Lite info från Bryssel resan 30/9 till 3/10

76717-59

Ja då är man hemma från resan till Bryssel med regionens Hälso och sjukvårdsutskott eller som Belgarna skrev det på den moderna bussen vi åkte med, Halso und sjukvard.


Vi var sammanlagt 28 personer; politiker från HSU och politska sekreterare samt tjänstemän från Hälso och sjukvårdskansliet, som träffades på landvetters flygplats på söndagen kl 14,30 den 30 september. ( Samtliga var med tillbaka när vi lämnade Landvetters flygplats den 3/10 ca kl 21,15 )

Alla partier i regionen förutom Sjukvårdspartiet var med på denna resa. Jag tycker att detta var synd då det är bra att vi finns på plats alla partier på denna typ av arrangemang.


Vi kom till Bryssel ( En million invånare ) vid 19 tiden och då efter att ha bokat in på Hotellet hade vi en gemensam lunch på en trevlig restaurang centralt i Bryssel.

Vi bodde mycket centralt samt att det verkligen flödade av liv i denna Europas huvudstad.

Staden har fantastiska gamla byggnadsverk omringat av nya moderna byggnader.

Man kan verkligen känna att här möts det gamla och det nya samt att man står på tårna mot framtiden på alla sätt.

Jag blev begeistrad av stadens atmosfär omän att stadens arkitektur har så många sammanblandningar, men livet och dess människor gör den levande.


På måndagen hade vi information om den Belgiska primärvården av en GP . (Husläkare)

En fantastiska kvinna som på ett engagerat sätt beskrev hennes verklighet som läkare.

I Belgien är det en lag att 40 % av läkarna skall inrikta sig mot att bli Husläkare och detta innebär att man är sin egna företagare och får sin inkomst via sina patienter.

Man får betala 21 euro = 200 kr och sedan får man tillbaka 80 % av denna summa av sin sjukförsäkring. Belgien har ett sjukförsäkrings-styrt sjukvård.


Hon beskrev att hon varkligen brydde sig om sina patienter och att hon såg till att hon hjälpte dem att komma till sjukhus om så behövdes och att hennes patienter inte behövde vänta .

Det var mycket intressant att höra detta samt att man fick en bra bild över primärvården .

Det är meningen att det ska göras en primärvårdsöversyn där det skall beslutas om kvalitets och andra saker för primärvården i mars/april 2008 på HSU. (Hälso och sjukvårdsutskottet)


Det var också en överordnad manlig läkare som talade till oss på detta besöket och han förmedlade om en framtid där de nya läkarna inte ville vara husläkare och sin egna utan att det krävdes förändringar i systemet.. I dag finns det en läkare på 1000 patienter inom husläkarsystemet. Detta i relation till Sverige som har ca en på 2000 patienter.


Vi fick under dagen information gällande Sverges kommuners och landstings arbete i Bryssel samt om regionkommitens arbete. Bryssel är i dag hjärtat av den Europeiska politikens utveckling och det krävs att vi svenskar ligger framme här och visar framfötterna.

I Regionkommiten sitter för vår räkning i regionen ; Annelie Stark(S) samt Kent Johansson ( c) . Annelie var med på resan och beskrev arbetet i regionkommiten på ett intressant sätt.

60 % av det som beslutas inom Eu påverkar våra kommuner och landsting/regionen och det är ju då naturligt att vi finns på plats i Bryssel för att påverka EU.

Det är ju i Kommitionen där vår kommitionär , Margot Wallström , sitter, ( 1,e vice ordförande)

Barrosso är ordförande. Dessa utses av Eu ländernas regeringar.


Under Måndagen så träffade vi också representanter för West-sweden.. Kommunerna i Värmland, Västra Götaland och norra Halland är med samt Värmlands landsting, Västra Götalands Regionen och Hallands landsting.

Detta innebär att område större än Danmark. Vi har en stor del av Sveriges BNP och West Sweden vill verka för att stärka våra positioner i Eu. Det krävs att vi är aktiva för att få ut pengar till projekt och detta hjälper West Sweden till med. Han berättade t.ex att kommunen Hammarö får Eu-pengar för ett projekt som handlar om att förbättra vattenkvaliteten.

Detta får mig att tänka på Lidan och vad vi ska göra där för att förbättra vattenkvaliteten.

Kanske skulle vi kunna nyttja Eu inom detta. Jag får fundera på detta.


På kvällen var det fritt och det var trevligt att tillsamman med politiker från S och V samt politiska sekreterare från V och jag då (Mp) och en läkare som är utvecklingsledare inom Skaraborgssjukhus . Vi åt en trevlig middag som vi själva bekostade förståss.

Detta är ju en del av resan att utbyta kunskaper och tankar som kan leda till något framöver.


På tisdagen var vi besök i Eu-kommitionens byggnad som är på 15 våningar och för att komma in där så är det pass kontroll mm som på flygplats, samt att den interna hissen inte hade knappar i själva hissen utan styrdes av en tjänsteman utifrån.

 Vi var  på 12 våningen där Eu kommitionen arbetar och jag fick sitta på Margot Wallströms stol, villket mina kollegor uppmärksammade, när vi lyssnade på ett mycket engagerat sätt på en av Margots nära tjänstemän i en timma. Man fick verkligen en bild av vikten av Sverige finns på plats och jobbar för en bättre framtid för Europas länder i en globaliserade värld.


Detta inte minst på miljö och demokratifrågan. Jag fick en känga kan man säga då hon uttrykte förvåning att Mp i Sverige fortfarande är så negativ till Eu när de övriga gröna partierna inte är det i Europa.

Hon visste inte att jag var Mp,are förrän efteråt då jag gick fram och pratade med henne.

Hon sa att hon träffat Inger Schörling och var mycket positiv över henne.


Margot jobbar med demokratifrågan och vill att poltiken som berör så många i Europa lyfts fram inte minst i media som förnärvarande skriver mycket sparsamt om vad som händer i Eupolitiken.

Denna tjänsteman som pratade till oss var mycket intressant och ärlig och beskrev dagens brister men det framkom klart att alla politiker oavsett nivå i Sverige måste jobba mer med Eu frågan och informera medborgarna om vad som sker inom Eu och hur poltitiken påverkar medborgarna i vardagen.


Hon tykte att det är en allvarlig demokratibrist att vi i Sverige är så dåliga på detta. Miljön pratade hon mycket om. Denna fråga är mycket viktig i dag och det kommer att jobbas mycket bl,a med klimatfrågan framöver och nya regleringar på området när det gäller koldioxidutsläpp för bilar förväntas framöver och detta kan drabba företag som Volvo och Saab om de inte ställer om när det gäller att tillverka bilar med lägre bensinförbrukning.


Jag tykte det var mycket trevligt att höra så mycket om Demokrati och Miljö men det är klart att de andra representanterna från partierna tykte att det var lite kul när Mp fick denna känga som jag ovan beskrivet och som jag tycker börjar bli ett trovärdighetsproblem för Mp och min linje har ju varit att vi inte ska driva detta med, UT ur EU, utan i stället uttrycka en stark kritisk hållning till nuvarande EU .


Om vi i Mp stärker vår trovärdighet så kommer våra kunskaper och politik om miljö och demokrati kunna få större påverkan i Eu , detta för att på alla sätt förändra Eu till att bli ett öppet sammarbets organ som går i en riktning tvärsemot superstatens.


På eftermiddagen så träffade vi två Europa Parlaments parlamentariker , en från Kd och en från V och båda pratade demokratisering av EU samt om Miljön som ett mycket viktigt politiker område. För att beslut ska gå igenom krävs att man är överens i både parlamentet med dess något över 700 delegater (Sverige har 19) samt i kommetionen.

Det är kommmetionen som har initiativ rätt till frågor inte parlamentet och sedan så går till en 1,a läsning i parlamtet för att om det behövs gå till en 2,a .

Ett beslut tar flera år att genomdriva i dagens system.


Jag kände verkligen att mp på alla sätt skulle behövas mer inom Eu - systemet och att vi skulle kunna göra ett bra val till parlamentsvalet 2009 om vi lyfte bort detta med ut ur Eu.

Jag vill nu på intet sätt deklarera att jag är överdrivit positiv till dagens Eu med dess uppbyggda system men det står nu tydligare klart för mig att våran passiva hållning samt trovärdighetsproblemet påverkar oss negativt och är inte bra på ett långsiktigt plan.

Jag vill att vi ska utveckla vårt eu-kritiska arbete inom Eu och för att vi ska nå framgång i detta så måste vi ha trovärdighet i Eu-frågan annars så lyssnar de andra inte på oss !


Vi avslutade tisdagen på West swedens kontor där en person som jobbat inom Eu systemet gällande sjukvårdsutveckling..

När det gäller sjukvård så ligger det på medlemsstater med man jobbar med samverkan inom europeisk sjukvårdsutveckling. Nu vill man bl,a utveckla ett projekt som handlar om att med hjälp av vårdteknologi kunna möjliggöra för äldre att var hemma längre och vara självständigare.

Detta projekt har dragits igång av Tyskland och ett 17 talet länder är med bl.a Sverige.

Han beskrev många möjligheter in sjukvårdsidan som är intressant och det är bra att Västra götalandsregionen håller sig väl framme för att veta vad som är pågång.


På kvällen var jag och en representanter från V och S ute och åt på en trevlig restaurang och byte intressant åsikter samt så lär man ju känna varandra vilket underlättar komminikation mm Jag var sedan på kvällen på en jazz-.restaurang och fick höra på en fantastisk mörk kvinnlig sångare. Det var så man rös verkligen. Jag pratade lite med Belgare. I Bryssel är allt från skyltat mm tvåspråkigt (flamländska och franska) språket i Bryssel är franska.

De Belgare jag pratade med där tykte det var mycket bra med Europa och Eu samt att de kände inte att de var Belgiska utan mer invånare från Bryssel .

De gillade staden och att det var mycket energi och liv i den. Det som händer annars i dag i Belgien är att det är regeringskris sedan över 100 dagar. Detta beroende på att Valonerna i söder och flamländerna i norr inte kommer överens och vad jag förstod så är det en högernationalism inom valonerna som kräver egen självständighet för Valonerna, men detta trodde de jag talade med inte skulle hända.



På onsdag kl 07,15  bar det iväg med buss till södra delen av Holland och jag och Martin från (M) var som vanligt de sista på frukostbordet dessa tre-mornar. Men bussen han vi med som sista personer.


Vi besökte ett sjukhus som höll på att byggas och vi fick gå in i ett sjukhus.-byggnations området. De bygger ett modernt sjukhus med något över 200 singel rum samt för nästan 90 öppenvårdsplatser.

Allt är byggt fär patinten i centrum och att allt arbete ska fungera utifrån detta.

Denna byggnad ska stå färdig inom 1 år och Hälso och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson sade efter informationen från en kvinnlig-representant om sjukhuset och dess system att vi ska besöka sjukhuset igen inom 1 ½ år.


Vi har mycket att lära oss av dett system tänkande i svensk-sjukvård för att kunna förbättra vården och en av de som jobbar med detta inom skaraborgs-sjukhus som vårdutvecklare Svante Lifengren, var med på resan och jag fick bra tillfälle att prata med honom under resan och få vikten av system förbättringar beskrivet för mig.

Det var f.ö han som hade ordnat kontakten med sjukhuset och dess representant.

Jag vill säga att vi inom Mp tycker detta är mycket viktigt att man jobbar på ett processinriktat sätt för att få patienten i fokus inom sjukhusvården och jag har blandannat besökt sjukhuset Akkershus som man bygger i Oslo, där man tänker på ett liknade sätt som på detta sjukhus i södra Holland.

Efter detta så bar det iväg med buss de ca 10 milen till Bryssel och en av de största flygplatser jag sett.

Detta var en liten bild från denna resa och det kommer att göras en rapport av HSU som mer specifikt beskriver det som vi fått taga oss till del av.


Jag kom hem kl 23 i går... och Lidköping var som vanligt omän att det nu i tidningarna står om kommande planer gällande Evanemangshall och utbyggnad av framnäs med hus samt västra.hamnen,,, Vi går mot en spännande framtid såväl i kommunen, regionen som inom Eu..

Inget är ju omöjligt eller hur...



Kommentarer
Postat av: Gunnar

Har du sett Tony - att trots vi kommenterade Görans förra inlägg angående alliansen i Borås - så står det inte ett ord om det i gårdagens uppdatering.
Hälsningar
Gunnar

Postat av: Göran Larsson


Hej Gunnar !
Jag gillar att det göres kommentarer och jag få väl fösöka vara bättre på att svara upp på dem.
Gällande detta så anser jag att Moderaterna vill osynliggöra Mp,s insats för mijöpolitiken i Borås.

2007-10-05 @ 21:29:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback