kort och gottGårdagens kommunfullmäktige var trevlig då det var fin stämning och roliga debatter där Bo Eliasson (V) gjorde sin vana trogen ett härligt tal på ca 15 minuter där hans seriositet går fram genom hans förmåga till humor i sina inlägg.
Det är så att nedskräpningen är ett problem och nu kommer kommunen tack vara Bo Eliassons engagegemang för detta jobba med Håll Lidköping rent ännu mer intensivare och ungdomar kommer att kunna tjäna pengar på detta.

Jag själv talade i debatten om vår motion gällande information till hushållen om hur man ska slänga sitt skräp- Detta ska nu komma och orförande i Teknisk service Torben Persson (S) sade att detta var på gång.. positivt ,, Mp i Lidköping har sednán 90 talet jobbat med frågor kring att förbättra kommunens sophantering och som ni förstår så fortsätter vi detta i MP under slutet av 09 och början av 10 talet...

Linda och Veronica jobbar alltid hårt för deras hjärtefrågor som t.ex föräldra ,barn och ungdoms politik. De har nu lagt tillsammans med Kd,s Tommy Larsson och Anders Ader en motion att utveckla kommunens samverkan mellan förvaltingar för att stärka föräldra stöd utifrån familjelivet..Det handlar oxå om samverkan mellan kommunen och regionen. Här har vi kontakt mellan , skola, socialen och regionens barn och ungdomspsykiatri mm..
Man eftersträvar i motionen en gemensam samverkans organ i kommunen för dessa frågor samt att man vill verka för samverkan med andra aktörer mm.

Vi får hoppas på att motionen hjälper till att utveckla arbetet i kommunen ännu mera och det är ju som Linda sade
-mycket bra som görs.

I dag var det överlämning till våra nämnders ordförande gällande kommunens styrkort/vision om den välkomnande och hållbara kommunen... (Jag har aktivt varit med i det arbetet) Här har vi strategier för att nå motionen samt utvecklat mätbara indikationer att följa upp hur man ligger till..på koncern nivå och detta ska nu utvecklas på nämnde nivå för år 2011 och framåt . Mycket bra att dett göres då vi behöver veta mera om hur vi ligger till och då inte minst i de mjuka nämnderna, skola-vård-omsorg !

Vi hade senare träff mellan oss i budgetberedningen och socialnämnden där deras underskott på det lagstadgade förväntas bli ca 8 millioner och besparingen som gäller 1 % i år kommer ej att kunna klaras och detta kräver inte heller då man på det icke lagstadgade sparat 2 millioner..
Vi ligger på en arbetslösht på 3,6 % öppet samt ytterligare 1,9 % i åtgärder samt att ungdomsarbetslösheten är över 10 % nu..
S - V -MP träffas som sagt var den 12 oktober för att gå igenom sitvationen och skattefrågan.
Det är självklart så att kommunens ekonomi förbättras men jag är fundersam på hur vi ska klara det som händer i social vården då allt  fler drabbas som konsekvens av regeringens politik och deras stöd är ett halvplåster då man räknar med att nå över 10 % arbetslösa i nationen inom kort.--
Jag hoppas verkligen på att vi får en ny regering efter valet 2010 och att vi får behålla vår rödgröna allians i kommunen...
Kul att luncha med Bo Eliasson i dag.. En sann lidköpings profil pga hans politiska värv genom åren och jag hoppas han fortsätter..

Grattis bror

Jag vill härmed gratta min bror gör genomförd Lidingölopp.

Startnummer 30669
Namn Mikael Larsson
Född 66
Klass Lidingöloppet - M30
Förening/Ort/ Lidköping Kållandsö GoIF
Land SWE
Antal tidigare lopp 2
Placering 3750
Sluttid 2.50.31


Detta var hans tredje gång,,,
Bra gjort


Jag själv sprang 2 ggr 03-04
på tider på ca 3,30 timmar


VAL 10


Val debatten börjar och jag börjar den ordentligt from nu.
Min insändare på Lidköpingsnytt tar upp detta.

Mitt mål är förståss .

1 Fortsatt rödgrönt styre i Lidköping
2 Ny rödgrön regering


Vad tycker du som läser min blogg ?

kommentera mer än gärna ...

Vad vill du att jag ska ta upp framöver från ett grönt perspektiv..?

Val 10

Det är så att alliansen har utökat utanförskapet,arbetslösheten och inte minst försämrat klimatpolitiken men prata kan de men att tro att inte gemene man o kvinna har genomskådat dem är att vara naiv i överkant o det vill inte ens jag anklaga reinfeldt för. M kan nu köra sin 2 tredjedelars politik då han inte tror sig behöva utanförskapets människor mer då hans lockelser till som nu har ska räcka i slingmans téori. Men detta är en felbedömning då vi har en starkare solidaritet hos medorgarna än vad alliansen tror o vi den rödgröna koaliationen har börjat att visa De som tror på en solidariskt samhälle en annan färdväg o jag är övertygad att vi ska klara att vinna valet om vi nu fortsätter på den utstakade vägen

Val 10

Träff med S ks-grupp inför kommunstyrelsens arbetsutskott i går kväll. Ärenden var blandannat att vi säger nej igen till Alliansens vilja att privatisera vården i Lidköping genom att införa LOV-en. MP-S och V har ett handlingsprogram-- (se vår MP-kommunala hemsida) Där vi direkt efter valet överrenskom att inte privatisera våra egna verksamheter. Alliansen i Lidköping ger sig förstås inte och självklart kommer de gå till val med detta oxå och jag är fortfarande säker på att Lidköpingsborna tycker att vi ska jobba på som nu där individen självklart ska stå i fokus. Annars så vet ju alla Lidköpingsborna att nuvarande grönröda koalation som har majoritet nu önskar kunna kvarstå så efter kommunvalet om ett år. Vi MP har varit mkt tydliga med detta och from 12 oktober när vi träffar våra kamrater från s och v så startas processen med än större tydlighet mot valet. Vi har ju ett gemensamt program som måste revideras och det känns ju extra intressant då vi nu genom den rödgröna processen på riks till våren ska framkomma med ett regeringsunderlag. Vi i Lidköping ligger ju mycket bra till då vi sedan 2005 har ett utvecklat samarbete och det känns positivt att Kjell Hedvall har bestämt sig för att fortsätta då hans framsynthet varit väldigt viktig i detta.  Jag är som sagt var klart positiv till våra gemensamma möjligheter att styra Lidköping och själklart skulle detta underlättas av en rödgrön regering efter valet.


preliminärt kyrkovalsresultat

Vi(Miljöpartister i Svenska kyrkan) kommer in med 8 mandat till kyrkomötet. Detta är rekord då vi går från 4,a till 8,a mandat..ca 11000 röster till ca 20000 röster.. I skarastift som jag anvarat för i valet för Miljöpartisterna i Svenska kyrkan fick strax över 1000 röster men det räcker ej till ngt mandat som det ser preliminärt) Vi har dock med nästan 1000 röster på stiftet kommit in med 2 mandat som det ser ut preliminärt. Det är klart positivt då detta är första gången vi ställer upp inom skara stift i kyrkovalet. Vi kommer på församlingsnivå in med en mandat i Bjärke- församling ! Till sist vill jag förståss gratulera Anna Kelemen Ejstes som kom in i Lidköpings församling !: Miljöpartister i Svenska kyrkan 4.85 % av rösterna =58 röster Valdeltagande: 2009: 10.4% 2005: 11.8% Förändring valdeltagande: -1.4% Antal valdistrikt vars röster redovisats: 2 av 2 Antal röstberättigade: 11 835 Avgivna röster: 1 232 Giltiga röster: 1 196 Ogiltiga röster: 36 Det känns bra att vi nu finns med som miljöpartister lokalt i Lidköpings församling genom Anna som med sin kompetens och engagemang kommer att göra ett gott jobb för församlingens bästa !

Ett år till Valet

Min plastdotter Jane skriver på sin blogg http://janejohansson.blogspot.com/ Om mitt deltagande på tv debatt i tisdags. Där jag kritiserar hur Alliansen i Stockholm styr vården , där de öppnar upp vården för den privata marknaden. Gå gärna in och kolla på detta och kommentera detta. Jag tror att denna välfärdsfråga kommer att ha betydelse för valets utgång. Jag har sagt det tidigare men det tål att sägas igen, att Reinfeldts svåraste motståndare för att vinna valet är hanns fru Filippa, då hon verkligen i Stockholms läns landsting driver en höger politik värd namnet och om det kommer fram tydligt utifrån bland annat privatiseringar i vården så förbleknas Herr Reinfeldts mitten strategi betydligt. I dag är det den 19,e och ett år till valet som jag verkligen tror vi i de rödgröna kan vinna. Vi leder väl med ca 3 till 6 % i mätningar och det känns som att när vi kommer att presentera vår gemensamma linje på våren 10 som om vi verkligen skulle kunna ha ett bra utgångsläge inför valspurten de sista 4,a veckorna nästa år..

Kyrkovalet 2009

Jag hoppas att de som nu har uppmärksammat att det är val i kyrkan till högsta nivån,kyrkomötet,stiften och på 2 nivåer på lokal nivå. Miljöpartister i svenska kyrkan finns med på alla nivåer. I skara stift är vi med förstås o anna kelemen ejstes finns på lidköpings torg i morgon . Jag hoppas att ni som vill ha en öppen human kyrka som är redo att möta människan i tiden och varför inte rockkonserter mm i våra kyrkor ger oss mp i svenska kyrkan sin röst. Jag känner mycket nöjd med läget för oss gröna så här 1 år innan valet. Vi ligger på mellan 8-10 procent i opinionen vilket bådar mot ett rekord-val om ett år på alla nivåer. Glöm nu inte att rösta i kyrkovalet på söndag

kyrkoval 2009-09-20

Det var ännu en fin sensommar dag där jag ängnande dagen till kyrkovalskampanj på torget och kul att Anna, Solveig och mor kom och var med lite av tiden. Det var kul faktiskt och inte bara äldre tog emot våra valsedlar. Även några de la gardie ungdomar ,.. några från medieprogrammer fotade mig vilket var kul.. 16 års gränsen i detta val är ngt vi skulle kunna ha i de ordinarie valen oxå men det är bara MP som vill detta ännu.. bra att kyrkan är föregångare här,, den 20,e är det val.. nu på söndag,, gå och rösta o gör det gärna på MP i svenska kyrkan.. vi behövs där på alla nivåer,,,

GL nytt

Har i kväll varit på direktsänd debatt om sjukvården på SVT. Privat eller offentlig eller både och ! Lennart Persson var som vanligt duktig programledare. Jag fick sno åt mig ordet en gång ! typ 22 minuter in i sändningen ,,, gött,,Jag passade på att kritisera det sättet som alliansen sköter vården i stockholm.. Vi måste styra efter kvalitet och inte ha system som gynnar privata storbolag i sukvården som Filippa Reinfeldt håller på och bygger upp. Carin Jämtin S höll med mig på den frånten samt en kollega från V till henne i landstiingspolitiken i stockholm. Det fanns förståss företrädare för det privat från proffession och politiker där ! Kolla gärna programmet i efterhand på nätet.. Detta var mycket intressant och kul att få vara med ! I dag var jag först på budgetberedning mellan kl 08 till 11 och sedan på samhällsbyggnadsnämnd och demokratiråd kl 13 till 17. Det har känns bra hela dagen och politiken känns bra just nu och jag känner inspiration inför valet 2010. (Röstade förresten i kyrkovalet för 1,a gången i går,och kom i håg detta val nu den 20 september..Ca 200 hade förröstat i går i Lidköpings församling av 13 000 medlemmar och ca 11000 röstberättigade ) Jag är på torget i morgon kl 08 till 12,,väl mött

MP valplanering 2010 och lite budget 2010

Nu är det verkligen mycket i planering inför valet. Den 1 november på Garströms kl 14 kommer vi att ha ett medlemsmöte som ska fastställa våra namn på vår kommunlista och det känns bättre än någonsin inför detta. Det finna många som har intresse att verka politiskt de kommande 4,a åren och det är kul då alla vet hur svårt det är att få nya politiker. Jag känner att vi gröna i Lidköping kan fortsätta att påverka och ta ansvar för Lidköpings framtid. Det känna inspirerande att jobba för ett fortsatt mandad för oss grönröda i Lidköping och självklart då med ett ännu större grönt inflytande om vi kan gå från dagens 2 mandat till 4 a eftervalet ...Detta är vår höga målsättning och det innebär att vi på egen hand kommer in i alla nämnder mm... Det är först nu som vi kan klara av detta och det kommer vara många som kommer att jobba för att vi ska kunna gå från ca 935 röster till ca 1850 röster,,!! Självklart kommer jag att presentera listan här på denna blogg så fort som den är klar--- Den 14 november kl 10 och framåt så kommer vi att fastställa på kansliet i Skövde..(Rotegatan 3) Vår region/riksdagslista- Vår målsättning är 2 rf mandat och 1 riksdagamandat. Vi har alldrig haft ett så¨stort intresse att vara med på listan och det kommer att finna mkt duktiga politiker som vill verka för ett rekordval i Skaraborg där MP skulle kunna bli 3,e största parti... Självklart kommer jag också att presentera listan så fort det är beslutat.. När det gäller budgeten i Lidköping så gäller 60 öre i skattehöjning så länge vi i den grönröda ledningen säger annat. Vi har sent om sider ett bidrag på ca 28 millioner av staten men vi måste ha 40 och det finns underskottrisker i Vård och omsorg samt mycket stor risk i socialen och det gör att jag har svårt att se att vi ska kunna helt ta bort skattehöjningen utan ser man på Göteborg som ska höja med 25 öre så är det väl så att detta skulle kunna vara en möllighet för att kunna trygga välfärden 2010. Vi vet att vi ha ett allt större krav inom vård och omsorg och besparingen i år är tuff med ökade städuppdrag till personal mm.. Jag har sagt det tidigare att det viktigaste vi har är vår personal och alla är guld värda och de har tusentals möten med medborgarna var dag och välfärden finns ju där !


Kort och gott

Nu har det varit regionfullmäktige i två dagar. Ett förmöte med Mp och själva mötet i går. Jag var upp i tre frågor. Jag hade en fråga till regionstyrelsens ordförande Roland Andersson gällande nedskärningar i vården och dess konsekvenser där jag faktiskt fick höra att Roland till viss del var bekymmrad att inte alla effektiviseringar var bra i sig. Det kom ju extra pengar nu av vår Alliansregering(sent om sider) så förhoppningen är vaä att man får lite utdelning ut till sjukhusvården så att besparingarna inte drabbar för hårt.. I dag är det Hälso och sjukvårdsutskottet där vi bland annat ska få en gedigen genomgång över hela läget i Västragötaland inom hälso och sjukvården samt inte minst om den Nya Influensan (svininfluensan)

S-V-MP

De rödgröna partiledarna om sin linje inför nästa års val: Slopa skattesänkningar och satsa pengarna på att rädda jobben. Två av tre svenskar är emot Reinfeldts sänkning av skatten för den femtedel som tjänar mest. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus Opinion. Svenska folket vill hellre undvika nedskärningar i välfärden och uppsägningar framför att få skatten sänkt. Vår politik att investera i jobb i stället för skattesänkningar får ett växande stöd av väljarna, skriver Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, Vänsterns parti­ledare Lars Ohly samt Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, språkrör för Miljöpartiet i Dagens Nyheter den 3 juli. När svenska folket går till val nästa år är huvudkonflikten tydlig mellan de två regeringsalternativen: Ska vi investera i fler jobb och full sysselsättning, och därmed ta ansvar för ekonomin, eller fortsätta stå passiva inför den växande arbetslösheten? Investeringar måste göras nu som värnar kvaliteten och undviker uppsägningar inom vård och skola. Sverige måste rustas klimatmässigt. Klimatinvesteringar i förnybar energi, järnvägar, kollektivtrafik och energieffektivisering ger samtidigt positiva sysselsättningseffekter. Det finns potential för tiotusentals nya gröna jobb inom miljöteknik. Större investeringar i utbildning gör att Sverige står bättre rustat med kunskap när krisen väl vänder. Vi vill att Sverige fortsätter att konkurrera med spetskunnande och industriell kompetens. Den senaste tiden har vi presenterat flera sådana gemensamma förslag. Mot detta står regeringens passiva syn på politikens möjligheter att kunna vända den negativa utvecklingen i Sverige. Vårt land har därför snabbare ökningstakt i arbetslöshet än jämförbara EU-länder. Men det går att vända vårt lands negativa spiral till hopp och framtidstro. Men då måste också det politiska ledarskapet prioritera rätt saker. Att detta är den stora skiljelinjen i svensk politik står helt klart under årets politiska vecka i Almedalen. När moderatledaren Fredrik Reinfeldt avslutar veckan kommer han troligen att tala om Europa, mindre om svensk inrikes­politik. Men i stället för att fly de svenska inrikespolitiska problemen – med växande arbetslöshet, allt fler i socialbidragsberoende och utanförskap – borde statsministern knyta ihop en tydligare agenda för EU-ordförandeskapet med politiken här hemma. Vi tre partier har gemensamt föreslagit en mer offensiv svensk dagordning för ordförandeskapet. Samma behov som här hemma finns i hela EU, med snart 27 miljoner arbetslösa, växande sociala klyftor och gemensamma klimathot. En sådan dagordning för ordförandeskapet har alla förutsättningar att bli framgångsrik. Regeringens passivitet inför arbetslösheten är inte bara felaktig i sak, utan också politiskt obegriplig: de borgerliga vann valet 2006 på löftet att fler skulle få arbete och färre skulle vara i utanförskap. Fredrik Reinfeldt sa själv 2006 att rege­ringen i 2010 års val skulle mätas utifrån hur väl den hade lyckats med dessa vallöften. Arbetslösheten närmar sig nu en halv miljon. Allt fler förlorar sitt jobb och sin försörjning. Ungdomsarbetslösheten är nu hela 30 procent. Sverige står inför massarbetslöshet. Riksdagens utredningstjänst (RUT) beräknar i en analys att utanförskapet enligt moderaternas egen definition ökar mellan år 2006 och 2010 med 268 000 personer. En mycket effektiv åtgärd staten kan göra genast är att hindra 10 000–15 000 pågående uppsägningar av lärare, förskollärare och vårdpersonal genom att investera fem miljarder kronor extra i år i kommunsektorn. Men den borgerliga riksdagsmajoriteten har röstat ner vårt gemensamma förslag med motiveringen att regeringen inte har råd och att investeringen skulle leda till växande underskott i statens finanser. Men Fredrik Reinfeldt har i år använt en exakt lika stor summa till att i stället sänka den statliga skatten för de 20 procent av befolkningen som tjänar över den så kallade brytpunkten. En sådan politik visar sig nu sakna svenska folkets stöd. Novus Opinion har på vårt uppdrag frågat ett representativt urval av 1 000 svenskar om de anser att det är rätt att dessa fem miljarder används till att sänka skatten för den femtedel som tjänar mest, i stället för att investeras som extraresurser till kommuner och landsting. Hela 66 procent svarar nej. Endast 20 procent stöder regeringens prioritering. Undersökningen visar att svenska folket hellre vill undvika nedskärningar i välfärden, uppsägningar av personal och av regeringen framtvingade kommunala skattehöjningar. Politiskt ledarskap handlar om att prioritera det man tycker är viktigast, och vi känner ett växande stöd för vår politik. Vid regeringsskiftet 2006 lämnade vi i de rödgröna partierna efter oss ett stort överskott i de offentliga finanserna om 70 miljarder kronor, något som det efter 90-talskrisen tog åratal av mödosamma ansträngningar i femton gemensamma budgetar att bygga upp. Inför valet 2010 är läget annorlunda. Konjunkturinstitutet (KI) bedömer att den offentliga sektorns underskott då uppgår till omkring 150 miljarder kronor. När arbetslösheten nu tillåts växa är det just detta som leder till att underskotten skenar. För klarar vi inte jobben så klarar vi inte heller ekonomin. Men minskade skatteintäkter och ökade utgifter på grund av arbetslöshet har i Sveriges fall också kombinerats med stora ofinansierade skattesänkningar. Regeringen Reinfeldt använde överskottet från de goda åren till att sänka skatterna, och när konjunkturen nu vänt så kommer denna ansvarslösa politik att märkas i kraftigt försämrade offentliga finanser. Riksdagens utredningstjänst har i en ny analys visat att det svenska budgetunderskottet skulle ha varit hela 80 miljarder kronor lägre utan dessa regeringens skattesänkningar. Pengar som nu under krisåren i stället hade behövts till investeringar i jobb, utbildning och välfärdens kvalitet. Undersökningen från Novus Opinion visar också att svenska folket tycker att det är fel att skatterna sänks samtidigt som staten lånar upp pengar för att täcka underskotten. Av 1 000 intervjuade anser hela 65 procent att den förda politiken är fel, och bara 19 procent att den är riktig. Sällan har väl statsministers retorik om ansvarslöshet fått en sådan kraftig bumerang­effekt. De varningar han utfärdat om stora underskott visar sig vara varningar för resultatet av regeringens egen politik. De senaste veckorna har klargjort skiljelinjen i svensk politik. Valet 2010 handlar som alltid om det väljarna har rätt att utkräva: En utvärdering av de vallöften som givits och hur resultaten under mandatperioden verkligen har blivit. Har det blivit bättre eller sämre de gångna fyra åren? Men valet handlar också om vad partierna vill göra med Sverige inför framtiden. Vi ser att Sverige behöver en ny färdriktning. De borgerliga partierna vill bara ha mer av samma politik. Men vi kan konstatera att ökade klyftor inte ledde till fler jobb. Sverige förtjänar bättre. De resurser den nuvarande rege­ringen lagt ned på att öka skillnaderna – mellan redan rika och alla med låga eller normala inkomster, mellan stad och land, mellan kvinnor och män, mellan löntagare och pensionärer – de resurserna vill vi i stället investera i att hålla samman Sverige och bygga vårt land starkare. Regeringen har prioriterat att öka klyftorna. Vi vill prioritera jobb, en grön omställning och rättvisa. Mona Sahlin partiledare (S) Maria Wetterstrand språkrör (MP) Peter Eriksson språkrör (MP) Lars Ohly partiledare (V)

GL nytt

I dag besökte jag tillsammans med övriga i kommunstyrelsen Arenan med sin 7000 m2 stora (ej isyta ännu)yta och två stora läktare plats för 1000 sittplatser och 3000 tusen ståplatser.. Anläggningen ser mäktig ut och invigningen är ju snart och första bandymatchen den 26,e dec. Jag har biljetter på sittplats som blev slutsålda på några timmmar... restaurangen som kommer att kunna ta 200 gäster får en bra plats på ena sidans 2,a etage,, kolla hedvalls bilder,.på hans blogg.. ! Vi hade också lunch med företagarna på Ciel och det framkom att campingen vill utvidga och att man ville ha mer stöd att få ut information att man fanns som företag,. Bra att ha dessa möten och höra vad företagarana tycker så här direkt.. Ks var annars kort med en motion från oss som blir besvarad gällande att man nu ska informera hushållen om hur man hanterar avfaller,, jag tyckte att den kanske skulle blivit bifallen till en del och besvarad till en del när det gäller att ha mer platser att slänga elektronik mm på i kommunen.. Mp återkommer om detta till Kf,, När det gäller vår drog/alkohol policy så är vi nu mkt nära varandra mellan Alliansen och oss s-v-mp så vi får se i kf..den 28 sept,.. Jag var lite trött på morgonen och kände mig lite oinspirerad men efter mötet med ks kändes det relativt gott.. politik består av så mycket men man lär sig lite var dag som det heter.. Jag har hämtat valsedlar till Anna Kelemen Ejstes i dag .. Lidöpings församling i Skövde. Nu får vi ut vårt program och hennes valsedel till Lidköpings församlings ca 11 500 medlemmar.. Den 20/9 avgöres om Vi kommer in i Kyrkovalet..på kyrkomötet, stift, och lokal lista..