Kort info efter råd från en som vet !

Hej !
Alla bloggisar....

I går var det Mp VG möte i Göteborg och det var trevligt då vår nya ordförande Laila Åkerberg skötte mötet på ett perfekt sätt..
I morgon är det valborg och då ska jag till Gunnar K,,

I maj välkommen och jag hoppas ni alla får en fin vår och försommar.

Göran

Infotek

76717-138 Bild Gunnar Karlqvist

Kållandsö Dam är de med gul dress och detta är ett foto från i söndags.

Träffade på mannen som sköter det praktiska innan fullmäktige som beklagade sig att jag bloggat dåligt det sista och det borde innebära att jag informerat dåligt vilket jag ska försöka förbättra förståss !

I dag var det alltså kommunfullmäktige och den stora frågan var ju förståss detta med om vi skulle införa ett kommunalt vårdnadsbidrag eller inte och efter 90 minuters debatt så föll beslutet i ett nej med reservation av M-Kd-C och Fp. Tommy Larsson Kd hade tre inlägg varav det första var på ca 12 minuter och var ett brett ideologiskt familjepolitiskt inlägg som jag senare sade att jag hade respekt för men att han borde rikta kritiken på sin
egen Allians på riks då jag ansåg att detta skulle i fall det skulle införas vara ett nationelt beslut och inte införas på detta sättet. Jag framförde vår nationella syn på förlängd föräldraförsäkring, minskad arbetstid med bibehållen lön samt detta med friår och att vi drev detta i stället för vårdnadsbidrag. Jag nämnde också att vi i majoriteten har en överenskommelse mellan s-v-mp som i sig handlar om att stärka den kommunala välfärden och att här ingick inte något kommunalt vårdnadsbidrag system. Det var några som ville ha denna reform som vädjade till dem som har barn i denna ålder och detta fick någon att skriva en lapp till mig ? Har du barn och ville ha ett svar och det fick personen genom att jag berättade i talarstolen att min tvillingsyster, och två bröder samt min tjej har barn . Jag förtydligade också att vi ska se till alla barn oavsett familjekonstellation ! och oavsett socioekonomisk förmåga !
Det var intressant att Centerns Henrik Artursson så tydligt drev denna Kd och Peter Böckman (M) ur ett socialtmedicinskt perspektiv emedan det parti (Fp) i alliansen som på riks har sett till att denna reform inte blev en riks refom i dagens Kf biföll detta v-bidrag med något större entusiasm än vad jag förmodar deras rikskollegor.
Som sagt det blev inget kommunalt vårdnadsreform och vän av ordning kan ju undra med den entusiasm som Alliansen drev denna fråga varför man efter valet 2006 så tydligt avböjde att överhuvudtaget diskutera med oss i Mp. Svårt att glömma de kommentarer mp fick av bla Tommy Larsson (kd) . Som sagt politik handlar om mycket och i detta fallet var det en överenskommelse som höll och det kändes bra att vara Mp,are i dagens Kf.
Jag är också glad att vi fått en ny kille som ersättare på utbildningsnämnden Rustan Håkansson. Lycka till i ditt kommande arbete.

Annars så antog vi en bra plan gällande hållbarhet som bygger på de tre principerna ( socialt-ekonomiskt och miljö) detta drogs av Elisabeth Alm Ericsson och det känns så bra att lyssna på ett sådant viktigt arbete och alla godtog denna plan utan diskussion.
När det gäller kommande diskussioner med S och V den 13 maj gällande budgeten så pratade jag med både Kjell (S)och BO (V) om  vissa perspektiv och det kändes bra och vi ska nog kunna sy ihop en bra budget och det är klart det är en del att diskutera gällande hallen och andra investeringar ,, Det är ju så att vi är överrens om att vi ska ha en kvalitativ välfärd driven av främst vår egna verksamhet och detta gör det svårt med att överhuvudtaget sänka några ramar som jag ser det. Jag återkommer i detta förståss,

I morgon är det ks med bolagen som Värmevärket, Näringslivsfastigheter mm som informerar och gällande Näringslivsfastigheter är det intressant med biblioteks utredningen och efter mitt samtal med Bengt Arne Bengtsson så ska det nog inte finnas några problem om man skulle redan innan sommaren ta ställning i frågan om bibliotekets framtid och vi i Mp vill ju ha det på sockerbruket.

Jag ska på eftermiddag till Göteborg på Mp Vg möte och vi ska konstituera vår nya styrelse med dess arbetsuppgifter,,Jag tycker förresten att det känna bra med Laila som ordförande och det ska kunna bli ett bra kommande år !

I dag var jag oxå på jobbet i Vänersborg och fick info av Stefan om vårdvalsdiskussionen i bland 30 tals medlemmar och det gick bra då vi skickat ut ett bakgrundsmaterial som förklarade detta med vårdval och den stora skillnaden på Stockholmsmodellen på ett pedagogiskt sätt.. Göteborgarna kommer att forsätta att vara delaktiga i processen framöver vilket gläder mig extra !

ha det gott
Göran 

Hallo

Hej !

Det har varit trevligt i helgen , där vi hade vårdvalsdiskussion i Stockholm i lördags och region diskussion i Borlänge på lördagskväll och söndagsmorgon..

Det kan väl bli en region svealand mellan ; Dalarna, Gävleborg, Uppland och Västmanland.
( Närke och Värmland ?)   till 2010..

I Kväll spelade mitt lag 0-0 mot Råda Bk b dam lag och det var mycket bra. Vi hade flest chanser och borde kanska vunnit.

Nu blir det kommunfullmäktige i morgon.
lyssna på radion från kl 18,15 93,8 ,,,

Vi ska besluta om vårdnadsbidraget och det blir nej !

Göran

kort och gott


En ny dag gryr och våren börjas kännas att den faktisk närmar sig sommaren och det känns underbart.

I går så var det lugnt med det politiska men jag får tacka Rustan för kommentaren och önska honom lycka till med sitt uppdrag.

Jag tränade tjejerna i går och det gick bra som vanligt samt att vi nu ser fram mot seriestarten mot Råda Bk dam b på Söndag kl 16.

Det är självklart så att vi hoppas på vinst ! och det känns som om det skulle kunna gå !

I helgen är jag i Stockholm på seminarie inom Mp om vårdvalet och de reformer som nu sker inom landsting och region Sverige. Ni som läser denna blogg vet att vi oxå jobbar med en Vg västragötalands modell.

Alltid trevligt att träffa våra sjukvårspolitiker runt om i landet.
En person heter A.C Lovas och sitter i Dalarnas landsting med inte minst i SKL,s styrelse och det är ju intressant att prata med henne med tanke på den rådande strejken inom vårdförbundet.

ha det gott
Göran

Info

 Hej !

Det har varit en trevlig vår dag där solen har visat sig på sin bästa sida ! Nu har jag varit på hälso och sjukvårdsnämnd och det var trevligt och engagerat då nu börjar informationen om Vg-vårdval ta farten och det blev en info gällande detta från Gun-Britt Paulo och visst det hon sade varit inget nytt för mig som varit med och förhandlat fram 7 partiöverenskommelsen och det känns bra i nämnden att ha en roll som den som är mest uppdaterad och detta retade nog en och annan främst i det borgerliga lägret ! Jag får tänka på detta framöver ,, ler......

Annars så tog vi emot delårsrapporten  och vår budget på ca 2 milliarder lutar åt ett överskott på ca 15 millioner,,
Jag hoppas vi kan undvika allt för stora överskott då detta kritiseras av regionstyrelse folk pga av föra årets överskott på över 200 millioner i våra 12 hälso och sjukvårdsnämnder.
Annars så återtog vi en upphandling av Grästorps vårdcentral.. återkommer om detta,, !
Vi fick också en information gällande detta med att vi ska justera ner tre nattambulanser till dag/helg och kväll från östra delen av nämnden till västra vilket jag kan se som en adekvat handling av SKAS-styrelse i relation till de problem som var med de ambulansinsidenter under 2007 och ni som läser denna blogg vet att min dåvarande flickvän var involverad i en av dessa i maj 2007. Jag hoppas och tror att detta ska bli väldigt bra ur ett medborgar perspektiv.
En annan viktig detalj var att vi vill att SKAS = skaraborgs sjukhus börjar skicka patienter till skara djursjukhus igen för magnetröntgen kamera undersökning. 

På kvällen hade vi MP Lidköpings möte och efter information kring viktiga politiska områden så vill vi : Flytta biblioteket till sockerbruket, stärka vår kultursatsning, stärka kollektivtrafiken, stärka klimatpolitiken  samt forsätta och satsa på en stark välfärdssektor inom skola, vård och omsorg.. Vi säger nej till vårdnadsbidraget.. vi fortsätter arbetet med hamnstaden . Vi ska ju träffa S och V den 13 maj gällande budgeten .. Jag utgår att vi ska nå fram till att vi ska kunna presentera en stark rödgrön budget för 2009-10-11..
återkommer om detta ! .....
Det var kul att vi kunde välja in Rustan Håkanssom som vår nya ersättare i utbildningsnämnden,,

Ni som vill träffa oss..Vi kommer den 17 maj att stå på torget (09-13(med Mp vara.. ska bli kul,,,

ha det gott
Göran

Rf -- info

Två dagar i Vänersborg är slut och mötet på måndag gick bra med engagerad debatt om vår budget och det känns som om våra satsningar inom  sjukvård och kollektivtrafik blir helt rätt och det ska bli intressant att se de andra förslagen i mitten av maj,,

På regionfullmäktige var det debatt mellab kl 10 till kl 19,45 och jag var upp i debatt om årsredovisningen.. , och min motion om att tillföra komplementärmedicinskt kompetens inom regionens program och prioriterings råd men det fick avslag av majoriteten men jag fick stöd av Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Vänstern.
Det var kul,,
Jag hade också en interpellation om Homo, bi och trans frågor och kompetens utveckling, och Roland Andersson som är regionstyrelsens ordförande att nämnderna måste ta sitt ansvar att anordna utbildningar....

Detta var lite kort .. info.,..
i morgon är det hälso och sjukvårdsnämnd i Mariestad och mp Lidköpingsmöte i på kvällen

vi höres

GL


Skymning

76717-91

I dag var det en härlig vårdag . Det har varit en trevligt dag.  Mitt fotbollslag spelade mot Källby dam som spelar i div 5 Mariestad ( Vi i 5 Lidköpingf)och det blev 0-1 efter att det fått mål lite turligt på en frispark. Annnars så gjorde alla 15 tjejer en mycket bra kämpa insats på ett kommande topplag i serien. Nu blir det serieprimiär nästa Söndag vilket ska bli mycket spännande. Kl 16 på hagavallen,, välkomna,,

I morgon är det förmöte inför regionfullmäktige som är på tisdag ( radio 93,8 eller gå in direkt på webben
www.vgregion) kolla direktsändningen från kl 10,00---till ca 18,00.
Jag kommer att vara i talarstolen för att diskutera HBT (homo,bi och trans frågan) ca kjl 11,15 samt en motion gällande komplementärmedicin  ca kl 15,30 . Återkommer mer om mötet ,,
På onsdag är det hälso och sjukvårdsnämnd i Mariestad samt mp Lidköpingsmöte på kvällen kl 18 till 20,30.
På fredag åker jag och Tony till Stockholm för seminarie gällande vårdvalssystem på lördag.

Det var lite kort om kommande vecka och nu känns det verkligen på alla sätt inspirerande med politik (budgetfrågor i kommunen och i regionen,,? om skattenivå måste upp !, med arbetet gällande våra löner och det engagemanget som nu finns och strejken som börjar i nästa vecka.,.Fotbollen då mitt fotbollslag Kållandsö Goif dam börjar seriematcherna,,och sedan har jag ju semester i juni och åker ju till Tyskland,,,,

Ha det gott alla bloggisar och tack alla för era kommentarer..

Göran

Vårdförbundet..,manifestation

76717-126Ombud på SKL,s kongress 07.

Just nu har SKL,s förhandlingsgrupp avslutat förhandlingarna med vårdförbundet utan man kommit överrens vilket innebär att vårdförbundets strejkåtgärder inledes i början av nästa vecka .
Jag tillhör ju vårdförbundet och tykte att  deras krav att höja de lägst avlönade och de som jobbar natt mm var bra och tycker det är synd att det inte kunna gått att komma fram till en lösning. I dag var jag med på en manifestation för bättre lönevillkor för sjuksköterskor och andra som tillhör vårdförbundet och det kändes bra på alla sätt. se reportage i lidköpingsnytt och läs måndagens NLT.
Sjuksköterskorna är i dag den största yrkeskåren inom Region och landstings Sverige. I Regionen är det ca 14 000 emedan undersköterskorna / vårdbiträden är ca 9 000. Det innebär att kraven på att ha mer än 22 000 kr i måndadslön efter 10 år i yrket borde vara berättigade mm. Vi har ingångslöner på under 18 000 kr mm..
Jag tror det finns en stor förståelse för kårens vilja i detta och det var ju inte så länge sedan som Göteborgsposten skrev att 8 av 10 kunde tänka sig att man höjde skatten för att få bättre sjukvård och en grundpelare att få detta är att vi har sjuksköterskor som vill vara i yrket och utveckla sig i detta, Vill man inte detta framöver pga det dåliga löneläget så kommer detta att bli ett problem för sjukvården i sin helhet.
Mario Melani och Kenneth Lundell mfl från S var på torget i dag när vi kom med vårt 200 faldiga tåg och (jag som fick uppdraget att gå längst fram med två kvinnor från sjukhuset och hålla i huvudbanderollen skalderandes -vi vill ha  rättvisa löner nu ! )
de erbjöd oss att vara med på 1,a maj vilket jag senare rekommenderade en av de som sitter lokalt i vårdförbundets styrelse att tacka ja till om konflikten fortfarande är vid liv då.
De sade att så här många är vi inte på 1,a maj ,...

Jag återkommer i denna fråga förståss..

Läs gärna lidköpingsnytt och debatten om torget ,, den är intressant och bra för vår demokrati...
Jag hamnade lite i blåsväder när jag berättade att vi i nuläget accepterar parkering på nya torgytan men jag har lovat att ta upp det på vårt medlemsmöte den 23 mars... (onsdag) kl 18
 ha det bra,,. och trevlig helg
i morgon spelar mitt lag match mot Källby..
kl 16 på Hagavallen,,. välkomna..

Göran

ps Tack Gunnar och Maria för er fina gästvänlihet vilket uppskattades ,,,,,,

kort och gott


Härligt att våren är på väg och tack för kommentaren Tony och visst lite tid för rekreation tar jag av och till, vilket är mycket viktigt.

I dag ska jag träna mitt damlag i Råda.! 7.5 km löpning. På söndag har vi match mot Källby kl 16 och det vankas ju mycket fint väder så det ska bli kul. Vi spelar på Hagavallen så kom gärna och titta !

PÅ måndag är det regionfullmäktigegrupps möte och då ska vi anta vår budget vilket ska bli intressant då det ser ekonimiskt besvärligt ut för inte minst 2011 i planperioden på 3 år.
Vi ska förståss satsa på Västtrafik och primärvården och annat . Jag kommer att informera på denna sida.

PÅ tisdag är det Regionfullmäktige och då ska jag debatera Homo, bi och trans frågor när det gäller ökad personal kompetens inom detta område. Samt att jag har en motion ifråga om att lyfta in komplementärmedicinskt kompetens i vårt program och prioriteringsråd lett av tjänstemän med ordförande Lönnroth.
Jag har stöd från V och M men inte av majoriteten... följ debatten från Vänersborg i radio 93.8 från kl 10 till ca 18 med uppehåll från lunch (12-13)-- VI är 149 ledamöter .

När det gäller det lokala så kommer vi att få in en ny person i Utbildningsnämnden och vi kommer att ta detta beslut den 23/4 på vårt medlemsmöte.. kul på alla sätt...

ha det gott
Göran


Info

76717-129Hej !  I går hade jag både Hälso och sjukvårdsutskottet där det bl,a informerades om detta med Läkemedel och Äldre och kommande handlingsplaner inom detta område. Det är mycket viktigt att att ta tag i denna fråga och man berättade att man vill stärka läkarsamordnaransvaret för läkemedlen en patient har. Man vill se till att särskilt minska särskilt biverkningsriskabla mediciner som preparat inom bensodiazepiner(Stesolid mm) och antiinflammatoriska som Voltaren mm ,,,och inte tänka antal i sig. Detta ska bli intressant att följa då det var bl,a en motion av mig som startade detta viktiga arbete då jag upptäkte att vi i Vg ligger högt i jämförelsetal när det gäller läkemedel och äldre.
En annan postiv sak är att vi nu äntligen får igång ett elsanerat behandlingsrum i Falköping för el allergiker. Detta ska ske till hösten.

På kvällen var jag sedan i Skövde på mp skaraborgsk möte och diskuterade bl,a faitrade city och Hållbara kommuner som är godkända som de enligt Energimyndigheten. Vi ska ha ett seminarie om detta i höst i lokalen,
Nästa möte är den 14 maj i Distriktet.

Jag hoppas allt är gott där ute,,
Göran

Intervju med Herr Larsson

Hur gick det i samhällsbyggnadsnämnden idag?
 - det var trevlig stämning som som vanligt och det var särskilt kul med allianspersonernas tjat om jordhögar och båten som redan blivit en legend skutan.
Jag sa till alliansen att det är intressant att ni tar upp det här då det är majoriteten som kommer att få problem om detta inte är klart innan valet - 10.
Annars så lyckades jag att få in ett yrkande som hanldade om att vi ska sluta med att plantera ringblommor i våra rondeller. Det handlar om ca 200 timmars arbete som skal göras med strandpromenad och annat.
Vi lade också fram budget för 2009-2011, som var positiv då vi ökar kollektivtrafiken med en ny linje.
Jag hoppas att kommunstyrelsen antar denna budget dock utan besparingar.
Vi vill däremot höja parkeringsavgifter från fem till sex kronor i timmen.
En rolig grej är att automaterna är så gamla på torget att där står fortfarande fyra kronor i timmen.

Vi ska också höja felparkeringsböterna till ett belopp mellan 4-800 kronor. (idag 300-500 ca)

Hur gick årsmötet för mp Västra Götaland i lördags?
-Jag håller i stora drag med
Tony Johansson i hans analys och det är jättekul att min favorit från Mölndal
Laila Åkerberg nu är ordförande samt att partitoppen representeras av Merete Kapstad.

-Sedan var det kul att seminarierna fungerade så bra under söndagen och att Rustan vår nye aktive medlem i Lidköping var med under bägge dagarna och funderar nu på att aktivera sig mer.

Vad är nästa stora "grej" som du har på gång?
-Min partystyrelsekandidatur till Miljöpartiets kongress som kommer att gå av stapeln näst sista helgen i maj.
Jag är inte föreslagen men hoppas ända kunna få ett antal röster som visar om jag kan kandidera nästa år.

Då tackar jag för intervjun och önskar dig lycka till i fortsättningen.

Tackar!


Kort info

Hej!

Efter en intensiv årsmöteshelg ¨med ca 80 deltagare och ca 60 ombud där vi på lördagen valde
Laila Åkerberg (Mölndal) som ordförande och Merete Kapstad (Göteborg) som vice ordförande, är jag åter i Vänersborg och förbereder mig inför regionfullmäktige mötet nästa tisdag med gruppmöte på måndag.
Vi ska besluta om vår budgetförslag och texter..Alltid intressant detta möte !

I söndags var det seminarie och då informerade vi regionpolitiker om vår politik och jag drog detta med vår hälso och sjukvård i ca 90 minuter inför 8 personer,,,,..


Det känns bra annars och nu har jag förberett en tysklandsresa med min Mor och två till den 17 juni till början av juli..Min mors svägerska Käthe fyller 80 den 19 e juni och det ska bli trevligt att gratta henne ordentligt i hennes och min mors fördelseort , Bardowiik i Luneburg kreis.
Min mor kommer att vara kvar i Bardowiik emedan jag och de andra åker ner till Österrike /Schweiz för att känna fotbolls em stämning samt titta på vackra hästar !
Man behöver göra annat än politik och detta kommer att bli mycket trevligt.

Innan dess så blir det intensiva politiska veckor med antagande av budget i regionfullmäktige samt i kommunfullmäktige i juni 08.

ha det gott
GöranInfo

Hej !

I går var det en trevlig vårdag på alla sätt där jag inspirerades av många härliga människor . Jag måste säga att jag verkligen tycker om vårt badhus och att kunna bada och basta för 17,50 (kommunanstälda har halva priset på tisdagar och torsdagar ) efter detta så tränade jag mitt damlag kållandsö som kommer starta serien den 27 april kl 16 på Hagavallen så kom gärna och titta på detta härliga gäng.
Jag körde ett ganska hårt pass på 90 minuter i dag och tjejerna gnällde inte en gång utan kämpade väl hela tiden vilket bådar gott framöver.

I dag blir det möte med min hälso och sjukvårdsgrupp om budgeten och om primärvården och vår process att införa att vårdvalssytem som mp tillsammans med alla partier förutom V har stält sig bakom. Jag har inbjudit en representant ¨från MP i Skåne att prata om detta som också jobbar med samma sak.

På lördag är det Årsmöte med Mp Väst i Vänersborg. Nästan 100 personer är anmälda vilket är rekord som jag förstår det och det kan ju bero på att det är tre kandidater till ordförande posten.. Jag återkommer till detta på bloggen.
På söndag är det ca 25 anmälda på seminariet om regionpolitken och jag ska prata hälso och sjukvårdspolitik.
Jag hoppas på en trevlig och engagerande helg...
ha det gott alla och ta det lugnt där ute

Göran

Hej

Från industrisamhälle till informationssamhälle.
Lidköping har vandrat från ett industrissamhälle till ett modernt informationssamhälle
i det så kallade postmordenistiska samhället.
Jag tycker själv att det är väldigt vackert med gamla industribyggmader såsom Lidköpings
tändsticksfabrik (sockerbruket).
Denna köptes in av kommunen för några år sedan för en nästan 15 miljoner kr, vilket är en fantastisk
investering.
Alliansen var inte med på tåget när detta begav sig och det är därför inte konstigt att moderaterna nu är väldigt tydliga
när det gäller att säga nej till att placera biblioteket i sockerbruket.
Från min sida ser jag det tvärtom som en fantastisk möjlighet att placera stadsbiblioteket i,
och kan heller inte se att dett apå något sätt skulle vara ett ocentralt läge.
Man kan verkligen säga att dåtid möter nutid i denna tändssticksfabrik som vid namnet kallas sockerbruket.
Idag så hade jag och Linda Berling presskonferens vid sockerbruket med anledning av den av kultur och fritidsnämnden
beslutade utredning om bibliotekets framtida placering där man tittar över möjligheterna att placera biblioteket
på sockerbrukets första plan.
Jag träffade också näringslivsfastigheters VD Anders Djup som informerade om sockerbruket idag och framtida möjligheter.
Om kommunens politiker bestämmer sig under året gällande ev flytt av biblioteket till sockerbruket så finns det plats där.
Halar vi på det så finns det ett stort tryck från andra och det skulle innebära att det inte går att placera biblioteket där och då sitter vi fast med dagens bibliotekssituation på torget med dess trångboddhet.
Självklart så har jag förståelse för att man vill ha biblioteket på torget, men sätter man sig väl in i läget på sockerbruket och der vilka möjligheter det har så tror jag att många kommer tyck aatt det är väldigt bra.
Vi får helle rinte glömma att resecentrum kommer att invigas i september i år, vilket kommer att göra platsen  än mer intressant.
Denna fråga ska naturligtvis avgöras i kommunfullmäktige av de 51 medborgarföreträdarna och det är viktigt att alla har en chans att sätta sig in i den här frågan och vi får nu avvackat vad utredningen säger, men för min del kännns det väldigt positivt när det gäller sockerbruket för ett framtida modernt stadsbibliotek.
Läs NLT på fredag.
Kommentera gärna denna fråga eller ring mig gärna 0730-20 42 60 eller skicka e-post till goran.larsson@mp.se

Mp Västra Götalands årsmöte är på lördag och jag tycker att det är jätteroligt att vi är nästan 100 personer anmälda av ca 1800 medlemmar. Det visar på att det finns ett intresse.
I år av vi tre duktiga kvinnor som ordförandekandidater.
Laila Åkerberg (har mitt stöd), Anna Sibinska (valberedningens förslag) och Merete Kapstad.
Det är väldigt viktigt för demokratin att ha fler kanditater till en så viktig post.
Problemet i vår organisation är att om varken Anna eller Laila kan fortsätta om de inte blir valda till ordförande, därför så funderar jag och Tony på ett särskilt yrkande i denna fråga som vi återkommer med på årsmötet.
Vi tycker att man egentligen ska nyttja alla goda krafter när dte finns ett så starkt engagemang.
Jag själv kommer att sitta i styrelsen oavsett om jag blir vald till vice ordförande eller ej.
För mig är det viktigt att vi skapar en bredd i den kommande styrelsen med hög kompetens och stor flexibilitet och förtåelse för varandras olikheter där man nyttjar varandras kompetenser på allra bästa sätt.
Klarar vi det så kommer vi att kunna gå en väldigt positiv framtid till mötes inom Västra Götaland.

Ha de gott
Göran

Ps Gunnar:
Jag tror att jag har besvarat varför sockerbruket inte ska ses som ett drive in ställe.
Gällande partistyrelsevalet så avser jag när det gäller intern demokratisk utveckling väldigt mycket, som i alla andra organisationer så är det alltid viktigt att joba med öppenhet och skapande av möjligheter för människor att växa.
Jag kan informera dig mer närmre framöver gällande vad jag vill med min partistyrelsekandidatur.
Tack för ditt stöd.Info nytt

76717-133 Läcköslott

Snart är sommaren här och jag vill med detta kort symbolisera detta och jag kan ju informera om att jag är med i Läckös vänner. Jag tror på en fantastisk varm och skön sommar och när jag träffade mina sjuksköterske kollegor (La schema) i dag så sa jag detta då jag ska ha tidig semester.(Hela juni tom 7 juli) . Jag brukar inte tippa rätt när det gäller vädret om ni som läser denna blogg kommer i håg hur jag i november 07 tippade på en riktig vinter 08 i Lidköping. Så fel jag hade.

I dag var det kommunstyrelse och jag fick ersätta Kjell Hedvall (S) som är i USA (e-days) se hans blogg om detta.
Vi beslutade om att rekommendera kommunfullmäktige den 28 april att säga nej till ett kommunalt vårdnadsbidrag. Alliansen kommer att debbatera detta hårt på fullmäktige men då S-V -Mp har 26 av 51 mandat så är utgången given men om de återremiterar ärendet så räcker det med 17 mandat för detta så vi får se vad det blir.
Tommy Larsson (Kd) lär vara aktiv i debatten så kom gärna och lyssna på detta eller gå in på radion 93,8 mhz ! kl 18,15 till ca 20,30...
Detta var det enda ärendet som vi var oense i .

I morgon har jag och Linda Berling presskonfererns kl 13,20 vid sockerbruket om varför vi kan tänka oss detta ställe som plats för biblioteket...
'
Pratar med kanslisten som är trött men det blir intressant årsmöte !

mvh
Göran
Till
åsa... Jag anser som Peter och Maria att vi ska arbeta för en 35 timmarsvecka och inte 30 timmarsvecka i nuläget. Jag håller altså inte med Carl Schlyter i denna fråga som i många andra förresten.


Kort och gott

Hej på er `bloggisar´och andra som läser denna blogg...

Jag har varit i Stockholm i lördags och träffade de som mig är ordförande eller sammankallande i sina valkretsar/regioner och det var trevlig och informativt. Peter Eriksson informerade kring våra frågeställningar gällande ; Eu frågan och att partistyrelsen vill att vi på kongressen ska besluta om en medlemsomröstning gällande om vi ska ha kvar Eu-utträdet eller inte. Vårt förslag gällande att slå ihol Arbetsförmedling, Försäkringskassan samt förstatliga Socialbidraget. Peter anser att denna fråga är mycket viktigt att kongressen tar ! Återkommer om detta. Annars så gick vi igenom läget i landet ur ett medlemsperspektiv och vi ska försöka jobba konstruktivt med frågan på valkretsnivå framöver. Målet är 4 % medlemmar av antalet röstande på oss enligt modell från Niklas Attefjord. Det skulle innebära att vi ska gå från ca 9000 medlemmar till 12000 t om 2010.
Detta var ett mycket bra möte och vi ska fortsätta att ha detta regionordförande träffar ca 2ggr/år ledda av styrelsen för kommuner och landstingen (SMILK).

Annars så har jag fått reda på att jag inte fick förtroendet från valberedningen att bli vise ordförande (lite överraskande) Hur som helst så kandiderar jag fortsättningsvis och årsmötet beslutar på lördag ..
Min kandidat till orförande posten är Laila Åkerberg.. Återkommer med info i detta efter lördagens möte..

Är i Vänersborg i dag och träffade ; Stefan, Birgitt, Lise och Birgitta.--- trevligt som vanligt.. Diskuterade framtid när det gäller budget och man kan väl säga att det ser lite tungt ut när det gäller kostnadsitvecklingen för en budget värd ca 37 miljarder varav sjukvården 31 miljarder så vi får nog bli sparsamma..men vi ska inte komma ut med vårt förslag förrän i mitten av maj.. återkommer förståss i detta ... !

ha det gott

Göran

tack för stödet (kommentarerna ) Jag ska förtydliga mig framöver när det gäller Gunnars frågor,...
I morgon är det kommunstyrelse och då behandlar vi Alliansens motion gällande vårdnadsbidraget och jag kommer att säga nej !

Kampanjen för att komma in i Ps för Mp har börjat !

76717-132     Kampanjbild   (Tony Johansson )


Namn: Göran Larsson

Medlem: I Mp sedan 1998.

Uppdrag;

- Regionfullmäktigeledamot i Västra Götaland

- Ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden för Västra Skaraborg (HSN 9)

- ordinarie ledamot i Kommunfullmäktige i Lidköping

- ersättare i kommunstyrelsen i Lidköping

- ordinarie i samhällsbyggnadsnämnden i Lidköping

Politiska områden:

Hälso o sjukvårdsfrågor

Sociala frågor

Diskrimineringsfrågor

Demokratifrågor


Arbete: Kommunsjuksköterska 70% i Lidköping sedan snart 10 år.

Politisk sekreterare och gruppledare för Mp i Västra Götalandsregionen sedan 2007

Övrigt:

Stort idrottsintresse, med engagemang som ledare inom fotbollen. Jag har gjort två klassiker, d v s Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Ska år 2008 vara ledare för Kållandsö damlag i div 5.


Frågor som jag inte fick av RVB men skulle göra som ps-ledamot :

· Ställa mig bakom S-spåret

· Ställa mig bakom språkrörens syn på Eu

· Ställa mig bakom Gunvor G,s nya Socialförsäkringsreform

· Utveckla den gröna hälso och sjukvårdspolitiken

· Stärka det regionalpolitiska perspektivet

· Stärka landsbygdsperspektivet

· Verka för en totalöversyn av den interna demokratiska strukturen

· Arbeta för att stärka gemenskapen mellan medlemmarna i partiet

· Verka för öppna medborgardialoger, gärna digitalt

· Verka för att Mp-riks budget inte ska äventyras av förhastade ps-beslut


Övriga uppdrag

Gruppledare i mp Lidköping samt mp Skaraborg. Medlem i mp Västs styrelse, och i förtroenderådet på mp Riks.

Telefon; 0730 - 20 42 60


mail: goran.larsson@mp.se

goran.pl.larsson@vgregion.se

blogg: goranlarsson.blogg.se


Kom ej med i förslaget till partistyrelse

Hej ! Jag har ju sagt att jag då jag nu varit ordförande i Mp Skaraborg sedan 2002 och med i Regionfullmäktige sedan hösten 2002 skulle kunna göra något bra i vår partistyrelse och kandiderade därför och var med på två telefonintervjuver med samma frågor som alla får och det gick väl hyfsat. Hur som helst så blev jag inte nominerad av Riksvalberedningen men efter kontakt med Lars Nordgren som nominerade mig så kvarstår jag min kandidatur.   Här nedan så får ni läsa om de som är nominerade och föreslagna samt motiveringar av vår Riksvalberedning.
Jag kommer själv vara ombud på Kongressen i Östersund och tala 60 sekunder inför själva valet.
Önska mig gärna lycka till
mvh
GöranRIKSVALBEREDNINGENS FÖRSLAG 2008

Efter tre helgmöten, hundratals intervjuer med kandidater, referenser och andra med god
inblick, bevakning av allt från ps-möten till Gittan, kontinuerligt arbete och dialog för
riksvalberedningens 17 ordinarie och 14 ersättare, har vi nu till slut kommit fram till mycket
välgrundade förslag till personvalen på kongressen. Efter rekommendation från
revisionsnämnden så redovisar vi i år även vilka år de valda tidigare haft sina uppdrag.
Namnen till ps och 9-gruppen redovisas i bokstavsordning.


Förslag till språkrör (ingår i ps)

Maria Wetterstrand, Stockholm, 34 år (språkrör sedan 2002)
Peter Eriksson, Kalix, 49 år (språkrör sedan 2002, i ps sedan 2001, satt även i ps
1992-1999)


Språkrör, övrig nominerad som kandiderar

Tom Strömberg, Uppsala, 36 år

Förslag till partisekreterare (pas)

Agneta Börjesson, Kungsbacka, 50 år (invald 2007)

Förslag till partistyrelse (ps)

Max Andersson, Göteborg, 34 år (nyval)
Jamie Bolling, Härnösand, 53 år (invald i ps 2007)
Johan Edstav, Uppsala, 41 år (invald i ps 2006)
Gunvor G Ericson, Katrineholm, 48 år (invald i ps 2006, satt även 1994-1997, i ps-au
sedan 2007)
Karin Jansson, Ljusdal, 52 år (invald i ps 2005, satt även 1995-2000)
Magnus Johansson, Eskilstuna, 30 år (invald i ps 2003, i ps-au sedan 2004,
sammankallande sedan oktober 2006)
Mehmet Kaplan, Stockholm, 37 år (invald i ps 2003)
Merete Kapstad, Göteborg, 47 år (invald i ps 2005, vice sk sedan 2007)
Akko Karlsson, Västervik, 39 år (invald i ps 2007)
Anna Norrman, Malmö, 40 år (nyval)
Lennart Olsen, Upplands Väsby, 64 år (nyval)
Max Reijer, Göteborg, 23 år (invald i ps 2007, i ps-au sedan 2007)
Yvonne Ruwaida, Stockholm, 37 år (invald i ps 2006, satt även 1996-1999, i ps-au sedan
oktober 2006)
Ellinor Scheffer, Kalmar, 27 år (nyval)
Christopher Ödmann, Stockholm, 48 år (fyllnadsvald till ps 2008)


Partistyrelsen, övriga nominerade som kandiderar

Pär Allvin, Falkenberg, 53 år
Alexander Chamberland, Stockholm, 21 år
Marie-Helena Dahlberg, Stockholm, 22 år (sittande, invald i ps 2007)
Peter Godlund, Sollentuna, 32 år
Eva Hallström, Sunne, 57 år
Göran Larsson, Lidköping, 40 år
Jonas Löhnn, Kalmar, 40 år
Ann-Sofi Matthiesen, Stockholm, 69 år
Ulrich Nitsch, Kivik, 70 år
Tom Strömberg, Uppsala, 36 år
Pontus Wessman, Kisa, 42 år


Förslag till EGP-rådet (European Green Party)

Ordinarie: Eva Goes, Härnösand, 60 år (omval)
Ordinarie: Carl Schlyter, Linköping, 40 år (omval)
Ersättare: Bodil Ceballos, Gävle, 49 år (nyval)
Ersättare: Peter Eriksson, Kalix, 49 år (omval)
Ersättare: Maria Wetterstrand, Stockholm, 34 år (omval)


Förslag till revisionsnämnd (rn)

Bo-Lennart Bäcklund, 42 år, Borås (omval)
Rolf Andersson, 57 år, Kramfors (omval)

Ledamöter som 2007 valdes för två år och därmed inte behöver omväljas i år:
Monica Brodén, 59 år, Norrköping
Margareta Ossbahr, 66 år, LinköpingBjörn Rimbe, 70 år, Ånge

Som sammankallande föreslår riksvalberedningen omval av Rolf Andersson.
Till auktoriserad revisor föreslår vi omval av Eva Alnebo.

Grupp för att avgöra uteslutningsärende (9-gruppen)

Kerstin Bergström, Västervik, 63 år
Jan-Erik Engman, Skellefteå, 62 år
Peter Godlund, Sollentuna, 32 år
Håkan Larsson, Eslöv, 57 år
Nils Malmlöf, Gävle, 75 år
Mariana Moreira Duarte, Stockholm, 26 år
Lovisa Morén, Stockholm, 42 år
Lars Norberg, Söderköping, 81 år
Britt-Marie Rosenqvist, Bollnäs, 63 år

9-gruppen, övrig nominerad som kandiderar

Laszlo Gönczi, Ljusdal, 62 år


Vg Vårdval 2009
Hej ! Nu äntligen kan jag presentera detta som jag jobbat med i regionpolitiken sedan i december 07 som nu har resulterat i ett positionspapper mellan samtliga partier förutom V . Nu kommer hela tjänstemanna produkten på 35 sidor ; Vägen till medborgarnas primärvård gå ut till remiss ! Regionfullmäktige beslutar i höst för att vi ska kunna starta vårdval Vg till 1/4 2009..
mvh
Göran Larsson

Politiskt positionspapper med anledning av

"Vägen till medborgarnas primärvård - en idéskiss för V G Primärvård"

--

Hälso- och sjukvårdsutskottet gav den 13 juni 2007 i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att återkomma med en idéskiss för utveckling av primärvården i Västra Götalandsregionen. Utvecklingen har under arbetets gång stämts av med HSU:s ledamöter vid ett antal längre seminarieövningar. Vi har politiskt uttalat en vilja att skapa en bred samsyn för hur vi önskar se den framtida utvecklingen för primärvården.

Nu är en idéskiss för V G Primärvård presenterad i form av dokumentet "Vägen till medborgarnas primärvård". Ett fördjupat analysarbete kring bland annat ekonomiska förutsättningar behövs före ett definitivt ställningstagande. Vi vill med anledning av idéskissen, redan före remissförfarande och fortsatt utredningsarbete, avge en avsiktsförklaring för det fortsatta arbetet och betona några viktiga mål och principer i det fortsatta utvecklingsarbetet.

--

Vi är i huvudsak positiva till idéskissens anslag och förslag om att stärka patientens ställning, samt att öka kvalitet och tillgänglighet i vården i hela Västra Götaland, med inriktning om att skapa ökat förtroende och ökad arbetsglädje i primärvården.

Det behövs fördjupade analyser och utredningar av förslagen i idéskissen. Av den anledningen kommer vi att föreslå att det tillsätts ett antal arbetsgrupper för att utveckla förslagen i idéskissen till HSU under hösten 2008.

Vi avser också att skicka idéskissen på remiss till; primärvårdsstyrelser, hälso- och sjukvårdsnämnder, sjukhusstyrelser, tandvårdsstyrelsen, styrelsen för handikappförvaltningen, personalutskottet, ekonomiutskottet, folkhälsokommittén, servicenämnden samt pensionärsorganisationer, brukarorganisationer och kommunalförbunden, för att inhämta synpunkter på idéskissen.

Vi kan konstatera att det under året har och kommer att presenteras utredningar med förslag på ny lagstiftning som kan komma att påverka förutsättningarna för organiseringen av primärvården.

Vår ambition är att den vidare processen kan leda fram till beslut i regionfullmäktige under hösten 2008 så att nya förutsättningar kan träda i kraft den 1 april 2009.

Under det fortsatta utredningsarbetet gäller nuvarande regelverk och inriktningar för primärvårdens utveckling.

Den politiska organisationen kommer att ligga fast för mandatperioden även om idéskissens förslag kan komma att innebära delvis förändrade arbetsuppgifter för berörda politiska nämnder och styrelser.

Hälso- och sjukvårdsutskottets ledamöter och ersättare föreslås, tillsammans med de representanter för (mp) och (svg) som följer HSU:s arbete, ha rollen som styrgrupp i det fortsatta utvecklingsarbetet.

--

Utifrån föreliggande idéskiss önskar vi i nuläget betona och förorda några viktiga mål och principer i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Det är viktigt att förändringarna i primärvården bygger vidare på nuvarande positiva utveckling i primärvården.

Primärvården ska även fortsatt ha ett brett uppdrag för att kunna möta människors behov av somatisk, psykiatrisk och psykosocial hälso- och sjukvård.

Vi förordar inriktningen mot en kvalitetsdriven utveckling av primärvården med fokus på resultat och där ersättningen till vårdgivarna för uppnådd kvalitet och uppnådda resultat får en stor tyngd.

Vi förordar ett ersättningssystem som utgår från vård efter behov med en hög kapitationsersättning. Vi vill betona vikten av att det dessutom finns faktorer som kompenserar för skillnader i behovet som vårdtyngd, socioekonomi och geografi utöver grundfaktorerna antal invånare, ålder och kön.

Vi sympatiserar med tanken på patientavgiftsfrihet till den vårdcentral man är tillhörig/listad, men kombinera det med avgift om man som patient utan skäl uteblir från en bokad tid.

För att stärka patientens ställning inom vården stöder vi förslaget att patienten tar med sig "sin primärvårdspeng" till vald vårdcentral.

Vi förordar idéskissens förslag till listningsförfarande mot vårdcentral som bygger på nuvarande tillhörighet och upptagningsområde, med fritt val för patienten att byta. Ingen patient ska kunna nekas listning till en viss vårdcentral.

Den som önskar eller behöver en fast vårdkontakt i primärvården, i form av läkare eller annan personalkategori, har rätt att få det.

Avtal och överenskommelser om särskilda åtaganden, utöver grundåtagandet, är ett ansvar för hälso- och sjukvårdsnämnderna. Vi förordar att hälso- och sjukvårdsnämnderna är den part som tecknar avtal med auktoriserade vårdgivare om bland annat geografisk placering för att på bästa sätt tillgodose hela befolkningens behov av hälso- och sjukvård.

Vi vill betona att primärvården även fortsatt ska ha en viktig roll i såväl det förebyggande folkhälsoarbetet som det hälsofrämjande arbetet.

Vi vill betona att primärvården ska ha den viktiga rollen som samordnare i närsjukvårdsarbetet.

Vi vill betona att Västra Götalandsregionen, som en stor region med en bred verksamhet, kommer att ta ett koncernövergripande personalpolitiskt ansvar vid en eventuell övertalighet.

Vi förordar inrättandet av en medicinsk revision som ett instrument och stöd för politiken i uppföljningsansvaret.

Vi vill att primärvården även fortsatt skall präglas av närhet till medborgarna och att det skall finnas minst en vårdcentral i varje kommun.

"Kravboken" är det politiskt styrande dokumentet utifrån idéskissens förslag och ska fastställas av regionfullmäktige. Hälso- och sjukvårdsnämnderna ska aktivt involveras i utformningen av "kravboken".

Vi avser att över tid fortsätta vidareutveckla VG Primärvård för att möta framtida utmaningar och för att ge reella förutsättningar för primärvården att ta ansvar för en större del av öppenvårdsbesöken i hälso- och sjukvården.

Vi avser som företrädare för våra politiska partier att även fortsatt arbeta för att finna konstruktiva lösningar över partigränserna för att långsiktigt stärka primärvårdens utvecklingsmöjligheter i Västra Götalandsregionen.

Vänersborg 2008-04-02

Jonas Andersson (fp) Martin Andreasson (m) Annelie Stark (s)

Monica Sehlin (kd) Cecilia Andersson (c) Göran Larsson (mp)

Margaretha Jansson (svg)


PÅ g, e igen...

76717-129

Nu har denna sida äntligen öppen igen för debatt och inlägg.. det har varit full fart med både stockholmsresa med Christoffer Green när förtroenderådet träffades i det nya partilokalen vackert beläget vid slussen !
Maria och Peter berättade bl,a om det fina mottagande de fått av S- partistyrelse (Över 40 personer) och de framstår för mig mycket tydligt att Maria och Peter sätter stort hopp på att det redan till slutet av hösten 08 kan bli något mellan de båda partierna,, (spännande tycker jag som står bakom denna strategi och pratade med Carina Olsson( riksdagskvinna för S- som sitter i Lidköpings kommunfullmäktige om det i måndags kväll)
vi var ca 25 personer ordinare och ersättare från hela landets riksdagsvalkretsar och vi fick ställa frågor till våra språkrör och jag frågade blandannat om detta med -De borgerligas vilja till att försvaga strandskyddet.. och detta med plan och bygg lagen och hur vi ska agera framöver på områden som är klimatskörbara och det skulle vi titta vidare på sa Peter,,
Det var två viktiga dagar och man får alltid med sig mycket när man sitter på dessa möten om hur det ser ut i landet och det är bra..
I måndags var det kommunfullmäktige och läs gärna lidköpingsnytts reportage om detta möte..,
Jag är oroad över hur snabbt man vill få första spadtaget i marken gällande hamnstaden (hösten 2010) och stälde en fråga om detta till föredragande tjänstemän kontra klimat och sårbarheten och han gav ett vakt svar skulle jag säga att man ska jobba vidare med det..
Jag anser att man skulle ha gjort en klimat och sårbarhetsutredning först och sedan gjort resterande planering men detta säger alla förutom V nej till så detta är läget..
Det är höga exloateringskostnader som kommunen vill ha igen så fort som möjligt förståss men det får inte riskera de framtida generationernas boende i detta område eller hur,.. Jag återkommer i detta och för er som påstår att jag och Kjell alltid kommer så bra överrens kan jag nu informera att just här är vi fortfarande inte på samma uppfattning men jag kommer att vara påstridig när det gäller detta med säkerhets aspekten..!

Ha det gott
Göran