GL nytt

Hej på er alla bloggisar !

Jobbat två nätter i min tjänst som kommunsjuksköterska och jag måste säga att jag trivs utmärkt i mitt arbete !


I onsdags så var vi 16 personer hemma hos mig på MP Lidköpings årsmöte varav 13 medlemmar inkusive mig och vi beslutade enhälligt att fortsätta samverkan med S och V för mandatperioden 2011-2014.
Jag berättade om hur det har varit sedan jag kom in i politiken 98 fram tills nu när vi ingår i en majoritet sedan 06! 

Jag beskrev hur samtliga Alliansledare efter valet 2006 sade att de inte ens ville prata med oss !
Det var ju så att vi innan förra valet inte hade uttalat exakt hur vi skulle göra innan valet och när jag då dagen efter valet sade att inriktningen var att försöka nå en rödgrön majoritet men att jag då inte helt uteslöt ett annat alternativ!
Alliansledarna sade då unisont nej till att inleda dialog vilket är mycket ovanligt sätt att agera på !

Jag ser mycket positivt på vårt samverkan där vi fått fram mycket grön politik och mer blir det när det tex gäller kommande klimatprogram för 2011-2014 ! Mot ett fossilfritt Lidköping !

Jag vill här säga att det kommer att komma intressant nyheter framöver om !

S-V och Mp,s (inriktning) budget förslag (tisdag)
Vård och omsorgs besparingsförslag beslutas 11 mars ! (inget klart med någon besparing . Man har nämt Galeasen 4!
Barn och skolnämndens besparingsförslag beslutas i mars !
Demokratirådets demokratisatsning gällande Europaparlamentsvalet den 7 juni kommer att redovisas senare i mars !
Mp kommer att ha vissa interna arrangemang på torget inför detta val !
Mp,s riks kongress i Skövde den 15 till Maj. Jag är funktionäransvarig i detta !
Detta var lite exempel !

vänligen


GL nytt

En dag går fort !  Upp kl 05,30 för att ta sig till Stockholm via buss/tåg !

Var på en konferens gällande kommande nya nationella riktlinjer för stroke vård.
Dessa skall vara klara i maj i år och vi Västragötalandsregionen ligger långt framme med planeringen hur vi ska kunna klara de ökade stälda kraven på vår behandling akut/rehab mässigt som dessa nya riktlinjer kommer att göra !
Det var socialstyrelsen som anordnade detta seminarium med att bjuda in experter/tjänstemän tfrån hela landet för att ta in de sista synpunkterna innan riktlinjerna färdigställs !
Jag och Martin Andreasson (m) var medbjudna av vår Vg-strokeråd !
Jag träffade också läkaren Jesper Pousette som ingår i Vg,s stroke råd och som ju är verksam på teamrehab i Lidköping. Detta var en mycket givande dag och jag avslutade den genom att se Inter spela 0-0 mot mitt lag Manschester U ! Gillar Zlatan förståss. !


Kf,s nytt,,.Äntligen så är framtiden klar för Sannorna.,....


Jag är glad att som miljöpartist kunna vara med och besluta om att i Lidköping införa ett kommunalt stadsnära naturreservat på östra Sannorna !

Alla partier sade ja denna kväll till detta ! .,.
Jag och Carin Lexmon är överens tillsvidare i och med att M säger ja till detta omän med en reservation att förutom de nu tilltänkta två siktgator, med ytterligare en på sikt kunna kompletera detta ytterligare framöver men det är som sagt var inte ens yrkat på från Carin och därmed är Sannornas framtid beseglat.,.,
Det blir ett naturreservat och inte ett strandnära bostadsområde ! Tack M och Carin Lexmon för detta !
Det finns ett nytt miljötänk i Reinfeldts Moderater trots allt !

På sensommaren 2010 hoppas jag kunna se på när reservatet invigs och jag är säker på att detta kommer att glädja många kommuninvånare framöver..

 


GL nytt

hej !

 Igår valde Mp Vara en ny styrelse :

ordförande :  Sten Sundvall
sekreterare : Mikael Albansson
kassör  :        Solveig Andersson

De vill fortsätta sammarbetet med oss i Lidköping ! Det är ju så att mp inte har något mandat i Vara men det gryr en positiv vind där i Mp och jag är säker på att Mp nu tågar in i Kommunfullmäktige i Vara igen och vi kommer att ha stor glädje av vår samverkan framöver inför valet !

Jag är i Vänersborg i dag och det har varit mycket trevligt !
Stefan, Birgitta, Anna och Tony är ju de inkl.mig som är Mp,s rs grupp !
Vi la fram strategier inför framtiden som känns på alla sätt stimulerande !
Det handlar om kommande budget för regionen 2010-11-12..Gl nytt


Veckan går fort och detta inte minst när det är mycket att göra !

Den 22 februari är det årsmöte för Mp Vara

Den 23 februari är det kommunfullmäktige

Den 25 februari har Mp Lidköping årsmöte
- vi ska ställning till vissa övergripande strategier gällande kommunvalet 2010 !
- sammarbetsfrågan till valet kommer att lyftas.
- strategiska målsättningar för Mp i Lidköping
-prioriterad politiskt budskap
- plan för¨året

Mp kommer att efter detta möte ha en presskonferens om vissa viktiga ställningstagande

Vi sitter ju i Mp på 2 kf mandat och i och med att det nu finns en större grupp än inför val 06 och 02 som vill jobba med politiken.. så hoppas jag på att vi kan nå över 1500 väljare från 02 ca 650 och 06 ca 930 .


hoppas ni alla får en fin helg


 


GL nytt

i går var jag i skövde och träffade min HSG(Hälso och sjukvårdsgrupp) och vi jobbar nu med plattformen för vår budgetskrivning gällande hälso och sjukvården som omfattar 17 sjukhus, 140 vårdcentraler, 120 tandvårdskliniker och en del annat. En Personal på nästan 50 000 och en budgetomfattning på ca 30 miljarder (Lidköpings kommun har en på ca 1,7 miljarder )
Det är jobbigt nu med den konjunkturnedgång som finns men vi vill vara ett parti som tar ansvar och gruppen var mycket positivt till denna ingång och detta innebär ju fortsatt arbete med : strukturfrågan hos våra 17 sjukhus, primärvården och närsjukvården(samverkan mellan kommun och region), den planerade vården samt inte minst den förebyggande vården. Vi ska vara klara i maj för presentation till medborgare via press med våra förslag !

I dag var jag på första mötet i kommunen inför budgetförslaget 10-12. Vi fick en bra genomgång av läget som ser allt annat än ljus ut men det finns möjligheter och detta kommer vi i den rödgröna majoriteten att återkomma med !
Jag är säker på att -vi rer ut detta ! Vi har en solid grund att stå på men vi måste våga att förändra och se till möjligheterna !

Var också på regionen i dag och fick en information om läget i NU-sjukvården( Näl och Uddevalla sjukhusområde) gällande 2008 års resultat !
Roland Andersson stälde ett 20 tal frågor till Sten Axelsson som är chef för nusjukvården och det blev en del intressanta svar ! Men struktur frågan när det gäller att göra uddevalla sjukhus till planerad sjukhus och Näl till Akutsjukhuset är nästan klart och man har stora förhoppningar att klara ett underskott som i dag finns på lite över 100 millioner .


22,a plats på Mp,s listaGöran Larsson, fotograf: adminred
22. Göran Larsson
Sjuksköterska
41 år, Lidköping

GL nytt

Nyhet !!! MP i Lidköping har via sin nya kommunstyrelse representant Rustan Håkansson en ny blogg där han bl,a tänker skriva om den lokala politken . Jag är mycket nöjd som gruppledare för Mp att Rustan tar detta initiativ som ny politiker i Lidköping ! Lycka till !


Hej på er alla bloggisar i detta avlånga land !

Vintern är här och sportlovet är snart över och det är riktigt kul att vi nu haft ett vinterlikt sådant !

Politiken på lokal nivå drar nu igång ordentlgt då vi inom en månad skall ta de ekonomiska inrriktningsbeslutet som ska ligga till grund för vår budget i Juni för 2010-11-12.
Nu är det verkligen ingen dans på roser utan här gäller det att jobba hårt för att klara de kommande åren och då gäller det att alla inom Lidköpings koncernen drar sitt strå till stacken !  Det krävs att vi utvecklar vår flexibilitet för att hitta nya spännande samverkans lösningar inom skola, vård och omsorg. Det gäller att se möjligheterna i effektiviseringstider och ge stimulans till kreativa ideer inom vår välfärd. Lidköping står sig trots allt stark och vi kommer att gå ut denna lågkonjunktur på ett positivt sätt. Vi i den rödgröna majoriteten har ett jobb att göra för att nu komma fram till ett bra budgetförslag för de kommande åren och dessa diskussioner startar på tisdag på ett utökat arbetsutskott. Alla partier är med. Vi måste forsätta med vår expansiva klimatpolitk och vara ett föredöme i Sverige och även i Eu. Det var mycket trevligt med att vi fick ett miljöpris av Eu. Jag är säker på att medborgarna känner att vår politik har hög trovärdighet !

Jag har ju också ett gruppledaruppdrag inom hälso och sjukvården för Mp. I morgon har vi ett internt möte i Skövde där vi ska diskutera vårt underlag till hälso och sjukvårdspolitik som vi ska lägga fram som förslag i Regionfullmäktige i juni.

vi höres !

GL-nytt

   Alla hjärtans dag ! Bild Teres !


Politiken är intressant just nu ! Jag blev glad att få representera Mp,s lista till Ep-valet och det ska bli kul att jobba för partiet inför valet ! Jag tror att vi kan nå en framgång i valet och gå från 1 till 2 mandat ! Skulle jag få över 5000 kryss så kan det ju hända att jag kan nå parlamentet men det är inte det jag siktar på utan som sagt att jag ska kunna dra röster för partiet ! I lidköping så kommer Demokratirådet jobba med frågan att få fler att rösta i detta val. ( jag drev detta )
Detta skall ske på ett helt neutralt sätt förståss ! Jag hoppas att Lidköping får över 50 % röstande i valet ! Förra gången var det under 40% !  Man säger att kommunerna i Sverige (ca 290) berörs på olika sätt till 80 % av Eu och detta innebär förståss att valet är viktigt för medborgarna!  Jag anser att det är viktigt att stärka välfärdsystemen inom Eu samt att vi måste se till att Eu går före i klimatpolitiken och där ska Sverige dra Eu framåt !

Kommunpolitiken är svår förståss i dessa ekonomiska tider . Vi ska dra in 20 millioner i överskott från våra förvaltningar i år och det jobbas nu bra med detta , vad jag förstår utan att detta ska drabba våra invånare ! Jag har sagt att detta inte ska drabba personalsidan (68%) av kostnaden allt för mycket och det är vad jag förstår efter dialogdagarna i veckan inte de personaltäta förvaltningarnas intention att permitera personal(skola-vård och omsorg) utan här får man titta på strukturella frågor som lokalanvändning och ökade flexibilitet med effektiviseringar  !  Jag återkommer med information om vad detta innebär mer konkret efter att vi nu tar beslut i kommunfullmäktige den 23 februari. Vi har redan tagit beslut i samhällsbyggnad hur vi ska göra efter en intensiv debatt med den som allt mer tronar upp som  alliansledare i samhällsbyggnad (Sten Erik Lager ) . Jag får ge han eloge på den energi han lägger men med förmåga till konstruktivitet ! Vi kommer att klara detta utan att de prioriterande områden inom samhällsbyggnad som kollektivtrafiken påverkas !

Jag är förståss mycket glad att vi av Eu fått ett sådant fint miljö-pris ! se Kjell Hedvalls blogg !

Ha en fin fortsättning på helgen !

Energipolitik

Den stora energipolitiska striden om kärnkraften har nu startat med att Reinfeldt och kompani gör blockpolitk av Kärnkraften i blind tilltro till att Socialdemokraterna skall lämna banan fritt för detta och det kan jag med bestämdhet säga att det kommer man inte göra då Mona inte länge är S -ledare utan även statsministerkandidat för `de rödgröna`.  Hon vet vad ledarskap innebär och till skillnad från Maud så säljer hon inte sin politiska själ !

De rödgröna kommer att skapa ett regeringsunderlag som kommer att konkurera ut Alliansens och det är detta som Reinfeldt är orolig för och bl.a därför så har han nu pressat fram en Alliansöverenskommelse om att ändra nuvarande lagstiftning som ej tillåter nybyggnation av kärnkraftverksreaktorer  till att inom ramen från dagens 10 reaktorer kunna byta ut dem !
Reinfeldt vet att detta är en politiska svår nöt och detta är nog hans först riktigt stora nöt att knäcka och skulle han lyckas med detta så kommer han verkligen att gå till historien !
Jag är dock säker att han inte får med sig de rödgröna (S-V-mp) eller en spricka hos dem och detta skulle försvaga Alliansen då de partier som ny bytt ståndpunkt (Kd-C) har mycket förtroendekapital att tappa till sina väljare om det inte blir så att det blir en spricka hos `de rödgröna `.

Monas retorik kan ibland klandras men i dagens Agenda så lyckades hon med bedriften att säga att `de rödgröna `vill göra ännu mera på den förnyelsebara sektorn är vad Alliansen nu föreslog samt att det nu verkligen inte var rätt tid eller ekonomiskt att ändra nuvarande lagstiftning på kärnkraftsområdet. Hon menade att det skulle bara leda till minskade ambitioner på den förnyelsebara sektorn !

Mona vet nu att hon inte bara bär på ett S ledarskap utan för `de rödgröna `också ! Reinfeldt försökte locka in henne i fällan att bara företräda S , vilket inte lyckades men som vi som följer politiken vet att han lyckades med i debatten inför 2006 val med Göran Persson.

Mona vill  . : Hitta konsensus i politiken gällande de förnyelsebara energislagen (vind-vatten-sol-bioenerg) samt
                     skjuta upp frågeställningen gällande den lagstiftning som nu gäller våra 10 reaktorer i våra 4,a kärnkraftverk.
                 
 För att det krävs rejäla satsningar på det förnyelsebara och att agera samtidigt i dessa frågor skulle bara innebära en minskad satsning på de förnyelsebara energislagen.Är det så att vi inom ramen för 10 år klarar ambitionen med de förnyelsebara så kommer man då att kunna bedömma lagstiftningen och då behövs det inga nya reaktorer ! Har man då misslyckat med ambitionen så får den tidens framtida politiker bedömma frågeställningen ! Att agera nu är att gå hand i hand meg kärnkraftverks lobbyn ! Ta det lugnt Reinfeldt..Viss ditt ledarskap och lägg dig inte pladask framför lobbyisternas fötter ! Det är så att lobbyisterna är rädda för den nya tekniken inom det förnyelsebara och vill därför nu hasta fram ett beslut om möjliggöra nya reaktorer ! Om detta skulle gå igenom så kommer värdefulla kommersiella intressen och forsknings pengar att gå om intet för de förnyelsebara teknikerna och detta vore sannerligt tragiskt !

Jag anser att det vore uppseendeväckade om Reinfeldt med Alliansen i spetsen valde att ändra lagstiftningen med en så liten majoritet och jag tror inte att Alliansen håller för detta då opinionen kommer att slå hårt på främst C men även Kd. Jag hoppas att C har sin stora ledare Fälldin i tanke än och att de absolut inte tänker gå vidare till riksdagen med en ändrad lagstiftning i reaktorfrågan om den samlade oppositionen säger nej !

Låt oss samtliga partier i riksdagen komma överrens om ett klimatpaket som heter duga och som sätter oss i spetsen i hela världen och snälla Allians partier sätt inte p,e för detta genom att samtidigt diskutera kärnkraften och dess lagstifning !

Bra av av De rödgröna

Detta är ett bra sätt att tackla Allikansens kortsiktiga utspel på !
Vi kan ju inte låta kärnkraftslobbyn bestämma den framtida energipolitiken och det vi måste komma överens om är att nå det fossilfria samhället och utifrån detta ska absolut inte kärnkraftens spela en prioriterande roll utan det kan inte vara så att vi nu ska ändra lagstiftningen som berör vår kärnkraft då detta måste ses som ett misslyckande i så fall !

S, V och MP välkomnar samtal: Bred energiöverenskommelse möjlig

En samlad opposition välkomnar näringsminister Maud Olofssons inbjudan idag till blocköverskridande samtal om energipolitiken.

- För att kunna ge långsiktigt hållbara besked till industrin och hushållen krävs en bred överenskommelse över blockgränsen. Vi har väntat i två och ett halvt år på att regeringen ska få till dessa energisamtal. De borgerligas agerande har inte ökat förutsättningarna för en bred överenskommelse. Nu måste kortsiktig partitaktik läggas åt sidan till förmån för långsiktiga besked för jobben och miljön. Ensidiga utspel och att besked rivs upp vart fjärde år är inte värt mycket i en så här långsiktig fråga. Jag är övertygad om att en bred energiöverenskommelse är möjlig, säger Tomas Eneroth, socialdemokraternas näringspolitiska talesperson.

- Vi i den rödgröna oppositionen kommer att delta i samtalen på ett seriöst och konstruktivt sätt. Vi hoppas att alla nu gör ett ärligt försök att komma överens om en hållbar energitillförsel som är bra för både jobben, hushållen, klimatet och miljön, säger Per Bolund energipolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna

- Jag är övertygad om att en blocköverskridande överenskommelse fortfarande är möjlig. Vi behöver långsiktiga besked för jobben och miljön. En bred uppgörelse som bygger på energieffektivisering och att förnyelsebar energi introduceras i snabbare takt, säger Kent Persson energipolitisk talesperson från Västerpartiet.


Kärnkraften är inte framtiden i en modern energipolitik

detta står att läsa på Mp,s hemsida ! Jag är verkligen stolt över vårt parti nu och jag hoppas att medborgarna kommer att förstå detta och ta avstånd mot den gråa alliansen katastrof politik i energifrågan !
vad ska de gamla centerväljarna tänka egentligen ! Ni är välkomna att rösta på oss !!!

Regeringen saboterar för förnybar energi

Miljöpartiet står fast vid kravet på nedläggning av kärnkraften. Regeringens öppning för ny kärnkraft är ett sabotage mot förnybar energi, menar Peter Eriksson och Per Bolund.

Pressträff kärnkraft mittenbild, fotograf: Johan Schiff

  
Acrobat ikon, fotograf: cc-by Mark James Läs PM: Kärnkraft i klimatkrisens tidevarv»

Under torsdagen höll miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och riksdagsledamoten Per Bolund pressträff med anledning av att regeringen öppnar upp för ny kärnkraft.

- Miljöpartiet står fast vid att kärnkraften ska avvecklas. Centerns svek riskerar att minska investeringarna i förnybar energi och en hållbar utveckling, säger Peter Eriksson.

Miljöpartiet menar att förnybar energi och energieffektivisering är en bättre och mer klimatvänlig lösning på elförsörjningen.

- Vi kan inte satsa på att bygga ut kärnkraften, en utbyggnad som realistiskt sett inte kan vara färdig förrän tidigast 2025. Då får industrin mindre el istället för mer. De förnybara energikällorna har vi på plats långt tidigare än så, och till ett lägre pris, säger Peter Eriksson.

- De planer vi vill se för förnybar energi är ingen utopi, motsvarande utbyggnad har redan gjorts i exempelvis Tyskland. Förnybar energi har en enorm potential, säger Per Bolund.

Gl nytt

( Bild Gunnar Karlqvist)
Tack Gunnar för din som alltid trevliga gemenskap och du är ju fantastisk duktig på att arrangera resor.
Kolla hans hemsida så får ni en egen resa när ni följer bilderna på resan till Skellefteå och Luleå !

Politiken är igång med en gång då vi hade regionfullmäktige i går och då tog vi beslutet med att införa VG- primärvård( med 135-11) V sade nej samt en från Mp. Jag tycker det är fantastiskt att vi som parti kunde vara med i denna 7 parti överenskommelse och tycker att det varit lärorikt att ha lett partiet i denna process sedan nov 07.
Är det någon som vill veta något mer i denna fråga så kontakta mig gärna : 0730 204260.

Det var Hälso och sjukvårdsnämnd i dag också för oss i västra-skaraborg. Det var årsredovisning och lite övriga informationer och då om primärvårdreformen. Det är så att den ska starta den 1 oktober och därför så kommer vi att ta beslutet om etableringarna för vårdenheterna i vårt område i juni !
Vi har god kontroll i ekonomin och det känns bra inför framtiden. Vi diskuterade också målbild 2012 (Det är ett arbete mellan tjänstemän på skaraborgs sjukhus(skas)ledning och Hälso och sjukvårdskansliet samt med politiker i våra ´2 skaraborgsnämnders presidier (9,an och 10 an) och den icke politiska styrelsen på skas.De jobbar med hur vi ska formera skaraborgs hälso och sjukvård i framtiden ! Nämnden ska diskutera detta varje möte vi har, vilket jag tryckte hårt på då vi inte tillhör presidierna som parti. Det gör: C-Fp-S-M.