Djupare förklaring


Hej Gunnar Karlqvist !

Kommuner har en investeringsbudget och en driftsbudget.
Man brukar säga att 10 millioner i investering ger 1 million i ökad drift men särskilda höga kostnader kan innebära att det ger högre kostnader som typ uppvärming mm !

Typ evenemanghallen som är ritad ger en ökad elförbrukning på 9 % per år.
Den kräver fler personal mm
Detta innebär att den beräknas kosta ca 15 -20 millioner i drifts ökning per år vilket vi inte har i budget för 2010 . Vi har 7 millioner och vi kan alltså öka denna med 3 millioner för en hallsatsning.
Men kan någon sponsor gå in och betala i driften så ökar ju möjligheten att klara den årliga kostnaden för kommunen.

I lidköping med 38 000 invånare och nästan 25 000 skattebetalare så innebär 10 öre i skattehöjning = 5 millioner.
Men vi i Mp kan inte tänka oss en skattehöjning för hallens skull¨, kommunskatten är 21.07 kr

Tittar vi på skillnaden som finns i dag på beräknad driftskostnad för hallen på 15 till 20 millioner och den möjligheten vi har på 10 millioner så skulle detta utan extra sponsorer för driften innebära en skattehöjning på 10 eller 20 öre och detta har vi och som jag ser det S tillsvidare sagt nej till och vi vill se över det hela igen för att komma till ett beslut som inte medför skattehöjning eller besparingar på skola , vård och omsorg.

Vi ska ju nu bygga ut ågården med två extra äldreboende avdelningar 2010 på 40 millioner i kostnad och vi ska bygga en förskolla i råda mosse sóm 2008 kommer att kosta 26 millioner och tillika en i sjölunda som kommer att kosta 26 millioner 2009 eller 2010 . Detta är inte klart ännu.
Dessa utökade satsningar inom förskolan kommer medföra driftkostnadsökningar på ca 5 millioner och lika så den ökade satsningarna på äldreboendet ca 4 millioner.Dessa pengar finns i driftbudgeten.

Vill du veta mer exakt kring kommunal ekonomi och dess funktion så kan du kontakta kommunledningskontorets ekonomer.

Vi i Mp vill ha en långsiktighet i ekonomin och vill inte på något sätt äventyra vår stabila kommunala ekonomi som om vi gör det skulle kunna vid en lågkonjunktur innebära nedskärningar hos personalen.

I dag kostar Grundskolan/ förskolan ca 500 millioner och detta gör också Vård och omsorg och tillsammas så har dessa områden ca 3000 anstälda ..
1 milliard per år av en totalbudget på nästan 1.7 milliarder per år.ca 4800 anstälda) Totalt är kostnaden för personalen 68% av budgeten)
Och behoven inom detta områden minskar inte de närmaste åren. Vi behöver fler förskoleplatser samt inom äldreboendet detta måste tas i hänsyn när vi ska bestämma nivån på vilken kostnad kommunen kan ta utan att rikera denna satsning vilket är inom vårt kärnuppdrag vilket inte hallbygge är.
Vi har tillsammans med S kommit fram till att taket ligger på ca 100 millioner i investering och 10 millioner i driftökning .
Jag tror ingen av våra medborgare vill att vi ska risker att skära ner personalen inom bla skola och omsorg .
Vi pratar om medborgarnas skattepengar och jag tror att de vill att vi ska hantera det på ett långsiktigt hållbart sätt.


Evanemagshallen med sina i dag presenteraade 3500 sittplatser och ca 1000 ståplatser som kan ge 12500 platser vi evanemang har en totalkostnad på ca 220 millioner vilket ombygnationen av De La gardieskolan kostade kommunen. Med 70 millioner i sponsorpengar och avdragen moms så ger det ca 100 millioner i investeringskostnad men dess uppvärmingskostnad och behov av evanemangspersonal mm ger en hög driftkostnads beräkning på 15 till 20 millioner ,,,

Detta kräver fler sponsorer i drift och som vi ser det en mindre lyxig anläggning med mer ståplatser som typ ABB arena i Västerås med ca 6000 platser och inte samma uppvärmning samt att den är mer inriktad på isidrotterna .
Samt att vi bedömmer läget att bibehålla huvudsposorn som bra samt att även intresset från andra lär finnas så detta vill MP pröva ...

Ha det gott

Göran

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Tack för informationen kamrat!
Hälsning från Solhaga där jag just har fått kvällsrapport av Tommy och Salme.
Gunnar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback