Kort och gott

76717-135

Jag har alldrig påstått att politik är lätt utan det handlar väldigt mycket om förmågan att förstå djupare sammanhang för att kunna priortiera rätt i allt mer kravfyld politisk värld där alla vill mer och allt snabbare.
Miljöpartiet har kommit fram till detta med att ska vi kunna etablera en Arena för isidrotter så får vi erbjuda annat på nuvarande isstadion och dett för att vi ska klara en kommunal välfärd samt förstärkt miljö och klimatpolitik.
Jag sade till Nlt,s reporter i dag att detta är en av de svåraste frågorna som jag jobbat med lokalt och detta beror naturligtvis på att mp sitter i majoritet med S och V och har ett helhetsansvar över politiken i Lidköping.
Det är självklart trevligt att få positiv respons som jag fick för en timma sedan av en en välkänd person som jobbar för kommunen när jag fikade på framnäs camping.
På lidköpingsnytt ges kritik i debatten och det hör till när man har ansvar och det känns faktiskt bra att vi som pati debatteras på ett sätt jag inte sett förut vilket visar att vi verkligen ses som ett etablerat lokalt parti !

Tack nyfiken för din fråga och jag kan förstå alla de sjuksköterskor som  varit i strejk och verkligen trott på effekten av en strejk som nu är besvikna men alla dessa ska ha en eloge för att ha lyft upp sjuksköterskornas så viktiga roll i sjukvården som även om det inte syntes mer än 123 kronor netti i dag kommer att visa sig ha effekt i framtiden !
Jag tycker att strejken har skapat en bättre sammanhållning inom kollegiet vilket jag tror behövdes samt att detta kommer att ge oss ett ännu starkare fack (vårdförbundet) framöver.

I dag var det fantastiskt härligt väder så det var bara att ligga på framnäsbadet !

Viktig fråga är äldrevården och det är viktigt att ta del av,
Riksrapporten om äldrevården ger en dålig bild av äldrevården :

: som kroppar utan intigritet och själsliv..
Men det finns goda exempel :

Hallands äldreboenden minskat mediciner..
piggare , ramlar mindre och minskatt medicinanvändning.
olika typer av bolltäcken, demensdockor,.
Hälften av alla äldreboenden i Hallande.
Socialstyrelsen från Norge gjort studiebesök,,
Viktigt med tvärproffesionell kunskap.


ha det gott

Göran

allmänna nyheter

Hej på er alla ``bloggisar` !

I dag har  vårdförbundet sagt ja till budet :

Det löper på tre år och garanterar 4 % löneökning.först året, 3 % år 2 och 2 % år 3.
I kronor handlar det första året om ca 1000 kronor plus lokal lönebildning. Avtalet innehåller också en lägstalön på 21 100 kr från mars 2009 för alla med ett år i yrket.

Jämfört med det lönebud som man först sade nej till så är detta ca 0.5 % högre samt att tiden för att nå lägsta lön flyttas fram 5 månader,

Jag som sjuksköterska är nöjd och tycker att det är bra att de med låga löner nu får det bättre..

I dag var jag annars i Vänersborg på hälso och sjukvårdsutskottet och där tog man ett bra beslut gällande regionala riktlinjer för papperslösa(människor utan medborgarstatus alt skyddad identitet..
Vi har drivit denna fråga och är nöjda..

Den regionalpsykiatriska handlingsplanen utvärderades och det verkade positivt i de flesta nämnder med lokala planer men dock har nämnd 11 och 12 i Göteborg ej faststäld någon ? 12,an inkluderar detta i närsjukvårds arbetet med Angered.
Man vill titta på att utveckla den regionala framöver då den nuvarande redan har vissa svagheter.

Detta var lite av intresse från detta möte,, Gå gärna in på västra götalands regionens hemsida och läs om politiken,,

I kväll tränade jag tjejerna i laget igen och det var 11 ( Tobbe, Virre, Linda, Julia,Matilda, Kristin, Frida, Teres, Sandra, Anna Karin och Emilie som tränade och laget som spelar på Söndag kl 18 mot Mellby i Mellby är :

Camilla, Frida, Hanna; Virre; Kristin, Maria, Sandra, Teres, Lisa, Simone, Tobbe, LInda, Sara, Denise, Anna Karin, Emilie.
Vi har nu 5 matcher   4 hemma ( 2-1-1   7 p  av 12 p   3-4)
                                      1 borta     (  0-0-0   0 p av 3 p       0-4)

Målgörare  Denise 2
                    Tobbe   1

Pass        Linda   1
                 Lisa     1
               Kristin    1

I morgon så spelar jag min första fotbollsmatch för i år med kållandsö p 35 ,,

Nu kommer jag jobba 3 nätter innan jag har semester t om 4 juli,,
Vädret är ju underbart !

ha det gott
Göran

Göran nytt,,

76717-153

Här är en bild på min regionkollega Birgitta Losman som tillsammans med regionrådet Stefan Kristiansson sitter i regionstyrelsen som ersättare och är en mycket duktig politiker som jobbar främst med kollektivtrafikfrågor och regionalutvecklingsfrågor !

NU SATSAR VI 1.5  MILJARDER PÅ VÄSTTRAFIK SAMT 500 MILLIONER PÅ PRIMÄR OCH NÄRVÅRDEN MER ÄN VAD MAJORITETEN HAR I SITT BUDGETALTERNATIV OCH FÖR DETTA TAR VI UT 50 ÖRE EXTRA I SKATT FRÅN 10,45 TILL 10,95.

Annars har vi igår haft kommunfullmäktige och detta på delagardieskolan och vi fick se det nya A-huset som nu är klart ,, Fantastiskt måste jag säga,, Vi kommer att ha ett fantastiskt gymnasium som kommer stå sig starkt nu och i framtiden,,
Fullmäktige blev en trevlig upplevelse och vi blev som en skollklass nästan och vi blev överens i alla frågor.stort sett !
Efter detta så satte vi i majoriteten i diskussion om budgeten som vi också i stort sett är överens om och som vi presenterade i dag på kommunstyrelsen där alliansen presenterade sitt alternativ som i stort sett är likt oss förutom ca 5 millioner lägre på ks samt lite mindre på vård och omsorg,,.
Vi ska ha extra möte om budget/investeringar nästa tisdag kl 16,,
Hallen blev en dyr sak och vi kan inte nyttja dubbla momsavdrag,.,.
kostnad som i nuläget ligger ca 8 millioner över plan i budget 2011,, 20 mkr istället för 12..
vi ska diskutera detta på tisdag oxå,,
Det känns som att vi måste lösa detta men de flesta på ks var rätt vemodiga gällande detta med kjell har förhoppningar att hitta en lösning,, Återkommer om detta,,.

Avslutade kvällen med att träna tjejerna 15 pers i en härlig försommardag,..

I morgon blir det att åka till Vänersborg,,och Hälso och sjukvårdsutskottet..

ha det gottt

Göran

Kongress nytt

Tillbaka från ett fantastiskt vackert Östersund som verkligen är värd att besöka på många sätt.
Dess läge intill storsjön är fantastisk och denna inramning gjorde inte kongressen sämre utan helt klart tvärtom !

Tre dagar går fort och när jag klev av nattåget strax innan 07 var vi snabbt via etanoldrivna bussar , bussade till kongresslokalen och där vi skulle bo som var en stugby precis innan.

Den stora debatten om EU på fredagen kom jag alldrig in i då man lottade in oss och det var begränsat debatt tid på ca 35 minuter. De flesta som kom upp debatterade emot att ta bort eu-utträdet paragrafen i vårt partiprogramm och vill fortsätta driav denna politik men förslaget att utföra en medlemsomröstning i frågan gick igenom med 100 röster för och 48 röster emot.
Bra tycker jag som inte tycker att vår gröna eu politik som i sig är kritisk på något sätt tjänar på att vi har kvar detta med utträdets kravet.
Jag ansökte ju som sagt var till partistyrelsen och jag lyckades förståss inte inte komma in men med 30 röster av ca 160 så var det många delegater som tykte det var ett bra resultat så vi får väl se vad det blir om jag ska kandidera till nästa år nu när kongressen ska vara i Skövde !
Det var trevligt att få höra från Lennart Olsen, som nu blev invald att han tykte jag ska söka även nästa år !

Annars var dagarna trevliga som vanligt( dag och nattpass resulterade i ca 3 timmars sömn per natt , torsdag tom måndag)  och jag var uppe i debatt gällande vår proposition om Arbetslivstrygghet som jag yrkade bifall till med tillägget att visionen om medborgarlön är kvar,,,  samt i regeringsfrågan---- där jag vill behålla S spåret och den strategin blev kvar...

Jag måste säga att min samlade bedömning om denna kongress är Väl godkänt och jag ser redan framåt mot nästa års...i Skövde

I dag skickar vi ut vårt budgetförslag till media som innebär en satsning på 1.5 miljarder på Västrafik samt upp till 500 millioner på när/ primärvården (inkluderat 1 % besparing på sjukhusvården år tre=11 på sjukhusvården)

Därför så åkte jg direkt från Östersund till Vänersborg (80 mil .. tåg från kl 20 igår  tom kl 09 i dag)

I kväll är det kommunfullmäktige på delagardieskolan

Ha det gott

På väg till kongressen..


hej på er `bloggisar`snart avgår natt-tåget (20,17) med riktning Östersund och där är jag kl 06,35,,
Då börjar några hektiska härliga kongressdagar !
Tack Gunnar för dina härliga inlägg(fortsätt med detta-gör bloggen levande) ..jag är ju en tävlingsmänniska så visst vill jag lyckas i omröstningen på fredag gällande partistyrelseuppdraget.. ( och förhoppningsvis lite dans oxå på kongressfesten och varför då inte med vårt härliga språkrör , Maria , som då är vald till kvinnligt språkrör igen ! saknas motkandidat !
Gällande detta vätternrundan så har jag fortfarande denna i sikte, så ha förtröstan Gunnar ! 


I dag har jag annars varit på Hälso och sjukvårdsnämnden i Mariestad och det var trevligt som vanligt !
Min Vänsterkollega Claes Göran Borg fyller 50 på lördag så nämnden gratta honom med en blomma liksom vi gjorde med min moderatkollega Bertil Jonsson om fyllt 60.. 
De är två mycket duktiga och kompetenta politker som båda är från Lidköping och som jag har lärt mig mycket av genom åren, gällande det politiska hantverket i sig . Jag önskar de båda två lycka till framöver !
Till Clabbe vill jag säga att det var tråkigt att jag inte kan komma på hans 50 års fest pga kongressen är nu i helgen..

Vi fick annars en information om medborgarnas primärvård av Gunbritt Paulo inför att nämnden ska svara på remissen nästa möte hur vi ser på denna och det känns lite extra kul att jag själv är så insatt inom detta arbete och jag påpekade några viktiga saker som ; Nämndens viktiga roll i detta med av vara ledande i den kommande kvalitetsutvecklingen av primärvården och styra kravboken som ska vara styrinstrumentet..
Vi ska prioritera, närsjukvården, hälso ansvaret och kvalitetsutvecklingen av pv.
Jag återkommer mer om detta framöver förståss..
Jag , Lars, Roland och Clabbe ska sätta oss ner inför nästa möte gällande detta ...
Clabbe hade en mycket bar ingång när han talade om hälsoansvaret inom medborgarens primärvård mm..

det var lite smått och gått,
jag är fortfarande glad att vi slog Skara damlag i går med 2-0 på hagavallen,.,.

Göran

KONGRESSEN 23-25/5 ÖSTERSUND

76717-132  KAMPANJBIL D... för stöd till partistyrelsen i valet på kongressenkongressprogram 2008

Fredag 23 maj


8.00-9.30 Incheckning

9.30 Inledning inkl underhållning och välkomnande

från lokalgruppen

Formalia

Språkrörstal

Verksamhetsberättelser

Resultat- och balansräkning

Revisionsberättelse

Ansvarsfrihet

Överklagan av uteslutning och val av 9-gruppen

Genomgång av hur ett Påverkanstorg går till

10.30 Påverkanstorg 1 med nio inflytandepunkter

12.00 Lunch

13.15 Plenumdebatt Påverkanstorg 1 - ämne EU

14.00 Presentation av kandidater till språkrör, partisekreterare, partistyrelsen, revisionsnämnden och EGP. 1 minut per kandidat

15.15 Utdelning av kongresspris

15.30 Val till språkrör och partisekreterare

16.00 Påverkanstorg 2 med 10 nya inflytandepunkter

17.30 Presentation av valresultatet till språkrör och partisekreterare

17.35 Plenumdebatt Påverkanstorg 2 - ämne väljer kongressombuden

18.15 Middag samt tid för inläsning av beslutsunderlaget från Påverkanstorg 1

19.45-22.00 Beslut inkl minipauser Påverkanstorg 1

22.00-01.00 Fest

Lördag 24 maj

8.00 Fortsatt beslut Påverkanstorg 1

8.30 Tid för inläsning av beslutsunderlag från Påverkanstorg 2

9.00 Underhållning

Beslut inkl minipauser Påverkanstorg 2

11.45 Tal av partisekreteraren

12.00 Val till partistyrelsen, revisionsnämnden och EGP

12.30 Lunch

13.45 Påverkanstorg 3 med elva inflytandepunkter

13.45-15.00 Parallellt pågår utfrågning av riksdagsgruppen i plenum mellan

15.15 Plenumdebatt Påverkanstorg 3 - ämne Grundtrygghet/Basinkomst

16.00 Val till riksvalberedningen

16.15 Tal av Grön Ungdoms språkrör

16.30 Presentation av valresultatet till partistyrelse, revisionsnämnd och EGP

16.45 Påverkanstorg 4 med tio inflytandepunkter

18.15 Middag

19.30 Plenumdebatt Påverkanstorg 4 - ämne väljer kongressombuden

20.15 Tal av Gröna Studenters språkrör

20.30 Tid för inläsning av beslutsunderlag från Påverkanstorg 3

21.00-22.00 Beslut Påverkanstorg 3

Söndag 25 maj

8.00 Fortsatt beslut inkl minipauser Påverkanstorg 3

10.15 Tid för inläsning av beslutsunderlag från Påverkanstorg 4

10.45 Beslut inkl minipauser Påverkanstorg 4

11.40 Språkrörstal

12.00 Lunch

13.15 Fortsatt beslut inkl minipauser Påverkanstorg 4

15.00-15.15 Avslutning inkl underhållning


Följ gärna kongressen på Tv 24...


En rolig nyhet var att kållandsö damlag vann i dag med 2-0 mot Skara Kik, efter två mål av Denise Segerqvist i 78 resp 85 minuten på pass av , Simone och Linda..
Jättekul att vinna i dag .... mot ett favorittippat Skara.. Nu är det inte match förrän den 1/6 borta mot Mellby..

ha det gott

Göran


nyheter i korthet

76717-130   Bild från skl,s kongress i Västerås 2007 och nu bär det iväg till mp-kongressen i Östersund (fred-sönd)där jag allts kandiderar till vår egna partistyrelse och även om valberedningen inte nominerat mig så kanske jag har en chans då våra kongresser alldrig är direkt förutsägbara.,  Det kommer väl att vara ca 170 ombud och jag är ett av dem och för att komma in i styrelsen (15)krävs det väl ca 70 röster då varje ombud får rösta på 15 till ca 8 ombud.. En gissning är väl att jag då jag kandiderar för första gången kanske kan nå 45 röster.. vi får se,, återkommer förståss om detta och annat gällande kongressen .,.

Jag har under två dagar varit i Vänersborg(förmöte på måndag) då det var regionfullmäktige i dag . Det var ett kort sådant,.10 till 16. Vårt viktigaste beslut var att skicka in en ansökan till regeringen till sammans med Skåne om permanentandet av regionutvecklingsuppdraget, vilket samtliga partier förutom sjukvårdspartiet röstade ja till. De ville ha en folkomröstning...

Jag var upp en gång och talade om patientnämndernas (4,a) viktiga uppdrag,,Jag tryckte på detta med att det är viktigt att man inom den kommunala hälso och sjukvården uppmärksammar detta med patientnämndernas viktiga roll att få information om saker och ting brister i vården eller organisationen.,. Vi ligger i regionen på ca 4000 fall per år och det är viktigt att vi lär oss hela tiden i en utvecklande organisation gällande de brister som finns..

 I måndags var vi i Trollhättan på konventum (intill film i väst) och fick information om biogas Brålanda. Man har fått KLIMP (klimat investeringar pengar) på 30 % av kostnaden att bygga upp en biogas anläggning i Brålanda samt att man fått ett samverkanavtal med 18 gårdar, och sedan ska de ha en liten råvaroanläggning som via en ledning knyter ihop alla gårdar som går  till huvudanläggningen i Brålanda sedan skickar man via en annan ledning ut biogasen till mackarna . När detta systemet tas i bruk inom en nära framtid så är man i framkant i världen när det gäller biogas som drivmedel, Detta projekt borde vara något för skaraborg eller hur !

När det gäller fotbollen så spelar damerna match igen( den 5,e) mot Skara (favoriter till första platsen i serien) hemma på hagavallen i morgon kl 19..Vi har nu matchstatistiken 4-1-1-2   2- 8  ( tobbe gjort två mål)

ha det gott

Göran

Nyheter i korthet

Det är ju så att jag under åren 1987-1992 cyklade vätternrundan samt 2003-2005 vilket innebär att jag avklarat 9 st och jag har liksom lovat att jag ska göra 10 och de sista 2 åren har jag avanmält mig men i år så ska jag försöka att klara detta uppdrag och Gunnar är min pådrivare i detta !
Tack Gunnar för detta med cykleln och jag får börja träningen på cykeln snart !

Annars så är jag i skogen om man säger så och mår utmärkt och blir kvar här tom i morgon.

I går var jag och mina gröna vänner i Lidköping på torget ( Moder, Solveig, Herman, Miroslwa och Kerstin-Maria)
Vi fick ut under förmiddagen ca 100 flygblad om oss samt om den klimatkampanj som partiet från nationell nivå driver. Vi fick också en ny medlem till partiet och grönungdom vilket var mycket kul. Jag hade med mig ett värvarblock vilket jag gav till vår egna grön-ungdom person, Herman, som blev glad när vi nu fick en ny aktiv person i partiet.

Vi gratulerade också Kerstin-Maria Stalin (fd riksdagsman för mp) för att hon gått och gift sig den 3 maj med en grön present från Världsbutiken. Stort grattis till dig Kerstin-Maria. 

Nu kommer en intressant vecka framöver med regionfullmäktige på tisdag och vår MP-kongress i Östersund fredag tom söndag. Jag kandiderar till partistyrelsen för första gången och är inte föreslagen av valberedningen men kandiderar en dock mest också för att jag tycker att fler regionpolitiker ska in nu när Sverige håller på att regionaliseras. Jag återkommer mer om detta event förståss.

ha det gott

Göran

kort och gott och lite direkt referat från hockyn

Hej på er !

En kul dag igår med demokratirådet när vi nu ska utveckla stenportsgatan.. Vi träffade två 7,e klassare från ulriksdal. Det visade oss ideer hur de vill se denna gata som samhällsbyggnadsnämnden ska ta ett beslut om till våren 2009. De hade ideer som att kända Lidköpingsbor skulle ingraveras i vissa stenplattor.  Man vill föfina fasader på folkan, försäkringskassan och förfinande lyktstolpor, papperskorgar mm mm. Alla vill att man ska förfina vår paradgata och det var verkligen på tiden som de uttrykte det. ca 65 % vill att det ska kunna cyklas på denna gata emedan 35 % säger nej på min lilla undersökning med att eleverna räkte upp handen.
Man vill ha mer utomhusmöjligheter för fiken...
(Nu kviterade sverige till 4-5... 5,39 kvar...
Canada leder ännu... )
Alla medborgare kommer att kunna lägga ideer till gatan nu under kommande halvåret på folketshus..
Det blir en speciell dag den 31 maj,..på stenporten,,. kom dit.
Det är viktigt att denna nya process kommer att lyckas och att medborgarna känner att de kan påverka !
Jag återkommer om detta..

30 sekunder kvar.., 4-5---( 
14,5 sekunder kvar,... tekning i offensiv zon...
8,7 sekunder kvar,, tekning i offensiv zon
Sverige är utslaget i wm.. bra match och kul att se !


I går kväll så var jag också en sista gång under denns säsong på badhuset och det är fantastiskt vilket bra sådant vi har.

i morgon är jag på torget.. vi ses..
trevlig helg önskas-

VI SES PÅ TORGET DEN 17 MAJ

76717-142

PÅ LÖRDAG KL 08,30 TILL 12,30 ÄR JAG PÅ TORGET FÖR MP LIDKÖPING !


Tack M för ditt stöd och det ska bli kul på kongressen nästa helg eller hur ?
Tack Gunnar för din kommentar men jag pratade om fotboll och inte mp,are och överhala någon gör man på fotbollsplan och jag ville att mina tjejer skulle göra detta i dag emot Ardala Sk med det blev tvärtom då de slog oss med 4-1  trots att Tobbe gett oss ledningen efter 4 minuter på pass ifrån Hanna !
Det är bara att ta nya tag med fotbollen ,,, träning på måndag och match på onsdag mot Skara !
kul om Gunnar kan komma och fota då !

Politiker Utbildningen (Skövde)i dag var bra då den handlade om mångfald och mänskliga rättigheter . Det är mycket viktiga områden att arbeta med. !

I morgon är det demokratiråd på förmiddagen... ska bli intressant !

ha det gott

Göran

HSU -- i dag

En dag i Vänersborg igen och ett möte med Hälso och sjukvårdsutskottet. Det var intressanta föredragningar gällande detta med en regional handlingsplan för fetma vilket bekräftar vår mp uppfattning om vikten av det hälsoförebyggande ! Beslut ska tas framöver ...
Vi fick också information gällande verksamhetsanalysen för 2007,, Det finns så oerhört mycket att veta inom sjukvården men en sak oroar att vi i skaraborg har många överviktiga samt en hög andel hjärtinfarkter jämförbart med regionen i dess helhet.
Vi diskuterade också med representanter för patientnämnderna ( Skaraborg, Södra Älfsborg, Nu sjukvården och Göteborg) De tog upp problem med fria vårdvalet inom psykiatrin, bemötande fråga, Infromation till allmänheten om patientnämndernas funktion...
Vi fick också information om upphandlingen för Ambulansalarmering.som ska vara klar 2009-09-01
Det bli skarpt läge i senhösten.

Göran

kort och gott

En sådan här dag är politiken rolig när vi nu kunde träffas s,v och mp ; Jag och Linda, Kjell, Marita , kenneth, Bo och C Kvist.
Vi ses igen efter fullmäktige den 26/5 som  ska vara på delagardieskolan.
Politik är att vilja och alla vi symboliserar detta tycker jag och jag är positiv,...


Annars i dag så fick vi reda på grunden till en etablering till en kongresslokal på nuvarande parketten anläggning för mellan 500 till 1000 pers. Det krävs ett hotell och det finns ju ett arbete med Tunbolaget och Rosers i detta..
Det blir någor form av inriktning till senhösten i detta skulle jag förmoda.


Göran Larsson

Hallo !

76717-133  Jag är med i föreningen läckös vänner !
I dag var jag också och såg min bror (41) stå i mål mot Rackeby på hagavallen och matchen slutade 3-3 efter att Rackeby lett med 3-1., Min bror gjorde fantastiska räddningar i 2,a halvlek som räddade laget skulle jag vilja säg--

Ja nu är vi klara med budgeten efter att trevligt telefonmöte mellan kl 19 till 20..
Ordförande Stefan Kristiansson skötte mötet bra och vi kom fram till ett bra beslut.. presskonferens om en vecka men jag kan ju avslöja att vi satsar vidare på våra starka gröna profilfrågor . Västtrafik, Klimatfrågor inom regional utveckling, planerad, förebyggande och den nära vården ! 
Det ska bli kul att debattera vårt förslag den 9 och 10,e juni i regionfullmäktige,,,

I dag träffade jag också S inför arbetsutskottet i morgon och fick också¨information om vindkraften på hasslösa fältet och biogas anläggning..

I morgon blir det budget diskussion kl 19 med S och V

Göran

göran nytt

Är i Vänersborg där majoriteten har presenterat sin budget( Fp-C-S) .
 De gör en 1% besparing och tar av moderförvaltningen för att undvika skattehöjning och de ligger således kvar på 10,45 kr i regionskatt.

De satsar på Västrafik , psykiatri, canservård och tandvård.
Vi i mp har telefonmöte i kväll och då återkommer jag med viss info om detta...


Annars så hade vi besök av Juan C. Salazar- Alvarez  konsul från Chile(Jobbar i Göteborg på konsulatet för Chile)  som jag, Stefan K och regionstyrelsens ordförande Roland Andersson åt lunch med. Det var trevligt då detta besök anordnades av vår representant i regionfullmäktige (ersättare) Jose !
Vi diskuterade igenom Regionen samt hur han ser på kontakten framledes och han ville gärna besöka ett regionfullmäktigemöte framöver !

Göran


Härlig sommardag

76717-127  2008-05-11  Var en fantastisk sommardag som jag tillsammans med vänner tillbringade vid kinnekulle och närmare bestämt Trolmens hamn. Det var en fantastisk skön dag och vi grillade och njöt av livet i allmänhet. Det är sådana här dagar man måste njuta av då de inte blir så där fantastiskt många av dem !

Senare på dagen var jag domare mellan Kållandsö F 10 mot Vinninga F 10 och det var en fantastisk trevlig match där pupliken ett 20 tal (mestadels föräldrar och mor/far föräldrar) Min broders dotter Hanna spelade och det var jättekul att se henne spela och få dömma henne. Matchen slutade 8-0 till Vinninga efter 1-0 i halvlek.

Nu går vi alltså mot en intressant vecka där vi i regionen ska bli klar med vår budget samt att majoriteten där i morgon presenterar sitt förslag.. Jag gissar att de bibehåller nuvarande skattenivå 10,45 men osvuret får vara bäst ! Informerar i morgon kväll om majoriteten samt kort om vårt !

I kommunen så har vi möte med S och V kl 19 på tisdag för att snacka ihop om oss en budget på ca 1.7 miljarder och en investerings nivå på ca 200 millioner. Det ser ut som att vi ska kunna lösa kärnområdet= Vård, skola och omsorg .
Frågan om Hallen kommer upp på ett extra kommunstyrelse nu på tisdag kl 10,30....och så ska vi gå till beslut i frågan på junifullmäktige den 16 juni !

Jag gillar debatter och denna om 80/20 regeln gällande om vi i politiken är överens eller inte och tycker väl att tar min alla beslut som man gör politiskt så stämmer väl detta då mycket är självklara saker men gör man en priordning på viktiga principiella frågeställningar så¨skulle jag säga 40/60 i stället= 40 gemensamt och 60 oenigt...
Detta menar jag med att ta 80/20 regeln med en nypa salt i den debattartickel jag skrev !

Ha det gott
Göran

En sommardag i maj !

76717-140 Foto: 1,a maj .. sossarna låter folk åka i 50 tals bilar och vän av ordning kan ju fråga sig om lösningarna för morgondagens problem finns i gårdagen vilket jag kan känna viss tveksamhet till utan årets S-tåg på 1,a maj visar nog mer tecken på nostalgi !

Dagarna är inte annat än fantastiska just nu när sommaren tagit grepp om oss och livet känns plötsligt så där lätt och skönt ! Fredagen slutade med förlust mot Jung med 4-0 (2-0 i halvlek) och det är bara att erkänna att de var bättre än oss men samtidigt så hade vi inte turen med oss denna gång.. Vi spelar på torsdag mot Ardala på hagavallen kl 19 och det ska nog kunna gå bra då Ardala förlorade med 6-1 mot Jung !

Vi hade spelarfest i dag och den mixade matchen slutade 7-7 efter 60 minuters spel.. ( 4-3 i halvlek till oss)
I mitt lag spelade jag med, Hanna, Teres, Veronica, Tobbe, Ecki, Mats, Frida mot Erik, Lillen, Kristin, Emilie, Sandra, Cicci, Patrik, Carro och Lisa
Det var en trevlig fest och all hade kul och det känns somk att det var positivt för vår lagmoral i damlaget i framtiden.

Politiken rullar vidare och på måndag har vi både telefonmöte om budgeten och detta är också samma dag som majoriteten presenterar sin budget och min fråga är ? Blir det sparbeting eller skattehöjning från dagens 10,45 till 10,75,, Jag bedömmer att det blir det första alternativet,,,
Vi i mp kommer att ha en progressiv budget ! Återkommer med detta efter måndagens möte gällande budgetkommentarer !

Göran

Budget mm

Härliga två dagar med budgetberedningen där vi träffat alla våra förvaltningschefer för våra 9,e nämnder och dess politiska ledning och sammantaget så ser det faktiskt mer positivt ut än vad jag trott innan.
Vi har problem med utbildningsnämnden och dess kostnader för bygget och vi måste se över detta så att inte det blir besparingar på kuratorer mm inom förvaltningen.
Vi har ett överskott inom barn och skola på 25 millioner + deras egna för i 2007 på 5 millioner som är bra att ha då det är tydligt att vi vill fortsätta att satsa som vi gör på förskolan och våra landsbygdsskoler trots nedg´ången av elever på grunskolan.
Det ser bar ut inom Vård och omsorg samt inom samhällsbyggnadsnämnden med dess kollektivtrafiksatsningar,,
Det är också viktigt att Miljö och bygg ges pengar så att samtliga i nämnden , ordinarie som ersättare kan gå !

När det teknisk service ser det bra ut ,.. och även inom kultur och fritid..

När det gäller socialnämnden så är det viktigt med den ungdomssatsning de tänkt sig göra genom ungdomsboendet Falken.

Kommunstyrelsen klarar sig väl också .. och övergripande ser kommunekonomin bättre ut med den sanaste beräkningen från SKL,, bra  !

Vi träffas nu S-V och mp den 13,e kl 19 .... Det känns bra och vi kommer att kunna få ihop en bra röd/grön budget för 2009-10-11...


I dag var jag i Göteborg på ett trafikmöte där vi bestämnde att remissen gällande ägarskapet som ägarrådet ska besluta om den 21/8 . för västrafik bör innehålla alternativ till ett enägarskap från Regionens sida men ändå annorlunda än dagens 50 ägar modell.49 kommuner och regionen.. utan kanske ett senario med 5 delregionalt system-.-(återkommer med detta) Vi ska också ha ett partimöte i frågan i september ! ¨

I kväll möter mitt damlag Jung i Jung kl 19 . så håll tummarna,..,..


Göran

I kväll blir

info-göran

76717-137 

Inte för att jag tror att folk längre uppfattar mp som  ett parti där man vill att alla ska åka häst och v agn men klimatfrågan är kanske inte lika het i debatten ´just nu men visst tjänar denna bild som en påminnelse om att att vi måste ändra vår nuvarande livsstil för att vi på sikt ska klara av livet här på den enda värld med livsbetingelser som vi faktiskt känner till ! 

Nu går vi in i budgettider och på två dager ska vi träffa 8 nämnder (kultur och fritid är klara  se kjells bloggO)
i dag och torsdag och efter detta åker jag till Carina i skogen,, (in den waldt) Jag är som Kjell förhoppningsfull för framtiden och tror att vi skal klara utmaningarna gällande : resecentrum, kollektivtrafikens utveckling, bibliotek till Sockerbruk, arenan och våra kärnområdens utveckling ; skola , vård och omsorg..   mm ,,,,kravet om besparingar ser jag inte ska behöva genomföras på någon bred front och ska inte drabba den som är resurssvag på något sätt.

Det ska bli kul att höra vad som säges och vad framtiden står inför oss för utmaningar enligt förvaltningarna,,, jag återkommer i denna blogg om detta förståss..

I går var det kommunstyrelse och alla var eniga i de 14 olika besluts punkterna .,. sedan fick vi en dragning från konsulter från en utrednings byrå inom evanemangsturism från Göteborg , gällande marknaden för evanemang här ! Vi måste sikta in oss på de lokala möjlighterna och nischa in oss ,,typ, båt, fiske mässor och typ idrottsevanemang i innebandy,..,hästhopp mm men inte tänka mega arrangemang direkt.,. Vi ska tänka på de ca 350 000 som bor i vårt närområde och skapa ett tänk utifrån vårt läge.. De var försiktigt positiva och nu kommer ju utredningens resultat snart på kostnads beräkningar av hallen,,
Den 13 maj är detg möte mellan S-V och Mp som sagt och då ska vi försöka vaska fram en budget som på många sätt är känd men vi har vissa prio frågor för politiken,,.framöver
1 Sparbeting eller ej
2 investeringsram,.. bibehållen eller justering
3 extra satsningar inom den förebyggande sektorn, typ på unga vuxna som min kollega skriver om på lIdköpingsnytt..
mm mm..) återkommer i detta förståss,,

På eftermiddagen i går var jag i Vänersborg och det var det första seminariet med tjänstemanna gruppen inom Vg -vårdval där vi har ambitionen att införa ett sådant system den 1/4 2009.,..
tjänsemannen beskrev hur de startat upp arbetet med krav och utvecklings boken som ska var grunden för godkännande av kommande enheter i det nya systemet.,,
Man fortsätter att sammarbeta med Skåne och sjukvårdsdirektören sade att man kanske ska skapa en gemensam medicinskt revisionsenhet ,,, (Mycket bra tror jag)
Man har startat upp till 9,e arbetsgrupper med sammanlagt ca 75 tjänstemän i,, och man har en bred utgångspunkt vilket känns mycket bra... alla partirepreentanter var försiktigt positiva förutom V ,,. som sagt nej till positionspappret,, ,, Tidschemat är att man ska ta beslut i Rf den 2/12 08 för att kunna starta den 1/4..
Ska bli en intressant färd att åka på,, Vi ska nästa gång ta upp olika knäckfrågor.,... typ basuppdraget,,
hur flexibelt,.,.. mm mm. återkommer i detta.,.

ha det så gott mm

lite veckoinfo mm

76717-125  Sommarbild på Rådhuset !

En ny vecka tar sin början och den kommer gå på det kommunalpolitiska planet med möte med kommunstyrelsen den 6/e (tisdag) och sedan två budgetberedningsdagar = onsdag/torsdag. Efter detta kommer mp-V och S att träffas på tisdag den 13,e och vaska fram vårt budgetförslag för 2009-10-11. Så det ska bli en intressant framöver i kommunen,,,

På Regionen så är det seminarie på tisdag efter kl 15 om vg-primärvård i Regionen(Vårdvalet) Vi får en rapport från tjänstemannagruppen med Hans-Göran i spetsen samt att vi ställer frågor och kommenterar .
Den 12 presenterar : C-Fp och S majoritetens budgetförslag i regionen och vi i MP har telefonmöte för att fastställa vårt alternativa förslag slutgiltigt. Jag kan ju säga så mycket att vi jobbar på en progressiv grön budget.. återkommer i detta förståss..

F.ö var det trevligt i går på fotbollen när vi lyckades besegra , Järpås med 1-0 efter mäl av Tobbe i den 75 minuten på vår 15,e heta chans ! Vi vann klart rättvist även om de var bättre än när vi slog dem på träningsmatchen med 2-1.
Nu har vi spelat två matcher i div 5 dam och har 4 poäng samt att vi håller nollan ännu.. Kul att se hur länge detta hänger i sig. Vi hade verkligen tur en gång under matchen när bollen dansade på vår mållinje och kan t o m varit över linjen men domarebn friade så jag tror på han förståss ! Men bar lag har tur,.,. ett klassiskt konstaterande !
Nu tränar vi på onsdag och har match borta mot Jung fredagen den 9e kl 19...

tack Jane för kommentaren ! Jag kollade detta på din sida och det kanske finns en viss liknelse ! Ja kanske skulle satsa på filmkarriär efter min politiska karriär ?

ha det gott i den sköna
majsolen

Göran

Personligt

76717-54 2007 05 02  på lurö

Jag publicerade den bild den 7 maj och skrev då följande :

(- besöker jag min kollega Gunnar Karlqvist som är en god vän och vi delar på många intressen. Livet går inte alltid som på en räls och när det är jobbigt så krävs det stöttning samt att man kan se det positiva trots allt.Jag anser att hoppet är det sista som överger en människa och just nu behöver jag ge en annan ett mycket stort stöd och för att klara detta så krävs det att man själv har goda vänner att tala med som min kollega Gunnar !)
 
Det var ju en bilolycka mitt i centrala Lidköping lördagen den 5 maj 2007 och det är skönt  att kunna berätta att det gått så bra för min dåvarande flickvän , Kija som blev påkörd i denna olycka och jag vill nu ett år efter åt bara önska henne med familj en kärleksfull framtid !

Det är ju nu 1 år sedan och även om vi nu inte ses så har detta påverkat mig som människa på många sätt och fått mig att mogna och inse saker om livet och dessa oerhörda värde och vad detta med att kämpa och verkligen vilja att leva står för ! Livet är en resa om man ska utrycka en metafor som kort beskriver livet i sig .

Inget är beständigt utan allt förändras i takt med att man åldras . Det som man minns är saker som påverkat en genom livet som både har med oerhörd glädje att göra som mina 3 kära syskons barn och mina möten med kärleken genom åren men också med sorg och ledsamhet som min faders bortgång när jag var 4,a år men det är ju faktiskt så att livets ingridienser innehåller allt och ju mer man levt och gått igenom av både glädje och ledsamhet destå starkare och mognare står man som människa om man lyckas bibehålla kärleken till livet i sig i en allt mer förändringsbenägen värld som ibland kan verka hård och människofientlig. Vi måste ta vara på varandra och se livets kärlek och klarar man det så klarar man de tuffa och hårda utmaningar som finns på livets väg.  Kija har på många sätt symboliserat detta för mig och gett mig styrka också. Tack Kija och lycka till på din egna livsresa !

Jag träffar själv en alldeles speciell person just nu och jag ser den kärleken på ett betydligt bättre sätt i dag och är ödmjukare till andra och mig själv !

Göran

2008-05-01

76717-141 foto  M---

Härlig dag denna 1,a maj.-.

Kanske ska man gå med någon gång om inbjudan kommer ! Vi sammarbetar ju bra som sagt !

Göran

kort och gott

76717-139 Hindensrev !  

I dag den 1,a maj så passade säkert många på att ta sin första riktiga utflykt ut i vår fantastiska natur och då brukar detta naturreservat vara ett attraktivt ställe att besöka.
På valborg var jag och tjejen inbjuden till Gunnar, Maria och Gustav på mat och det var som vanligt fantastisk mat som efter att det grillades serverades av Maria och det var också som vanligt fantastiskt trevligt att vara hos dem då det finns en så härlig gästvänlighet.,. Framåt natten var vi sedan på Harrys och träffade min kollega i politken ,kommunalrådet, Kjell Hedval som bjöd oss på en god öl . Vi skålade för vårt trevliga sammarbete som jag hoppas kommer att kunna bistå även efter näst val 10 och då även med Kjell på rodret , men den frågan kan bara han själv besvara.
Jag anser att Kjells kompetens i den Lidköpingska politken är mycket värdefull och blir det än mera framöver och ser det som viktigt att han fortsätter sitt arbete för Lidköpungs bästa in i den av och till osäkra framtiden fastän vi står på relativt solid mark!
Nog om detta ! det är viktigt i ett poliskt sammarbete att kunna träffa på ett socialt avslappnat sätt för det förstärker förmågan till utvecklat sammarbete !
i dag den 1maj var jag framme på torget och såg när S samlades och började sin march.
Vädret var lite vindigt men solen fanns där och våren kändes verkligen spirandes, De var ca 200 själar och alla verkade som att det ska bli en valvinst nästa gång.,. Men det krävs att vi är med på tåget S så vem vet kanske vandrar Peter/Maria och Mona sida vid sida inför ett 1,a maj tal i en snar framtid...

ha det gott
Göran