Skön sommar .. Almedalen Nästa

Jag vill önska er alla som läser denna blogg en riktig skön tid framöver och njut av högsommaren vilket jag kommer att göra och det innebär att jag återkommer med reportage från Gotland Almedalen,,


Jag ser fram mot detta arrangemang och hoppas få mycket inspiration till valspurten.
Det känns som att vi är på G,e som det heter och att våra frågor åter är på dagordningen.

I dagens morgon tv så tog man upp detta med alternativa energikällor och att vi ska vara fri från oljeberoendet  . Denna politik är inte möjlig att föra på så aktivt sätt utan Miljöpartiet,,

Ha det gott !

mvh
Göran


Göran NYTTDet ska bli kul med valspurten och allt vad som händer i och med detta. Valet börjar ju egentligen redan den 30 augusti, då man kan börja rösta och i år så blir det i kommunhuset , då vi inte använder postens service längre utan kommunen står nu för detta. Alla partier kommer att vara på plats med sina valstugor och vår egna Camping vagn ca 4,a veckor innan valdagen den 17/9 , men som sagt man kan ju oxå förrösta. Har ni funderingar kring oss i Mp och våra prioriterade valfrågor så ring mig gärna 0730 204260 eller ställ frågor här via kommentar funktionen,

Tänk på att ni rösta i tre mycket viktiga val som har stor betydelse för era liv på olika sätt.
Kommunvalet, Lidköping har två valkretsar som vardera ger 51 personer plats i fullmäktige.
Vi i mp har nu två mandat .Vi har som mål att nå tre mandat och då behövs det att vi går från ca 2.8 % av rösterna = ca 620 röster till 4 % ca 900 röster.. Jag tror vi klarar detta. Jag själv toppar mp,s lista till kommunen.
Regionvalet .. Västra Götaland har 49 kommuner vars alla medborgare röstar in 149 personer, fördelat på fem valkretsar, Vi mp har nu 6 mandat och vi från Skaraborg har ett mandat,(Jag själv) Vi hade ca 2,7 % av rösterna i skaraborg på region nivå och hoppas även här på ca 4 % och jag själv toppar denna lista för Mp och tycker att det fungerar bra med kombinationen (kommun och regionpolitiker)
Riks är ju det valet som får mest uppmärksamhet men jag tycker att väljarna verkligen ska sätta sig in i det kommunala och regionala valen då den politik som förs där verkligen har en påverkan på deras liv.
Kommunen beslutar bl,a  om Barnomsorg,Förskolan, Skolan upp till gymnasie och komvux samt Vård (äldrevården) och omsorgen (handikapp -LSS) och kollektivtrafiken inom kommunen och den till andra kommuner i Vg i samverkan med Regionen och västtrafik och på den Regionala nivån har vi ju våra 17 sjukhus och då inte minst vårt egna i Lidköping samt alla 100 tals vårdcentraler,,

Vi har även kollektivtrafiken och Västtrafik i regionen i samverkan med de 49 kommunerna.
Jag pratar om 50 000 tusen anstälda i regionen och ca 4000 anstälda i Lidköping så visst är det ett stort ansvar på våra kommun och regionpolitiker så det är viktigt att man faktiskt tar reda på hur partierna tänker regionalt och kommunalt och jag anser att detta tyvärr kommer i skymundan pga riksvalet och jag hade därför sett en annan valdag för region och kommunvalet men nu är det på detta sättet och jag tycker att det i alla fall är lite politiskt tryck i Lidköping Lokalt och det är bra mediabevakning från NLT och Lidköpingsnytt,


I morgon så kommer alla att kunna läsa i NLT att vi í kommer att ha ett fotbollsevanemang den 15 augusti kl 19 på Hagavallen där S-V-MP möter Alliansen,(M-Kd-C-Fp)
Det ska vara en mixad match och vi kommer att spela 2* 25 minuter.

Jag blev mycket glad när jag läste på Hedvalls blogg att det nu kommer att bli en biogastillverkning vid Värmeverket,, Detta är en del av att vi ska befria oss från oljeberoendet och tack vare den gröna skatte växlingen så stimuleras nu denna omvandling kraftigt.
Vi fick K.L.I.M.P (klimat investerings pengar) på 20 miljoner för detta ,, Detta visar att vi driver en ansvarsfull politik som håller i längden,,

Nu närmar sig Almdalen(Gotland-Visby) och vår dag där som är den 4,e Juli.. (Titta gärna på tv och nyheterna under denna dag då jag utlovar mycket intressanta saker från mp under denna dag.
Jag själv kommer att befinna mig i vårt poltiska centrum mellan den 2,e juli till den 6,e och kommer att försöka komma med en del rapporter därifrån av både större och mindre karaktär, men samtidigt förhoppningsvis läsvärt.

Jag gillar som sagt detta sätt att förmedla mig på och ni som läser detta använd gärna kommentar funktionen till att ställa frågor av olika slag och jag ska försöka svara så gott jag kan.

mvh

Göran Larsson

Måsfrågan i Lidköping....

Jag anser att det är mycket viktigt att vi som nu företräder olika politiska partier faktiskt också tydliggör hur vi ser på olika frågor .

Jag ansåg te.x att det var viktigt att se diskussionen kring måsfrågan ur ett annat perspektiv än det som framkom efter senaste kommunstyrelsen , där en övrig fråga på initiativ av Tommy Larsson ,gällande sitvationen med våra måsar besvarades med att man skulle ta upp detta med vår Miljö-o hälsoskydds förvaltning efter sommaren .

När jag sedan följde debatten i tidningen efter detta så ansåg jag att man skulle bredda perspektivet gällande vårt ansvar för det känsliga ekosystemet och då inte minst att när vi tex förstör vattenkvaliteten så påverkar det djurens naturliga levnadssätt och då också våra måsfåglar.

Detta perspektiv ska naturligtvis finnas med i en sådan diskussion med Miljö o hälsa.

mvh

Göran


I dag står vi alla enade för Svensk Fotboll och dess framtid.

Jag hoppas ni alla haft en fin midsommarafton och ni nu så sakterliga vaknar upp till en för oss i Sverige fantastisk dag , när vi nu ska ta revansch i Tyskland mot deras .. fantasische elf , efter förlusten med 2-4 i Gelsenkirchen 74.
Jag och mina bröder så denna match med de klassiska tre kronor t-shirterna på !
(är det ngn som har kvar en sådan )
Jag glömmer alldrig Ralf Edsröms härliga 1-0 mål i den 23 minuten i regnet , med den sträkta högerarmen i luften efter detta och den kalssiska Grive kommentaren..- vad är klockan...För mig som 6 åring så bestämnde jag mig för att jag skulle spela fotboll efter detta !

så oavsett att vi sedan förlorade så anser jag att vi på ett sätt vann , då jag kan tänka mig att tusentals andra barn som mig också bestämde sig för att spela fotboll och säkert är det så att flera brev elit spelare och landslagspelare medan jag själv nöjde mig med ca 20 säsonger i div 6 i Rackeby Ik .
För mig har det varit ett härligt fotbollsliv som faktiskt har haft ett avgörande påverkan på hela mitt nuvarande liv.

Så mina vänner, en match av denna karaktär är så mycket större än vad man direkt kan förstå,.,,
Så Henrik, Mellberg, Zlatan mm . Ge oss ett mål , med en ny klassisk målgest och en ny `Grive kommentar !
Liksom Edströms- kommer detta att innebära att tusentals nya fotbolls spelare föds för vår fotbollsframtid och oavsett på vilken nivå dessa kommer att spela på så tryggar det framtiden, för den sport som är den största av alla och faktisk betydelsefull på ett långt större plan än bara på det idrottsliga utan även på alla övriga plan på livets väg.

Så när vi gör detta mål , så har vi oavsett det slutliga resultatet vunnit en fantastisk seger för vår fotboll och dess framtid.....

Mit tips -- 1-1 efter förlängning och sedan avgörande på straffar....Jag hoppas och tror på att vi avgår som segrare !!!!

ha det gott

mvh
Göran

Demokrati-- frågor kring detta-- skriv gärna kommentarer?


Samhället behöver allas engagemang och vi i miljöpartiet vill skapa möjlighet , tex att genom it tekniken påverka vår dagsaktuella politik och vara en del av det offentliga samtalet...

Därför så har jag nu följande fråga till er som läser detta inlägg :

Fråga 1 

Anser du att vi ska öka möjligheten för människor att påverka olika förslag genom att man frågar medborgarna genom att man varje individ som är röstberättigad i kommunen (i dag 18,, i mp vill vi att det ska vara 16) får en kod , där han eller hon kan säga vad de tycker i olika frågor som ska upp till beslut i kommunfullmäktige,, eller i nämnd  ;

Fråga 2

En dagsaktuell fråga är tex : Om vi ska investera i en ny evanemangshall (ishall) alternativt först ska bygga en ny isyta eller göra både och.
Förutsättningarna är att vi i investeringsplanen har 23 millioner för by isyta som skulle kunna bli ett startkapital.Men det behövs sponsorer , Det är så att Kultur och fritidsnämnden ska ta beslut i detta ärende i Oktober..

Fråga 3

En annan fråga är hur vi vill utveckla framnäsområdet framöver om det skall vara så att medborgarna själva ska få större inflytande hur området skall utvecklas eller ej.. Man pratar om sjönära boenden alternativt utvecklat fritid och rekreations område . Frågan för mig är att jag tycker det är mycket viktigt att medborgarna själva får tycka till utan att man uppifrån styrt hur det ska se ut med allt för detaljerade översiktsplaner . Vad tycker ni som läsare... 
 
Ni är mycket välkomna att skriva kommentarer på denna lilla undersökning,,.
Jag sitter ju trots allt som befolkningsföreträdare och jag tror att detta också kan vara ett sätt för mig att nå dem som jag faktiskt företräder !


mvh
Göran LarssonFotboll-Politik och framför allt Midsommar


Nu är alltså snart midsommar och jag vill passa på att önska alla läsare av denna blogg en riktig skön sådan .

Jag själv kommer att fira den tradionelt  med min broder `grobbe `och hans fru och dotter tillsammas med min moder,,,
Men på lördag smäller det verkligen... Vi álltså Sverige spelar åttåndelsfinal mot Tyskland !
Jag kommer att sitta bänkad med flera andra på stadts pianobar kl 17 och jag har en härlig känsla av att få uppleva en ny `sommar 94`  o en liknande match som den mot Rumänien,då vi satt hundratals på Bolaget och såg denna gastkramande match som många då ansågs vara förlorad i och med Rumäniens ledningsmål i den första förlängningskvarten och det var många som inte orkade med att se den gastkramande avslutningen utan de lämnande lokalen medan jag och andra var kvar och hoppades in i det sista och så kom den där `härliga långbollen `som Kenneth Andersson så fantastiskt nickade i mål några minuter innan förlängningen var slut och maken till jubel uppstog,,  Ja sedan kom straffläggningen och ja vad ska man säga om den räddning som allas vår Ravelli gjorde ..
Det som sedan hände var att inte bara det svenska laget kramade varandra i känd Tv-puck maner utan även vi på plats på Bolaget... och precis efter detta kom även de som inte orkade var kvar o se matchen till slutet pga den olidliga spänningen tillbaka och det var många som badade i fontänen denna natt...

Som sagt detta kan mycket väl vara ett senario för denna kommande match mot Tyskland .
Vi ses ni som kommer dit.... tips.. oavgjort och straffar.. och där vinner vi på straffar.,som i USA 94.

På den poltiska fronten hade vi i dag sista nämndemötet för vt 06 `Hälso o sjukvårdsnämnden 9`
Där det beslutades om majoritetens (S-C-Fp) preliminära detaljbudget för nämndens kommande beställningar med läns och primär vården för 2007.

Jag  lade en protokollanteckning där jag poängterade våra prioriteringar från Miljöpartiets budgetförslag till regionfullmäktige.
Dessa var :
* Satsningar på närsjukvården- ökat samverkan mellan regionen och kommunerna gällande sjukvården och då inte minst inom äldrevården, psykiatrin mm mm.
* Satsningar på den förebyggande vården och komplementär medicinen-för att klara morgondagens hälso och sjukård så måste vi satsa ökade resurser på hälso befrämjande vård samt ökad samverkan mellan kvalitativ komplementärmedicin och skolmedicinen.
* Satsningar på psykiatrin och lokala psykiatriplanerna -vi vill göra viktiga strukturförändringar i psykiatrin samt prioritera den för nämnden kommande psykiatriplanen.
* Satsningar på Jämnstälda löner för vår personal i Regionen,,ca 50 000,, Vi i Miljöpartiet och Vänsterpartiet ville lägga 100 miljoner för år 2007- för att ta första steget att klara den strukturella ojämnlikheten i lön som nu finns utifrån löneläget mellan könen , där kvinnan har ett sämre läge.
Tyvärr så ville bara majoriteten gå halvvägs vilket innebår att det inte kommer att gå så fort som vi två partier vill för att nå jämnstälda löner...Jag lovar att arbeta hårt för att tydliggöra detta under kommande valrörelse så får vi se vilka prioriteringar väljarna gör i kommande regionval...

Ja då får det räcka med tangenttryckande för nu
ha det som sagt
riktigt gott i midsommar
mvh
Göran
ps kör försiktigt,.,....Lite smått och Mp-gott

Förslag till bra slogan,.... se nedan,,...

Miljöpartiet vinner i längden som det heter och vi har en långsiktig politik och vi ber väljarna att tänka långsiktigt när de röstar .

Hur som helst så är det snart midsommar och sommaren är verkligen här och man kan säga att politiken lagt sig i sommarvila,..

Jag har snart bara ett möte kvar för denna termin ,,. vt 2006 och det är med hälso o sjukvårdsnämnden 9 där vi ska anta en preliminär detaljbudget för beställningar av hälso o sjukvård 2007....

från Mp sida så kommer vi att tydliggöra arbetet med den förebyggande vården samt utveckla samverkan med den kvalitativa komplementärmedicinen från skolmedicinens sida..

Vår budget föll ju och i och med detta våra satsningar på bl,a löneutjämningen på 100 miljoner per år i tre år (vad som behövdes enligt det underlag som fanns) som utfördelat per nämnd blir 8,3 miljoner.. Medan Majoriteten går på halva summan och ca 4,15 miljoner per nämnd....
Detta kommer vi att belysa till pressen att vi i Mp ville ta ett tydligare ansvar för lönerna än vad majoriteten i Fp-C och S ville,,..

Jag kommer att åka till Almedalen i år och det ska bli mycket intressant inte minst med tanke på den gäst som kommer som jag nu inte kan avslöja.. men titta på tv när det är vår dag på Almedalen,,Tisdagen den 5,e,,Juli..... Man kan säga att det har lite med fotboll och göra i dessa vm tider...

Jag själv kommer att försöka insperation tlll valrörelsen som kommer att bli mycket jämn mellan blocken såväl på riksplanet som på vårt lokala plan här i Lidköping

mvh

Göran Larsson

Poltik ,, Politik .,... Vad går upp mot detta,,,,,,,,


Politiken är en verklig maratonmatch när man som jag har :

1.. Varit på Lidköpings kommunfullmäktiges rambudgetmöte mellan 14 till 22 den 12/6
2 Varit på Värstra Götalands Regionfullmäktiges budget möte den 13-14/6

Jag har bla hunnit med att diskutera avgiftshöjningen av våra sop-hantering i kommunen till att diskutera behovet av förstärkt folkhälsopolitik , förbättrade löner för kvinnor och förbättrad närsjukvård i Regionen.

Vi hade i kommunen att försvara den av vår med S och V framförhandlande rambudgeten med satsningar på .-.- förskolan 10 miljoner, löner 12 millioner, äldreomsorgen 6 millioner,,, och där vi också fått igenon satsning på fri kollektivtrafik på lördagar from 2007...

Alliansen hade visserligen satningar på förskolan 12 millioner och löner 12 millioner , men f ö inget på äldreomsorgen vilket jag finner märkligt då detta ju är en av de frågor som väljarna enligt SOM, s institutet sätter som viktigaste fråga...


Det roligaste i denna debatt blev att vi utmanades till en fotbollsmatch av Henrik Artursson från C mellan Alliansen och den rödgröna kartellen...
Jag antog detta för min räkning i talarstolen och fick i alla fall Mario Melana, Marita Bengtsson och Carina Ohlsson med mig på detta,,,

Annars då vann vårt alternativ i den 3o gradiga värmen i Lidbeckska huset,, så vi gick varma och svettiga från lokalen vid 22 tiden,,, Jag var nöjd med Linda Berlings goda insats i debatterna och vårt lugn när det gäller arvodesfrågan , där nivån på 95 % till 2010 med en trappstegsmodell from 2007, då man startar på 90 %, villket var ganska exakt som vi i Mp ville ha det till...  Jan Peter Glans var artig och gav mig en eloge från talarstolen med att säga att jag hade fingerspetskänsla i Arvodeskommiten.

I Regionen var det inte så varmt och inte heller lika kul , om man nu får säga så , då det blev en läng färd mot ett helt väntat beslut gällande budget (S-C-Fp)för regionen 2007 med plan för 2008-09.
Jag tykte väl att jag lyckades ok i mina inlägg om lönesatsning på 100 millioner, (blev 50) , folkhälsa, närsjukvård och turism....

Det var kul när en stilig lång herre (parti ?) stoppade mig i korridoren utanför plenum och sade att jag talade tydligt och bra och att jag genom mina pauser i talen lätt kunde fårståss
Jag får ju av och till kritk från mina egna att jag inte får fram budskapet , så detta är kul att få höra då man naturligtvis allltid vill utveckla sig i sitt politiska arbete och här ingår ju talandes konst.


Som sagt nu är man precis hemkommen och jag ska strax knyta mig..

ha det gott

mvh
Göran


Sommaren är här,,,,,

I Borås !!

Nu är sommaren här och så ska man dela ut valmaterial för Borås kommun som verkligen satsar hårt för att stärka sin position... Jag ,Tony och Tomas kommer att gå ut i värmen och träffa´bl,a de som tar studenten och det ska bli kul..


Vi hade sommaravslutning i Tåtorp i går med skaraborgsstyrelsen och det var trevligt och vi ser med tillförsikt fram mot valet och målsättningen att klara ett riks, ett region och 30 kommunmandat är helt möjliga som vi ser på det....Det är kommunfullmäktige den 12/6 i Lidköping då vi beslutar om ramarna för 2007 års budget....
Där vi : S-V-Mp lägger en gemensam budget... Vi har bl,a fått igenom fri avgift på busstrafiken på lördagar...


Jag kommer också deltaga på regionfullmäktige i Vänersborg den 13 och 14/6 då vi antar budgeten...
Vi lägger en grön trovärdig budget där vi bl,a lägger 100 millioner per år (majoriteten lägger 50 per/år)
för att utjämna orättvisa löner mellan kvinnor och män i regionen...


Nu får jag önska alla läsare en god helg och glöm inte att följa Sveriges matcher i VM

mitt tips.. 4-0 mot T/Tobago.   2-1 mot Paraguay    1-1 mot England----


mvh

Göran Larsson