gl nytt


 I dagens Regionfullmäktige så blev det ett svar från Jonas Andersson gällande detta med SOS och deras alarmeringsfunktion! Vid att det blir fel dirrigerat så ska vite betalas på 5000 kr/per gång.
Jag stälde en fråga om vad som gäller med den nya funktion som ska träda i kraft med Ambualarm och bättre teknisk system på SOS from 1/9 09. Det är bra och detta svaret som kom med i radioskaraborgs reportage.
Det är mycket viktigt att det nu blir så här och det innebär att den nya ambulansorganisation som ska bli för skaraborg inte kan utvärderas skarpt före detta datum.

Båda hälso och sjukvårdsnämnderna har beslut i detta i maj månad ! Jag från Mp hoppas på att försöket fortsätter året ut med beslut till december gällande 2010. Vi får se vad som händer i detta !


GLÖM INTE OCH VARA MED I LIDKÖPING PÅ 1,A MAJ--
HISTORISKT 1,A MAJ MED DE RÖDGRÖNA !
BYT REGERING, BYT POLITIK !

GL NYTT


Kommunfullmäktige debatten i dag gällande årsresultatet på minus ca 260 millioner trots ett plus på nämnderna avspeglade debatten ordentligt och det kan väl säga att debatten blev en föranonserad budgetdebatt där alla politiker diskuterade framåt tillika mig själv och det fick jag lite kritik för men det gälde ju alla men att slå på den som  företräder det minsta partiet är förståss lite enklare men jag tar det då jag ville få ut ett budskap om att faktiskt försöka hitta samsyn i dessa besparings och kristider !
Jag tycker att det var bra att saker och ting ventileras och vi i mp står fast vid att vi inte kan spara på kärnområden och miljö/klimat området för mycket vilket innebär att det krävs prioriteringar.
Detta gör att det kommer att bli budgetberedningar och fasställande av budgeten skarpt först i november vilket är bra då regionen inte kommer att fastställa något ev nytt skatte höjning förrän i november.., i dag har kommunen 21,09 och regionen 10,45.
Det kan ju då bli tal om som Kjell skriver på sin blogg yttertligare besparings diskussioner men jag vill vara tydlig att har i MP godkänt 2 % 10 = 40 milliner men i och med att sitvationen bara ser sämre ut så krävs det att vi avvaktar till november emedan vi tar ramar i juni ! Vi få se vad Alliansen menar med samverkan i dessa svåra tider ! Dialog måste vi förståss föra men en tillfällig skattehöjning är inriktningen för vårt parti och där har S med Kjell varit tydlig i--
Nu ska vi ha budgetberedning den 12-14 maj där jag är med och så lär vi då ha budgetberedning som kjell sade 1 gång/månad fram till november för att jobba oss igenom en tre årig kris budget !
Vi får se vad som sker i detta !

S-V.-MP
firar 1,a maj tillsammans och det ska bli mycket spännande och talare för MP är:
Jag själv och från grön ungdom Herman Andersson !
Jag hälsar alla välkomna den 1 maj kl 13,30 på torget ,, kom gärna med och visa att du vill :
BYTA POLITIK, BYTA REGERING !

GL nytt

I dag var det presskonferens om den nya fantastiska lekparken i statsträdgården där vi i samhällsbyggnadsnämnden lägger 700 000 och sparbanken 1,5 millioner.. Vi sparar de 4,a bokarna och de nedtagna ekarna blir en del av denna Lidköpings största lekpark.. Jag känner mig nöjd med detta koncensus beslut i nämnden och jag känner att vi nu tillsammans med denna lekpark och den nya scenen får en fantastisk utveckling av vår statspark.. Härligt att ta dessa typer av positiva beslut.. Vi kommer att plantera nya träd (14 st) och vi stärker vår trädbank utifrån ett klimat tänk.

I dag var jag i Skövde och träffade kongressgruppen. Det är nästan klart nu. Vi blir med ca 75 nationella/lokal funktionärer ca 550 pers på denn kongress mellan den 15 till 17 maj och jag har nu att se till att alla mina funktionärer får ut sina sceman och hur de ska sova.
Jag står ju på 22 plats på mp, s lista till Ep-parlamentet- och kongressens beslut gällande manifestet för valet kommer att stärka oss i skaraborg och det känns på alla sätt positivt.
I går lyssnande jag på journalisten Rolf Gustavsson som skriver för Svenska Dagbladet och följer Eu politiken och det var trevligt att jag som en av 17 åhörare fick höra 1 timma om klimatpolitiken av de 2 . han pratade. Vi i de gröna vill nå till 40 % minskning av co2 till 2020 utifrån 1990 emedan Eu själv har pratar om 20 20 20 2020.. Alltså 20 % mindre co2 - effektivisering 20 %, förnyelsebara 20 % ! Jag upplevde att det fanns i alla fall några där som tykte att klimatpolitiken är det viktigaste och Rolf verkade gilla Mp på något sätt även om han skriver på en borgerlig tidning ! Rolf sade att han talat för gymnasieungdomar på De La Gardie där han i stort sett bara talade klimatpolitik och att intresset för detta var högt,, Kul !
I dag hade jag också kvälls möte där vi i skaraborg hade nomineringsmöte där vi var ca 10 personer som nominerades till att stå på riksdag/regionlistan i skaraborg.. trevligt möte och vi ska fasställa listor i början av november. Jag kandiderar till regionfullmäktige för min tredje mandatperiod ! ska bli kul !


kort info

Det är roligt att det finns en debatt i alla frågor i Lidköping och det är kul att diskutera med Jan M och man känner sig ju mer uppmärksammad som politiker omän att han är uppenbarligen inte nöjd med att jag diskuterar mot hans sätta att uttrycka sig i debatten som t.ex i detta med kapitalanvändandet in i drift inte skall göras vilket Moderaterna i Lidköping inte har drivit på något sätt.

Denna vecka har börjat med samhällsbyggnad och det ekonomiska läget gör att vi skjuter på sjölunda linjen till 2011 och vi har ju en pågående utredning om förbättrad kollektivtrafik som jag drev igenom i nämnden förra året så den ska vara klar senare i år så det ska bli spännande att se vad vi kan göra. Vi hade ca 450 000 / år som åkte i våra bussar i staden 1990 (vi hade då 30 min trafik) Nu har vi ca 200 000 / år _ ca 7 resor per år hos lidköpingsbor !
Jag vill först upp till 1990 års nivå och sedan vidare !

jobbet med att få fram en budget till 2010 går vidare och i juni presenterar vi i majoriteten vårt och oppositionen sitt !
återkommer om detta och det ska bli intressant att se om alliansen verkligen kommer med besparingar dubbla vårat i majoriteten !


GL nytt


Alla ni som kan och har lust är mycket välkomna att deltaga på 1,a maj !
Jag träffade Peter Eriksson på vår regionordförandeträff i helgen och jag fick chansen att prata lite med honom och han känner att det är främst jobbigt för S just nu och att vi måste visa grönt ledarskap för en rödgrön regering !
Jag berättade om vårt 1,a maj initiativ gällande `Byt Regering, Byt politik `med S och V och han tykte det var mycket bra och kanske kommer han att tala på något 1,a maj näst år under valåret då detta i Lidköping nog kommer att uppmärksammas och jag hörde redan att det kanske var något pågång i Uppsala nästa år !

Vi fick en genomgång av Peter Eriksson gällande Energiöverenskommelsen och vi vill tillsammans med S och V göra dubbelt så mycket som Alliansen ! återkommer om detta !
Vi står också orubbligt fast på att vi vill avveckla kärnkraften och detta vill f.ö tyska SPD (socialdemokraterna) har jag hört nu när det tyska valet är i september i år !
Vinner vi valet de rödgröna så har vi starten på en process som innebär att avvecklings processen lever emedan om Alliansen vinner så ska vi utveckla kärnkraften med att bygga nya 10 reaktorer ! med näringslivspengar som då inte går till det förnyelsebara !

I går var jag också på utbildning för regionordförande gällande hur vi sak sköta vår arbetsgivarroll ! Det var bra !

Gl nytt


Mp är i ropet och mer blir det ska ni veta ! 

Samtalade precis med Kjell H om vikten att vara lite ledig inom politiken och han verkade mycket på gång nu skulle jag vilja säga..Jag själv också och vi har ju en del att göra för att visa att Alliansens politik inte är hållbar inför de framtida utmaningarna för välfärden och miljön !

Vi har 1,a maj (historiskt samvarkan mellan S-.V .MP) som ni sett i tidningen på pappers och nätform ! Det kommer snart mer info om detta !

Jag kommer att vara delaktig gällande EP valet och det kommer bli träffar i staden den 22/4 på sockerbruket med den kände journalisten Rolf Gustavsson ! Jag tycker det är oerhört viktigt att få fler att röstar och tycker det är bra att demokratirådet agerar i detta ! Det kommer också vara en debatt den 5/5 på De La Gardieskolan och det kommer ges möjlighet för de röstberättigade att förrösta ! Återkommer mer i detta !
Att inte deltaga i val är att inte deltaga i demokratin viket på sikt har mycket besvärande konsekvenser för vår så fina öppna demokratiska samhälle ! Kan vi nå 45 % eller upp till 50 % i Lidköpong så vore det mycket bra ! Självklart så gäller det att påvisa att det finns viktiga politiska frågor som avgörs på europanivån som har konsekvenser på den lokala nivån !

Jag själv kommer att kampanja för MP (är på 22 plats på listan) fram till den 7, juni ! Jag vill ha ett demkokratiserat EU, som tar ett stort ansvar för klimatpolitiken ! Vi måste få till ett globalt avtal värt namnet på Köpenhamn mötet i december och då måste EU vara den part som driver de andra framåt och då kan vi inte ha ett Eu parlament där högerpartier har majoritet ! Jag hoppas ni som röstar på grund av klimatet ger en röst till MP !

I dag har jag också fått in listan på Kyrkovalet i Skara stift som går av stapeln den 20 september !
miljöpartister i svenska kyrkan heter vi !
Vi är 9 namn på listan till stiftet och 6 namn till kyrkomötet.
Vi har några få som ska stå på de lokala kyrkofullmäktige valet.
Jag återkommer om detta ! Kul om fler än 10 % av de som får rösta(medlem i svenska kyrkan ca 85 % av svenskarna)kommer att rösta och det vore kul om Mp fick rösten för en öppen, human kyrka där alla har en plats oavsett sexualitet mm och där alla kvinnopräster är hur välkomna som helst !

Nu är våren här så nu startar verkligen politiken ordentligt inför kommande Ep val den 7 juni !
Vår kongress är mellan den 15 till 17,e maj i Skövde !
Politiker i Lidköping oavsett parti i kommunfullmäktige som vill besöka denna tillställning var god kontakta mig.
Göran Larsson 0730 204260 (funktionärsansvarig) så kan jag ordna så ni kan komma !GL nytt


Påsken har gått och nu är det full fart framåt !

Debatten om våra kommunala politik är i full gång efter min insändare om Alliansens populistiska politik gällande hur de vill driva vår ekonomi !
De har fortfarande inte förklarat hur de ska klara detta med ca 90 milljoner i besparingar nästa år och jag undrar om de nu verkligen kommer att genomföra detta utan det kanske är så att man ändå lägger sig ganska nära oss i majoriteten , som man alltid har gjort i de goda tiderna ! Skillnaden på budgetar över 1,6 milljarder har inte varit mer än 10 talet millioner ! Men vi vet i slutet va maj gällande detta !

Det är vilktigt att vi har en så intensiv debatt i Lidköping och jag träffade en radioreporter från skaraborgsradion  för några veckor sedan i samband med debatten om Gösslunda skolas stängning nästa höst 09 ! Han menade att det är här utifrån ett skaraborgsperspektiv som den politiska debatten verkligen finns och han tykte det var mycket positivt !

Jag känner mig mycket positiv framöver gällande att vår majoritet får fortsätta efter valet men det gäller att vi tydliggör vårt budskap om en stark välfärd (skola, vård och omsorg) och en miljö och klimatpolitik i framkant .. Vi ska ta ett klimatdokument i kf till hösten med riktning mot det fossilfria Lidköping !

På onsdag ska jag vara på vårt partikansli i skaraborg i Skövde  och jobba em förberedelser mot kongressen i Skövde den 15 maj till 17 maj och kyrkovalet den 20 september. Listorna måste in snart innan den 15 maj !Glad påsk

Trevligt att vara i Gesebol denna fantastiska påsk, när våren verkligen har anlänt till ossi Västra Götaland.
Kul om ni kommernterar mycket framöver på min blogg för nu går vi mot ett val. Jag står själv på 22.a plats på MP:s lista och hoppas göra många uppmärksamma på valet till Europaparlamentet den 7 juni här i Lidköping.

GL nytt

Det är absolut inte lätt att vara i majoritet i tider av dålig ekonomi ! Jag har väl alldrig fått så mycket kritik förut i en debatt i Lidköping men det är ok att få det och jag blir egentligen som person inspirerad av detta och det ger mig tillfälle att faktiskt förstärka min förmåga att verka politiskt när man blir kritiserad. Mp är väl i och för sig lätt att klanka på och detta gör man ju gärna om man försöker sticka upp lite. Jag är orädd i politiken och därför så klarar jag detta psykologiskt !

Det är som sagt mycket som sker nu i ekonomin. Vi i Mp är i stort sett klara med vår syn på budgeten för 10-11-12 och detta kommer vi snart att tala om till alla ! Jag kan säga så här att ekonomin säger för regionen ett minus på 1,2 miljarder nästa år samt 0,8 miljarder nästa år ! regionen jobbar intensivt i detta och det kommer snart fram hur majoriteten ska tackla detta, !
10 öre i skattehöjning ge ca 200 miljoner,.(10,45 i dag)
Regionen har ett kapital på ca 4,8 miljarder ! Vi har en regering som nu säger att man vill ge 7 miljarder 2010--5 milj 2011 och 5 miljar 2012.. ( detta till 21 landsting/ ca 295 kommuner) Detta räcker inte för att klara jobben inom välfärden som då skulle kräva ca 5 miljarder mera.. Det finns en risk på att det kommer att blir flera 1000 tal jobb som försvinner i skola, vård och omsorg de senaste åren med en Alliansregering...
Vi och S och V vill redan detta år ge landsting/kommun ca 10 milljarder och vi i Mp kommer snart att säga vad vi vill för de kommande 3 åren ! Men vi vi har högre ambition är vad Alliansen har !
I kommunen så sitter vi med ett ujnderskott på 100 millioner nästa år och kanske t om något mer !
Vi pratar på 1-1 % besparing = 40 millioner
ca 10 millioner från staten
samt 30 millioner från kapitalet
10 öre = 5 millioner 50 millioner = 25 millioner , ca Så detta skulle väl göra att vi klarar oss ganska bra trots allt gällande vår välfärd. Jag diskuterar detta på Lidköpingsnytt just nu men Allianspolitikerna som annars är debattglada vill inte svara utan de som gör detta är de medborgare som är missnöjda med hur vi i majoriteten tog ansvar för barn och skola ! Jag har stort förståelse för detta men min artickel handlar om varför inte Alliansen berättar vilka konsekvenser ett sparande på 90 millioner skulle ge på vår välfärd..De jobbar nu offentligt med att kritisera oss för varje besparingsförslag utan att deklarera egna finansierade förslag efter sin besparingsplan,.Detta är populistiskt i min mening.,,

I morgon är det Hälso och sjukvårdsutskottet och senare på kvällen är det möte med Mp Skaraborg,,


GL nytt

Det politiska livet är allt annat än enformigt om man säger så !

På riksnivån når S svindlade låga siffror och M svindlande höga 30% mot 35 % och detta kanske har en del att göra med  LO basens Wanja Lundby-Wedins oerhörda självmål i sätt att hantera skandalen med `Bonus` i AMF pension. Jag kan förstå de som vill att hon inte ska kunna agera på annat sätt än att säga upp sin post som LO,s högsta ledare !
Men detta får man hantera inom LO. Jag har ingen personligt emot Wanja och kan tänka mig att se henne fortsätta om än med visst försvagat förtroende.

Jag har nu som ansvarig för funktionärerna på rikskongressen i Skövde 15 till 17 maj anmält de ca 40 pers som ska serva upp till 400 ombud och ca 400 övriga , så det ska bli mycket roligt men det är klart att det krävs en del i planeringen, men det ser mycket bra ut !


Jag jobbar för att vi ska göra ett bra val till Europaparlamentet. den 7/6..Mp kommer att vara på olika arrangemang från maj till juni för att synliggöra detta val, som tyvärr har haft ett väldigt dåligt valdeltagande sedan 1995,99,04 och nu är det 09. I Lidköping så var vi under 40% i förra valet och jag hoppas vi kan når över 50% i detta val.


Jag har anvsar att se till att Mp i svenska kyrkan får en lista till Skara stift och jag har ett 8 tal intresserade, så det ser bra ut. Det är ett val som är för den ca 80% av svenska befolkningen som är medlemmar i kyrkan samt 16 år och äldre.
Valet är den 20 september och det brukar bara vara ca 10 % som röstar vilket inte är mycket förståss.
Mp i Svenska kyrkan vill ha en öppen progressiv kyrka där det är självklar med kvinnopräster och att alla ska kunna gifta sig oavsett sexualitet.(den nya lagen gäller från den1,a maj)

Jag planerar nu för att vi i Mp ska gå till ett  kommunall/regionalt och riksdags val den 19 september 2010.
Det innebär att vi ska ordna årsmöte i november för att på skaraborgsnivå fastställa listan på för oss på riks/regional nivå ! Jag ansvarar också för att detta sker i Lidköping i oktober i år.
Det är viktigt att¨ha en god förplanering aå stt vi kan göra ett fantastiskt  val 10.

Vi ska ju också fastställa budget i region och i Lidköping för 2010 11 12 så det är mycket jobb med detta förståss.
I går så omvaldes jag på årsmötet på Västragötalandsnivån att vara med i den styrelsen. Vi  var i Herrljunga på gyllenekärven. Det var 53 ombud(2 från Lidköping) Vår ordförande Laila Åkerberg omvaldes till ordförande. Joakim Larsson blev ny vice ordförande efter Merete Kapstad.

Nu har våren spirat och det känns mycket skönt faktiskt efter en lång mörk höst/vinter. Det känns som att mycket blir lättare faktiskt och det behövs när det finns mycket att göra där utmaningarna är stora !

Rödgrön klimatpolitik värt namnet !

EN RADIKAL RÖDGRÖN KLIMATPOLITIK

I dag onsdag klockan 9 presenterar vi tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet en gemensam motion om den rödgröna klimatpolitiken. Motionen är vårt svar på den moderatstyrda regeringens energi- och klimatpropositioner där regeringen bland annat vill öppna för ny kärnkraftsutbyggnad.

När borgarna vill smita undan alla åtgärder på hemmaplan har vi en politik som innebär långtgående insatser i Sverige. De rödgröna partierna är eniga om att de totala utsläppen ska minska med 40 procent i Sverige. Det ska ske genom minskningar med 45 procent i den icke handlande sektorn* i Sverige och ytterligare 13 procent utomlands. Målet gäller jämfört med 1990 års utsläppsnivå.

Sammanlagt minskar vi utsläppen med 58 procent i den icke handlande sektorn jämfört med regeringens 40 procent. Man kan också uttrycka det som att vi minskar de sammanlagda utsläppen i Sverige med 40 procent jämfört med regeringens 27 procent. Vad gäller utsläppsminskningar från idag och fram till 2020 har vi ungefär dubbelt så hög ambitionsnivå som regeringen.

Vi har kämpat hårt för att höja målet för andelen förnybar energi från 50 till 53 procent till år 2020. Det är väldigt viktigt att vi tydligt driver på för en radikal utbyggnad av de förnybara alternativen. Vi har nu en gyllene chans att göra stora satsningar på att på riktigt bygga ut vindkraft, bioenergi, vågkraft och effektivisering så att det ger möjligheter att minska miljöpåverkan, skapa hundratusentals nya arbetstillfällen och kan dra Sverige upp ur lågkonjunkturen.

Regeringen har i princip inga åtgärder alls i sin proposition. Vi föreslår bland mycket annat:

- en 50-procentig ökning av järnvägskapaciteten och satsning på utbyggnad av lokal spårtrafik i större städer

- införa kilometerskatt på lastbilstransporter

- pröva vita certifikat för att effektivisera energianvändningen

- pröva fastprissystem för att stimulera utbyggnaden av förnybar elproduktion

- införa ett energiskatteavdrag för havsbaserad vindkraft.

NEJ TILL KÄRNKRAFT

De rödgröna partierna säger nej till att avskaffa avvecklingslagen och tillåta ny kärnkraftsutbyggnad i Sverige. Vi är tydliga med att en rödgrön regering aldrig kommer att medverka till att uranbrytning eller fossilbränsleutvinning startas i Sverige. Vi är eniga om att kärnkraften ska betala sina fulla avfallskostnader och ha obegränsat ansvar för kärnkraftsolyckor.

Den rödgröna klimatmotionen som presenteras idag är ett viktigt steg för en radikal grön politik under nästa mandatperiod. Vi har fått gehör för många viktiga gröna förslag. Men mycket återstår fortfarande. Vi kommer att fortsätta jobba med det tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet, bland annat i den gemensamma rödgröna arbetsgruppen för klimat och miljö. Vi lämnar därför också in en egen klimatmotion utöver det som presenteras i den gemensamma. Där har vi ytterligare förslag på styrmedel för att stoppa klimatförändringarna. Det handlar bland annat om koldioxidskatt för torv, slopade elcertifikat till småskalig vattenkraft och förslag om höjda koldioxidskatter