande HBT frågor samt två till . (25 st)

I går var det HSU (Hälso och sjukvårdsutskottet) i Vänersborg som bland annat fick informationer om det nationella arbetet med vårdgarantin att man försöker bedömma ex när gråstarr op skall göras och då har man sagt att det skall vara på nivå 1 till nivå 3 och ej nivå 4 och detta har sparat fler tusen sådan operationer i riket inkluderande vår region förståss..
Man tog även upp att en person from 1/1-08 skall få ersättning vid instäld operation..
Ett ärende som kommer är frågan om ny organisation inom sos,,, återkommer om detta till nästa möte då ärendet återremmiterades,,
Man informerade om detta med psykiatrin där man bl,a vill utveckla vårdprogram och avvikelsehanteringen. Man vill följa upp psykiatrins öppen och sluten vård bättra framöver och det kommer att komma statistik på vårddagarr mm 3 ggr per år framöver,, Det är inga problem med vårdgarantin inom området..
Min motion gällande detta med den ökade läkemedelskonsumtionen av neuroleptika togs upp utan diskussion på mötet och jag att svaret ger en beskrivning att det görs en del som är ok men att jag återkommer framöver med en åsikt om svaret som skall gå till Regionstyrelsen och sedan till regionfullmäktige,,

Ja det är hög fart i politken och det är kul att denna vecka både radio och tidningarna skrivit om min motion gällande HBT frågor och denna fråga är en sak jag vill driva på i regionen så om någon läsare från majoriteten läser detta så ska ni veta att jag ger mig inte lätt !

Den 1//11 har vi gruppmöte i Lidköping och då får vi blandannat diskutera arenahallen och dess kostnader,,
Jag ska på möte på lördag gällande socialförsäkringssystemet i Sverige,, Mp ska lägga en nationell motion i ärendet framöver och det hålls nu rådslag i partiet om detta.. Gunvor g Eriksson håller i derra. Riksdagsledamot för mp..
På söndag träffas s-v-mp,,, och pratar investeringar mm..

Jag nu är politiken verkligen i gång men jag har lite privatliv också faktiskt och snart fyller jag 40 !

Ha det bra

Göran

Rapport


Hej !

I dag var det Häls och sjukvårdsnämnd för västra skaraborg och vi antog överrenskommelserna för sjukhus och vårdcentralvård mm,..
Jag hade ett yrkande om Homo-bi-transexuellas behov av förstärkt bemötande i vården utifrån att man ska arrangera en utbildningsinsats inom området tillsmmans med Vänsterns Claes-  Göran Borg som tyvärr avslogs.

Jag kommer att återkomma i detta ärende !
När det gäller RF så var det MP, V och sjukvårdspartiet som stöttade denna motion gällande HBT frågor samt två till . (25 st)

I går var det HSU (Hälso och sjukvårdsutskottet) i Vänersborg som bland annat fick informationer om det nationella arbetet med vårdgarantin att man försöker bedömma ex när gråstarr op skall göras och då har man sagt att det skall vara på nivå 1 till nivå 3 och ej nivå 4 och detta har sparat fler tusen sådan operationer i riket inkluderande vår region förståss..
Man tog även upp att en person from 1/1-08 skall få ersättning vid instäld operation..
Ett ärende som kommer är frågan om ny organisation inom sos,,, återkommer om detta till nästa möte då ärendet återremmiterades,,
Man informerade om detta med psykiatrin där man bl,a vill utveckla vårdprogram och avvikelsehanteringen. Man vill följa upp psykiatrins öppen och sluten vård bättra framöver och det kommer att komma statistik på vårddagarr mm 3 ggr per år framöver,, Det är inga problem med vårdgarantin inom området..
Min motion gällande detta med den ökade läkemedelskonsumtionen av neuroleptika togs upp utan diskussion på mötet och jag att svaret ger en beskrivning att det görs en del som är ok men att jag återkommer framöver med en åsikt om svaret som skall gå till Regionstyrelsen och sedan till regionfullmäktige,,

Ja det är hög fart i politken och det är kul att denna vecka både radio och tidningarna skrivit om min motion gällande HBT frågor och denna fråga är en sak jag vill driva på i regionen så om någon läsare från majoriteten läser detta så ska ni veta att jag ger mig inte lätt !

Den 1//11 har vi gruppmöte i Lidköping och då får vi blandannat diskutera arenahallen och dess kostnader,,
Jag ska på möte på lördag gällande socialförsäkringssystemet i Sverige,, Mp ska lägga en nationell motion i ärendet framöver och det hålls nu rådslag i partiet om detta.. Gunvor g Eriksson håller i derra. Riksdagsledamot för mp..
På söndag träffas s-v-mp,,, och pratar investeringar mm..

Jag nu är politiken verkligen i gång men jag har lite privatliv också faktiskt och snart fyller jag 40 !

Ha det bra

Göran

Rapport


Två dagars regionfullmäktige är tufft men mycket inspirerande.
I går pratade vi infrastruktur och dess behov under hela dagen, Vi var 12 grupper, som först grupparbetade om olika frågor, för att sedan redovisa vårt arbete i regionfullmäktige för att gruppledarna avslutningsvis för varje parti kommenterade partiernas olika hållning i frågan om infrastruktur där alla var rörande överens om satsningen på Västlänken .. alltså bygga om nuvarande tågstation i Göteborg som nu är en säckstation till spår med genomfart som i Stockholm. Man vill också bygga hamnleden = lika med spår till Göteborgs hamn för godstransport..

På kvällen var det mingel på Vänersborgsresiden och sedan så såg vi filmen; Den man är med Lassgård  , som handlade om män som misshandlade kvinnor, vilket var en tankeväckande film. Detta var också meningen då regionfullmäktige bla har beslutat om ett kompetenscentrum för våld i nära relationer.

I dag var det vanliga förhandlingar där jag tog upp följande !

Nedläggningen av Malögården (Ungdomspsykiatrisk behandlingshem inom BUP i Nu-sjukvården)
-Svaret blev efter viss tveksamhet från Nu-sjukvårdens ordförande att den ska läggas ner och det ska bli öppenvård, vilket vi i Mp motsäger oss !

Vi antog tilläggsbudget på 250 millioner extra till vården vilket vi biföll men jag påminde om behovet av satsningar på Närsjukvård, planerad vård, förebyggande vård och komplementär vård för att klara vårdgarantin !
Vi i Mp vill satsa på den 1,a linjens vård , vilket innebär primärvården !

F.ö så hade vi ett yrkande om extra pengar till Västtrafik på 100 millioner redan i är från det beräknade överskottet på 900 millioner som avslogs...
Extra satsningen på 65 millioner till Västtrafik 2008 gick vi med på förståss som majoriteten beslöt.

Vi antog den Regionala planen för barn och ungdomspsykiatrin där vi var nöjda med beslutet om att stärka det förebyggande gällande att förhindra att barn och unga har självskadebeteende samt gör självmordsförsök vilket är bra att man tydliggör vårdens ansvar i detta !
Vi hade ett tilläggsyrkande gällande att ta in alternativa behandlingsformer som den ljudträningsform (Tomatis-metoden) som har bra resultat på BUP i Strömsatd..,, Men den blev avslagen ,,,

Till sist så yrkade jag gällande Motionen om att stärka HBT (Homo, BI , Trans) frågorna i regionen att vi skulla ha en central utbildning  för personal och politiker i detta område ,,
Jag nämnde att vi har en vårdcentral, Riksby i Stockholm , som jobbat aktivt med detta och är på väg att bli HBT licensierade.
Jag nämnde detta med behovet av att synliggöra dessa människors behov och att vården måste öppna upp sig mer i dessa frågor,, lyssna gärna på Radio-Skaraborg gällande detta på WEBB-.radion.. (Jag var i radio i dag gällande detta !)
Majoriteten anser att jag lyft en viktig fråga och vill att man ska kunskapsutvecklas inom detta område, men att detta är ett nämnde ansvar. VI har 12 stycken...
Jag ansåg att utbildningen bör fomeras centralt , men den fick avslag med 25 röster för detta och resten avstog eller var emot...

Ja detta var lite kort...

Ha det gott

Göran

Ps Gunnar du har alldeles rätt i ditt resonemang och jag gillar att debattera med dig på denna sida , så kör på,.,.

Och alla ni andra förståss..
Gällande detta med planhyran på konstgräsplanen så får jag kolla lofas skrivning och återkomma i detta,.,.

Hallå


Hej på er allihop! Detta med en bild samtidigt som ni läser min blogg är ett medvetet val för att ni ska känna er närmre mig när ni läser bloggen. Självklart kan man välja olika bilder och variera sig. Vill någon annan finnas med på bild så kan ni skicka en bild till mig så publicerar jag den. Det kan tyckas oblygsamt men jag tror ändå att bilder skapar större intresse för läsandet och även då inte minst personliga.
När det gäller arrangemangshallen så ska vi vara medvetna om att kommunen utan deras engagemang inte skulle bygga någon hall alls, och det är självklart att när man satsar så mycket pengar att man har åsikter om hur hallen ska utformas.
Jag tror absolut inte att det har något att göra med vilken ekonomi bankens personer har. Kommunen kommer självklart att få ge ökat föreningsbidrag för föreningar som ska bedriva verksamhet. Detta gäller även verksamhet på den nylagda konstgräsplanen som vad jag förstår har en relativt låg kostnad. Självklart blir den högre om man har väldigt många lag inom sin organisation typ Heimer. Sedan är konstgräsplanen ett komplement till föreningarnas gräs och grusmöjligheter. Det innebär ju att ska man ha väldigt mycket verksamhet där så blir det mycket dyrare än på grus.
Kommunen har trots allt betalat 7 miljoner för planen.

Innan man börjar att kritisera arenaprojektet så ber jag om lite tålamod hos medborgarna. Jag tror att detta kommer att bli ett fantastiskt lyft för Lidköping. Beslut tas kommunfullmäktige måndagen den 19 november och har man frågor och undringar kan man besöka fullmäktige den dagen.

Ha det gott där ute!


Rapport

76717-68


Det händer mycket just nu så det är inte alldeles enkelt att hänga med för Lidköping rockar på !

;  Sparbanken ger 70 millioner till tilltänkte Arenan ! Kommenterar detta i måndagens NLT !
; Hamnstaden första område skall börja projekteras ; Vi ska fatta beslut i MP om detta 1/11 !
; Resecentrum skall börja byggas ,,, Skönt att det inte blev något med överklagan !
; Bibliotekets framtida plats.. MP tycker ju att Sockerbruket är intressant men gillar också nuvarande plats !
; Nya kortridsplatser inom äldreomsorgen samt heltider.stöttar vi i Mp förståss..
; Gymnasiet är klart till sommaren 2008. Detta blev en fantastisk 200 milioners investering
; Sjölunda utvecklingen och nya busslinje 2009 är viktigt för Mp förståss
; Utvecklingen av biogasanläggning är mycket viktigt för oss.
; utvecklingen av mindre barngrupper är viktigt och utvecklingen av 2 nya förskoler  !
; Statsmiljöprogrammet är mycket intressant utveckling !
; Medborgarrangemang i den fysiska planeringen är mycket viktig och då inte minst i Hamnstadsprojektet

Detta var lite axplock i allt som händer i den rödgröna styrda Lidköping !
Det känns inspirerande men mycket ansvarsfult att driva politik i Lidköping...

Vi har ju också regionfullmäktige på måndag och tisdag och jag har rapporterat till gruppen vad jag har att göra !
 - En enkel fråga gällande Marlögården
- diskutera barn och ungdomspsykiatriska planen
- Jag har min HBT motion där jag kommer yrka votering på den del som kräver utbildning till personal och politker i HBT frågor !

I morgon får vi se om jag bilr intervjuvad av skaraborgsradion,,,

Ha det gott där ute

Göran

ps MIna tankar går alldeles särskilt till en politiker i kommunen !
;

Rapport

76717-67

Hej på er alla....
Min kollega Tony satt i går inlåst i 4,a till 5 timmar på tåget(el-fel) i går (upp till Stockholm)och det innebar att de inte kunde nå någon fika ej heller gå på toa så han hälsar att han verkligen kände av detta med hunger och törst men naturligtvis så har detta inget att göra med dagen då världens alla hungrade skulle uppmärksammas. Jag vet att det finns en en internationell grupp i Mp som uppmärksammade detta, men lokalt gjorde vi inget specifikt , men det kan ju vara lämpligt till nästa gång..

I går var jag på nämnd med hälso och sjukvårdsnämnden Västra skaraborg och vi fick en bra genomgång om hur läget är med beställningarna till , Läns, primär sjukvården på resp ca 2,5 miljarder och ca 350 millioner.. Samt till Folktandvården, handikapp och specialistvården,.,.
Vad jag förstår som kommer nästa år inte innebära några strukturförändringar vilket vi varit tydliga med i nämnden att säga nej till vilket är bra,.. Enligt ordförande Bengt Andersson (C) så har extra tillskottet på 250 milloner fördelar på 12 nämnder (beslut tas på tisdag) varit mycket vikltiga för detta ,,,,
Nästa möte är den 25 oktober för att ta beslut i frågan....
Jag återkommer med information..,!

Skaraborgsradion ringde upp mig med anledning av den Homo, bi och trans motion jag har till regionfullmäktige på tisdag , där jag vill stärka dessa H.B.T männsikors rättigheter i vården men får ett nja svar... de vill interjuva mig om detta vilket är bra tycker jag..
Interjuven ska troligtvis ske på lördag så antagligen så kommer man att följa ärendet på rf på tisdag så lyssna gärna på skaraborgsradion p4 100.3 på tisdag... Jag förmodar att de tänker göra på detta sättet. Det kan ju komma på måndag också.-

Jag har ju också en fråga angående Malögården på tisdag så jag kommer att ligga i som det heter... !

Jag gillar era frågeställningar och jag vill påpeka att den gröna omställningen i I länderna måste gå före de andra länderna inklusive Indien och China.. China verkar nu också beredda att titta på vad de kan göra ,, !

När det gäller min broders vilja att cylka vätternrundan så välkomnar jag han för jag har tjatat på han att göra det i några år,,
Jag bryr mig inte om min cykeltid runt Vättern utan min vilja är att klara runt denna sjö , överlevandes för 10 ,e gången .. 1987-1992  2002-2005
Jag hoppas att de som verkligen vill komma flera timmar före mig kan göra det för jag vill komma runt denna för mig sista rundan på cykel runt Vättern.. För att klara detta så simmtränar jag nu,,.
I dag så simmade jag 1000 meter frisim på ca 24,30 minuter ,, och i förrgår simmade jag 10 * 25 meter frisim .
Jag låg mellan 20 till 25 sek. per sträcka,,.
Så jag latar mig inte bara i bastun även om jag gillar att lata mig...Göran

ps Aftonbladet har serien verkligehetens hjältar och en person (polis) frågade mig i dag hur det var med min dåvarande tjej , då han som polis körde in henne denna olycksdag den 5 maj..
han sänder sina varma hälsningar till henne.
Jag tycker han var en hjälte ,,., eller hur !

Rapport

76717-66

denna morän bildades efter senaste istiden för ca 10 000 år sedan och att klimat osv förändrar sig det vet man men att vi nu vi mänskligt påverkan påverkar den mer än någonsin det står alldeles tydligt klart med våra utsläpp av koldioxid i atmosfären.

det vi ska göra är att göra oss fossilfria alltså på beroendet av kol, olja och gas och använda förnyelsebar energi typ; vind , vatten, sol,vågkraft, biogas mm ..

Vi i Mp vill att vi ska byta ut allt behov av det ändlösa och gå över till det förnyelsebara. '
Detta innebär satsning på kollektivtrafik, järnväg, biogasanläggningar mm mm.
Samhällets omställning kostar pengar i en omställningsfas men vi kommer att stå oss starka och vara i framkant då detta behövs göras i hela världen så vår kunskap, teknik och annat kommer att vara efter traktat.

Det är trevligt att Al Goore får Nobels fredspris tillsammans med Fn,s klimat forskare. Detta bevisar inte minst vikten av att föra en politk som är i framkant i omställningen från ett grått till ett grönt samhälle.

Annars så var jag i Vänersborg och träffade gruppen i går; Stefan, Birgitta, Lise (fyller 25 på lördag) och Tony på förmiddagen och diskuterade inför kommande fullmäktige.
Jag informerade om detta med det arbete som ska göras om primärvården inom Hsu,s ram och jag presenterade ett konsept till vårt inspel främst gällande , förebyggande, komplementär och mer läkartid i hemvården och detta godtogs med en del förändringar i skrivningarna till gruppen. Jag tog upp detta med Marlögården som jobbar med ungdomar med svår psykisk problematik att jag skulle besöka den och ställa en fråga om denna verksamhet till fullmäktige på tisdag då den riskerar att läggas ner.
På eftermiddag var jag i Uddevalla och besökte Marlögården och fick träffa enhetschefen samt en behandlingsassistent. De beskrvev verksamheten som har varit där sedan 1975 fram tills nu men att den nu riskerade att få stänga pga besparingar inom NU-sjukvården.
Jag kommer att ställa en fråga om detta till Nu-sjukvårdens ordförande på tisdag den 23. Vi får se vad svaret blir..
lyssna gärna på närradion 93,8 efter kl 09 ¨då min fråga kommer någon gång mellan kl 09 och 09,45.

På kvällen var jag och träffade S gruppen inför Au och det händer mkt nu inte minst sak riktlinjer inför hamnstaden ställas upp och dessa måste vara tydliga inför hotet av översvämningar.. Återkommer i detta.
Vi diskuterade kommande evanemangshall och det börjar verkligen bli hett utifrån att beslut snart ska fattas i kommunfullmäktige.. återkommer i detta,..

När det gäller detta med medborgardemokrati så är det meningen att vi ska utveckla förslagslådan eventuelt så att alla frågor som kommer i lådan läses upp för att sedan vidarbefodras till nämnd. Detta ligger mycket nära vår avslagna motion från 2004. Vi får hoppas att detta kan gå igenom... 


I dag är det ledigt och har redan varit i badhuset och bastat och simmat...

I morgon är det hälso o sjukvårdsnämnden i Mariestad

ha det gott 

Göran  

Klimat helgen


En helg från fredag till söndag som går i klimatets tecken,.
Vi var över 400 mp,are som entrade Burgårdens vackra byggnad vid Scandinavium i Göteborg..

Peter Eriksson talade om att vi nu startar en riksomtäckande klimatkampanj (Dan Garnström -högste tjänsteman i detta) som skall pågå fram till 2010-09-10 from med nu..

Vi vill vara i fronten, i spetsen in the klimat change debatten !

Alla regioner och lokalföreningar skall vara med...

I dag är det över 15% av väljarna som sätter miljö/klimatfrågan lika högt som skola , vård och omsorg och betänk vid valet var det ca 7 %,,,
Med ett ökat medvendegörande i denna fråga så kommer allt fler väljare att välja oss..
När det gäller medborgarnas förtroende för MP i Miljöfrågan så säger 50% att de har detta..
Efter oss kommer C med något under 20%.

Peter uppmanande oss alla mp;are att ställa upp på detta fram tll valet och att kampanjen inte klarar sig utan ett lokalt engagemang,...

Annars så var det seminarier om olika frågor kring klimatet ; lördag och söndag och jag lämnade dessa kommun och landstingsdagar med glädje och entusiasm att jobba vidare för den gröna politiken..

Jag skall i morgon till Vänersborg och sedan på eftermiddag ska jag göra ett studiebesök på Marlögården i Uddevalla..

Jag återkommer med info..

Annars så får jag tacka alla aktiva kommentatörer  ,, forsätt med detta och till min sjuksköterske kollega och nära vän Gunnar så kan jag gärna puplisera bild på dig om du vill !( Till mina andra kollegor/vänner så vill jag tacka för er aktivitet och det vore trevligt att hitta på något kul ! alltid på språng som ni vet,,

Sedan så måste ju allt utvecklas och förbättras ochb detta gäller naturligtvis min blogg också men jag känner ingen större oro igentligen ,, men kom gärna med förbättringsförslag

Ha det gott alla !

Göran

God morgon

76717-49

Ja nu kommer det bli en helg där jag Mp ska ha kommun och landstingsdagarna i Göteborg och jag ska vara med från fredag eftermiddag till söndag.
Jag kommer att rapportera därifrån efter helgen och det är ju alltid spännande att höra våra språkrör av det vill förmedla mm
Det kommer att komma mer än 400 mp,ister dit så det är alltid trevligt att möta gröna vänner från hela landet.

I går startade vi klimatkampanjen med presskonferens i Skövde med Peter Eriksson och vår regionstyrelserepresentanter ; Stefan Kristansson och Birgitta Losman..
Läs gärna tidningarna i skaraborg om detta...
Jag tror att i bla SLA , så kommer Lidköping få en känga pga det nu planerade byggnationerna i centrala hamnen...
Utifrån klimatperspektivet.

I går var jag annars på NLT och pratade om MP,s inriktning för Biblioteket på Sockerbruket framöver,. En kultursatsning kallade jag det,.., läs NLT i dag eller kanske måndag,l

Ja ha en bra dag där ute

Göran

korta svar o infoHej !

Tack Gunnar för frågeställningarna och du som är anonym , jag lovar att bättra mig då det är självklart att svara på mail men ibland så rusar tiden iväg,,

När det gäller den gröna skatteväxlingen så är den egentligen enkel till sin natur men kanske inte , helt konkret beskrivit alltid.

Man gör så här man höjer Moms på bensin men sänker på Etanol, Biogas.
Man sänker skatt på arbete men höjer kostnaden för typ oljeproduserad el samt kärnkratf-el.

Genom att man nyttjar ger ekonomiska lättnader för miljövänlighet samt tvärtom för miljöovänlighet.
Om du vill veta mer i detta så gå gärna in på vår hemsida ; www.mp.se

När det gäller Evanemangshallen så är inget klart ännu,. Beslut tas i fullmäktige i november och vad jag förstår så handlar vår möjlighet till hur vi ska bygga denna hall på vilket bidrag sparbanken kan ge.
återkommer i detta.
Mp lokalt har inte diskuterat klart detta med hallens utforming samt styrning ännu. Återkommer i detta.

Annars så var jag i går på samhällsbyggnadsnämnden och vi beslutade blandannat om att ordninggöra en parkeringsplats på spiken för 1.6 millioner kronor och så gick vi igenom kommande detaljbudget och investeringsplan för nämnden.
Det är mycket som händer nu inte minst med kommande beslut som skall tas gällande att börja planera bostäder i centrala -hamn området . Möten i denna nämnd präglas av mycket pratgladhet och intensiva debatter så att man ibland uppfattar det som ett mindre kommunfullmäktige..
Jag tog också upp detta med att vi i demokratirådet vill att medborgarna skall få säga sitt när det gäller statsmiljöprogrammet som skall gå upp till beslut i kommunfullmäktige och vad jag förstår så kommer man att skjuta på kommunfullmäktige beslutet pga detta..
Bra tycker jag.....

I dag var jag på kärnsjukhuset i kss och följde Hälso och sjukvårdsutskottets möte .
Det var en bra dag då vi fick en redogörelse för Birgitta Molin Mellander som är direktör för SKAS.
Skaraborgs sjukhus, ( Lidköpings sjukhus, Mariestads sjukhus, Falköpings sjukhus samt Kärnsjukhuset i Skövde)
Jag kan säga att det det finns problem med vårdgarantin, där regionen borde ta ett större centralt ansvar, att det finns problem med höga läkemedelskostnader och att det finns problem att så många unga behöver söka akuten på kss nattetid.
Hon vill öka samverkan med nämnderna när det gäller strukturfrågan ,,,
Sedan så var det en positiv sak och det var att vi får göra ortepedi operationer(100 st) för NU-sjukvården.-- tack Sten Axelsson !
Mycket bra för Falköpings sjukhus...

info
från en deltidspolitiker i farten   
En sak till..
HSU ska ju jobba med frågan om primärvårdens utveckling som ska rendera i beslut i slutet av mars 08..
Vi från Mp får vara med i detta och redan nästa vecka ska vi maila in vad vi vill belysa särskilt i detta till Jonas Andersson (fp) ordförande i HSU

Hej


Politiska livet i den kommunala och regionala vardagen är verkligen hektisk men helt klart stimulerande.
Jag sitter mitt i livet, snart 40, och känner verkligen lust att vara med och skapa något bra i vårat samhälle för alla och det innebär att deltaga i det politiska samtalet.

I dag var det tågresa och bussresa  fram och tillbaka med Vänersborg som mål och Lidköping som slutdestination.

På residentet så var det en fart större än vanligt då nu majoriteten går in med pengar till sjukvården och koilektivtrafiken vilket vi också ska göra och då lite mer till kollektivtrafiken , men vi har andra motiv till sjukvården än majoritetens , med satsningar på förebyggande , komplementär samt närsjukvården så väljer majoriteten kortsiktiga satsningar på vårdgarantin samt så vill vi i Mp ha en  extra satsning på kollektivtarfiken,,,
Regionstyrelsen tar beslut i morgon samt att det kommer till Regionfullmäktige den 22/23 oktober.
Jag kommer att gå upp i talarstolen om detta förståss, så som sagt lyssna gärna på närradion , 93,8 eller se på webb,tvn ....
Majoritetens (S-C-Fp,s ) förslag går naturligtvis igenom...

I kväll melllan kl 18,30 till 20 var jag på förmöte med S och V inför Samhälsbyggnadsnämnden i morgon och det var trevligt och intressant, för det händer verkligen mycket i Lidköping..
Evanemangshallen, Hamnstaden, Resecentrum. och mycket annat..
Lidköping är som ett , bygg. nu.. Högkonjunkturen är stark !
Men det gäller att se till helheten och det var också intressant att läsa om Carin Lexmons utspel om Biblioteket och nuvarande försäkringskassan.-.
Denna debatt är inte klar så vi får väl se vad det landar i.
Som sagt vi har en trevlig och engagerad grupp i S, V,Mp gruppen och jag lär mig mycket av att vara med i denna nämnd.
Skolskjuss frågan är ju het och den ska det informeras om i morgon samt att det känns som att detta ska bli bra .

Jag fick höra av både , Jonas Sundström ordförande (s) och Bertil`Belle`Arvidsson att de av och till läser denna blogg och jag tycker att det är trevligt att de gör detta samt så uppskattar jag som sagt den samverkan vi har tillsammans.

Jag hoppas inte det görs en allt för stor jämförelse mellan min och Hedvalls blogg.
Men visst jag måste utveckla min också förståss.
Typ mer bilder ....

Ha det bra där ute !

Göran

Reflektioner

Jag skrev o detta med utmaningar i mitt förra inlägg och det är ju så vill man deltaga i det politiska livet så offras en del av det vanliga privata livet som jag faktiskt tycker om väldigt mycket.

Jag är dock så nyfiken på möjligheterna att få vara med och skapa en grön förändring i ett föränderligt samhälle.
Ingen skall lämnas själv men alla ska kunna skapa sitt liv på sitt egna sätt.
Detta är inte lätt att få ihop då det är lätt att de resurssvaga lämnas där bak ohjälpligt sist och där det sista tåget sedan länge har lämnat station.

Vi behöver också ett återtåg i samhället som åker tillbaka och hämtar dem som lämnats för sitt öde . Vårt humana och öpnna demokratiska samhälle kräver detta men det gäller att inte bara komma med tomma ord utan verkligen fylla orden med mening och kraft att förändra ett föränderligt samhälle på ett humant sätt.
Vi måste växla in på rätt spår i ett globaliserande växande samhälle där läsningarna för det moderna välfärdssamhället inte är samma som gårdagen och här kommer den gröna välfärsdsideologin in i bilden.
Alla ska tillåtas växa på sitt eget sätt men samtidigt inte på bekostnad på andra människor i dag och i morgon samt våra vänner djuren inkludiserande våra växter och vårt totala miljövärde på denna planet.

Klimatpolitiken är en ödesfråga som måste drivas aktivt på alla nivåer från det internationella arenan; FN, Eu mm
till den nationella och lokala nivån. Kan vi idag inte få legitimitet för denna fråga med allt som sker av nedisade isar på arktis/anarktis så kan man ju undra om detta överhuvudtaget kommer att ske.
Åtgärderna måste vara aktiva där vi i sverige så som vi gjorde med folkhermsbygget tog steg före de andra att bygga upp vårt välfärdssamhälle nu när vi sak bygga ett klimatharmoniserande välfärdssamhälle.

I går var jag sovandes och vilande hela dagen förutom kollade lite på Tv samt gick på torget en stund på eftermiddagen,i den sköna brittsommarsolen,,,

I dag har jag varit i Göteborg på möte med MP-Väst där vi diskuterade sammanslagningen med kanslierna mellan Mp-Väst och Mp Göteborg samt kommande klimatkampanj som startar i Skövde den 11 Oktober..
Vårt språkrör Peter Eriksson kommer att vara närvarande då,,,

På eftermiddagen innan jag nu ska åka hem så åt jag lunch med Merete Kapstad och diskuterade partiet i dag och i morgon,
Merete sitter i Partistyrelsen samt i dess arbetsutskott .

Nu ska jag åka ,
Ha det gott,,,

Göran

demokratin en fråga för alla

76717-7När jag i kväll satt och pratade i bastun med Björn Claesson om behovet av familjeutbildning för att stödja dem att hjälpa sina barn att hamna i alkohol och drog fällan, så kan man säga att detta är en del av det demokratiska samtalet och jag måste säga att bastun på Lidköpings badhus är ett bra ställa att komma i samtala om allt möjligt.

Det var så att jag hade möte med demokratirådet i dag och vår tjänstman Per Erik Ullberg berättade som statsmiljöprogrammet som vi nu från rådets sida vill att medborgarna ska bli delaktiga i.
Det är genom delaktighet vi skapar demokratin underifrån.
Nästa möte i början av November ska besluta om planen för detta så jag återkommer med info om detta !

När det gäller demokrati så måste jag som befolkningsföreträdare vara öppen för dialog med människor på olika sätt och som sagt var ett av våra stora friskvårdscentra , Badhuset , är ett exempel på ett sådant ställe där människor möts och kan komma i samtal, vilket jag gillar förståss.
Jag och Claessons samtal kretsade sig kring de ökade sociala klyftorna och problem med att allt yngre nyttjar alkohol och också droger av olika slag. Vi måste stärka arbetet att stödja våra ungdomar i åldersgruppen 16 till 24 och i och för sig ännu tidigare. Rökdebuten går ju längre ner i åldrarna och även alkohol.

Detta är ett exempel på viktiga spontana medborgar samtal som uppkommer där människor på olika sätt kan mötas och komma i samspråk.
Det är viktigt att vi har medborgarrum som stimulerar till detta.
Badhuset är ett och Biblioteket ett annat.

Lidköping är en fantastisk kommun men vi måste jobba aktivt med de problem vi har inte minst i det sociala området och då får man inte blunda...
Ni vet detta med uttrycket ; toppen av ett isberg,,
Vi har ett djupt isberg under vattnet som vi inte ser men som måste synliggöras när det gäller detta med de ungas drogvanor och vilka konsekvenser detta medför.

Jag kommer att ta upp detta i den politiska dialogen framöver...

ha det gott där ute

Göran

I morgon kommer jag att skriva en personlig betraktelse  om livets utmaningar,,,

Lite info från Bryssel resan 30/9 till 3/10

76717-59

Ja då är man hemma från resan till Bryssel med regionens Hälso och sjukvårdsutskott eller som Belgarna skrev det på den moderna bussen vi åkte med, Halso und sjukvard.


Vi var sammanlagt 28 personer; politiker från HSU och politska sekreterare samt tjänstemän från Hälso och sjukvårdskansliet, som träffades på landvetters flygplats på söndagen kl 14,30 den 30 september. ( Samtliga var med tillbaka när vi lämnade Landvetters flygplats den 3/10 ca kl 21,15 )

Alla partier i regionen förutom Sjukvårdspartiet var med på denna resa. Jag tycker att detta var synd då det är bra att vi finns på plats alla partier på denna typ av arrangemang.


Vi kom till Bryssel ( En million invånare ) vid 19 tiden och då efter att ha bokat in på Hotellet hade vi en gemensam lunch på en trevlig restaurang centralt i Bryssel.

Vi bodde mycket centralt samt att det verkligen flödade av liv i denna Europas huvudstad.

Staden har fantastiska gamla byggnadsverk omringat av nya moderna byggnader.

Man kan verkligen känna att här möts det gamla och det nya samt att man står på tårna mot framtiden på alla sätt.

Jag blev begeistrad av stadens atmosfär omän att stadens arkitektur har så många sammanblandningar, men livet och dess människor gör den levande.


På måndagen hade vi information om den Belgiska primärvården av en GP . (Husläkare)

En fantastiska kvinna som på ett engagerat sätt beskrev hennes verklighet som läkare.

I Belgien är det en lag att 40 % av läkarna skall inrikta sig mot att bli Husläkare och detta innebär att man är sin egna företagare och får sin inkomst via sina patienter.

Man får betala 21 euro = 200 kr och sedan får man tillbaka 80 % av denna summa av sin sjukförsäkring. Belgien har ett sjukförsäkrings-styrt sjukvård.


Hon beskrev att hon varkligen brydde sig om sina patienter och att hon såg till att hon hjälpte dem att komma till sjukhus om så behövdes och att hennes patienter inte behövde vänta .

Det var mycket intressant att höra detta samt att man fick en bra bild över primärvården .

Det är meningen att det ska göras en primärvårdsöversyn där det skall beslutas om kvalitets och andra saker för primärvården i mars/april 2008 på HSU. (Hälso och sjukvårdsutskottet)


Det var också en överordnad manlig läkare som talade till oss på detta besöket och han förmedlade om en framtid där de nya läkarna inte ville vara husläkare och sin egna utan att det krävdes förändringar i systemet.. I dag finns det en läkare på 1000 patienter inom husläkarsystemet. Detta i relation till Sverige som har ca en på 2000 patienter.


Vi fick under dagen information gällande Sverges kommuners och landstings arbete i Bryssel samt om regionkommitens arbete. Bryssel är i dag hjärtat av den Europeiska politikens utveckling och det krävs att vi svenskar ligger framme här och visar framfötterna.

I Regionkommiten sitter för vår räkning i regionen ; Annelie Stark(S) samt Kent Johansson ( c) . Annelie var med på resan och beskrev arbetet i regionkommiten på ett intressant sätt.

60 % av det som beslutas inom Eu påverkar våra kommuner och landsting/regionen och det är ju då naturligt att vi finns på plats i Bryssel för att påverka EU.

Det är ju i Kommitionen där vår kommitionär , Margot Wallström , sitter, ( 1,e vice ordförande)

Barrosso är ordförande. Dessa utses av Eu ländernas regeringar.


Under Måndagen så träffade vi också representanter för West-sweden.. Kommunerna i Värmland, Västra Götaland och norra Halland är med samt Värmlands landsting, Västra Götalands Regionen och Hallands landsting.

Detta innebär att område större än Danmark. Vi har en stor del av Sveriges BNP och West Sweden vill verka för att stärka våra positioner i Eu. Det krävs att vi är aktiva för att få ut pengar till projekt och detta hjälper West Sweden till med. Han berättade t.ex att kommunen Hammarö får Eu-pengar för ett projekt som handlar om att förbättra vattenkvaliteten.

Detta får mig att tänka på Lidan och vad vi ska göra där för att förbättra vattenkvaliteten.

Kanske skulle vi kunna nyttja Eu inom detta. Jag får fundera på detta.


På kvällen var det fritt och det var trevligt att tillsamman med politiker från S och V samt politiska sekreterare från V och jag då (Mp) och en läkare som är utvecklingsledare inom Skaraborgssjukhus . Vi åt en trevlig middag som vi själva bekostade förståss.

Detta är ju en del av resan att utbyta kunskaper och tankar som kan leda till något framöver.


På tisdagen var vi besök i Eu-kommitionens byggnad som är på 15 våningar och för att komma in där så är det pass kontroll mm som på flygplats, samt att den interna hissen inte hade knappar i själva hissen utan styrdes av en tjänsteman utifrån.

 Vi var  på 12 våningen där Eu kommitionen arbetar och jag fick sitta på Margot Wallströms stol, villket mina kollegor uppmärksammade, när vi lyssnade på ett mycket engagerat sätt på en av Margots nära tjänstemän i en timma. Man fick verkligen en bild av vikten av Sverige finns på plats och jobbar för en bättre framtid för Europas länder i en globaliserade värld.


Detta inte minst på miljö och demokratifrågan. Jag fick en känga kan man säga då hon uttrykte förvåning att Mp i Sverige fortfarande är så negativ till Eu när de övriga gröna partierna inte är det i Europa.

Hon visste inte att jag var Mp,are förrän efteråt då jag gick fram och pratade med henne.

Hon sa att hon träffat Inger Schörling och var mycket positiv över henne.


Margot jobbar med demokratifrågan och vill att poltiken som berör så många i Europa lyfts fram inte minst i media som förnärvarande skriver mycket sparsamt om vad som händer i Eupolitiken.

Denna tjänsteman som pratade till oss var mycket intressant och ärlig och beskrev dagens brister men det framkom klart att alla politiker oavsett nivå i Sverige måste jobba mer med Eu frågan och informera medborgarna om vad som sker inom Eu och hur poltitiken påverkar medborgarna i vardagen.


Hon tykte att det är en allvarlig demokratibrist att vi i Sverige är så dåliga på detta. Miljön pratade hon mycket om. Denna fråga är mycket viktig i dag och det kommer att jobbas mycket bl,a med klimatfrågan framöver och nya regleringar på området när det gäller koldioxidutsläpp för bilar förväntas framöver och detta kan drabba företag som Volvo och Saab om de inte ställer om när det gäller att tillverka bilar med lägre bensinförbrukning.


Jag tykte det var mycket trevligt att höra så mycket om Demokrati och Miljö men det är klart att de andra representanterna från partierna tykte att det var lite kul när Mp fick denna känga som jag ovan beskrivet och som jag tycker börjar bli ett trovärdighetsproblem för Mp och min linje har ju varit att vi inte ska driva detta med, UT ur EU, utan i stället uttrycka en stark kritisk hållning till nuvarande EU .


Om vi i Mp stärker vår trovärdighet så kommer våra kunskaper och politik om miljö och demokrati kunna få större påverkan i Eu , detta för att på alla sätt förändra Eu till att bli ett öppet sammarbets organ som går i en riktning tvärsemot superstatens.


På eftermiddagen så träffade vi två Europa Parlaments parlamentariker , en från Kd och en från V och båda pratade demokratisering av EU samt om Miljön som ett mycket viktigt politiker område. För att beslut ska gå igenom krävs att man är överens i både parlamentet med dess något över 700 delegater (Sverige har 19) samt i kommetionen.

Det är kommmetionen som har initiativ rätt till frågor inte parlamentet och sedan så går till en 1,a läsning i parlamtet för att om det behövs gå till en 2,a .

Ett beslut tar flera år att genomdriva i dagens system.


Jag kände verkligen att mp på alla sätt skulle behövas mer inom Eu - systemet och att vi skulle kunna göra ett bra val till parlamentsvalet 2009 om vi lyfte bort detta med ut ur Eu.

Jag vill nu på intet sätt deklarera att jag är överdrivit positiv till dagens Eu med dess uppbyggda system men det står nu tydligare klart för mig att våran passiva hållning samt trovärdighetsproblemet påverkar oss negativt och är inte bra på ett långsiktigt plan.

Jag vill att vi ska utveckla vårt eu-kritiska arbete inom Eu och för att vi ska nå framgång i detta så måste vi ha trovärdighet i Eu-frågan annars så lyssnar de andra inte på oss !


Vi avslutade tisdagen på West swedens kontor där en person som jobbat inom Eu systemet gällande sjukvårdsutveckling..

När det gäller sjukvård så ligger det på medlemsstater med man jobbar med samverkan inom europeisk sjukvårdsutveckling. Nu vill man bl,a utveckla ett projekt som handlar om att med hjälp av vårdteknologi kunna möjliggöra för äldre att var hemma längre och vara självständigare.

Detta projekt har dragits igång av Tyskland och ett 17 talet länder är med bl.a Sverige.

Han beskrev många möjligheter in sjukvårdsidan som är intressant och det är bra att Västra götalandsregionen håller sig väl framme för att veta vad som är pågång.


På kvällen var jag och en representanter från V och S ute och åt på en trevlig restaurang och byte intressant åsikter samt så lär man ju känna varandra vilket underlättar komminikation mm Jag var sedan på kvällen på en jazz-.restaurang och fick höra på en fantastisk mörk kvinnlig sångare. Det var så man rös verkligen. Jag pratade lite med Belgare. I Bryssel är allt från skyltat mm tvåspråkigt (flamländska och franska) språket i Bryssel är franska.

De Belgare jag pratade med där tykte det var mycket bra med Europa och Eu samt att de kände inte att de var Belgiska utan mer invånare från Bryssel .

De gillade staden och att det var mycket energi och liv i den. Det som händer annars i dag i Belgien är att det är regeringskris sedan över 100 dagar. Detta beroende på att Valonerna i söder och flamländerna i norr inte kommer överens och vad jag förstod så är det en högernationalism inom valonerna som kräver egen självständighet för Valonerna, men detta trodde de jag talade med inte skulle hända.På onsdag kl 07,15  bar det iväg med buss till södra delen av Holland och jag och Martin från (M) var som vanligt de sista på frukostbordet dessa tre-mornar. Men bussen han vi med som sista personer.


Vi besökte ett sjukhus som höll på att byggas och vi fick gå in i ett sjukhus.-byggnations området. De bygger ett modernt sjukhus med något över 200 singel rum samt för nästan 90 öppenvårdsplatser.

Allt är byggt fär patinten i centrum och att allt arbete ska fungera utifrån detta.

Denna byggnad ska stå färdig inom 1 år och Hälso och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson sade efter informationen från en kvinnlig-representant om sjukhuset och dess system att vi ska besöka sjukhuset igen inom 1 ½ år.


Vi har mycket att lära oss av dett system tänkande i svensk-sjukvård för att kunna förbättra vården och en av de som jobbar med detta inom skaraborgs-sjukhus som vårdutvecklare Svante Lifengren, var med på resan och jag fick bra tillfälle att prata med honom under resan och få vikten av system förbättringar beskrivet för mig.

Det var f.ö han som hade ordnat kontakten med sjukhuset och dess representant.

Jag vill säga att vi inom Mp tycker detta är mycket viktigt att man jobbar på ett processinriktat sätt för att få patienten i fokus inom sjukhusvården och jag har blandannat besökt sjukhuset Akkershus som man bygger i Oslo, där man tänker på ett liknade sätt som på detta sjukhus i södra Holland.

Efter detta så bar det iväg med buss de ca 10 milen till Bryssel och en av de största flygplatser jag sett.

Detta var en liten bild från denna resa och det kommer att göras en rapport av HSU som mer specifikt beskriver det som vi fått taga oss till del av.


Jag kom hem kl 23 i går... och Lidköping var som vanligt omän att det nu i tidningarna står om kommande planer gällande Evanemangshall och utbyggnad av framnäs med hus samt västra.hamnen,,, Vi går mot en spännande framtid såväl i kommunen, regionen som inom Eu..

Inget är ju omöjligt eller hur...