Lite av varje,,

76717-109bild på Gunnar Karlqvist !
Jag får medge att det är tack vare Gunnar jag nu står åter inför utmaningen att cykla de 30 milen runt vättern. (Motala t o r) 13-14/6 En fantastisk vacker natur får man uppleva när man tar sig runt denna sjö. Jag ska fota lite på min resa och beskriva hur jag kände mig under turen. Jag tränade lite med min cykel när jag åkte till hagavallen på ca 45 minuter i går (23 min) för att vara med på mitt damlags träning. Det kändes väl ok, men jag får åka på rutin och psyke då jag gjort denna runda 9.e gånger tidigare i mitt liv. Jag kan väl säga att jag inte vet om jag klarar mig runt men med vilja så ska det nog gå !

Annars så var det ju möte om investeringarna i går med ksau och repr för Fp och Mp för att få ner de allt för höga nivåer vi hade. Vi lyckades skjuta på objekt som ; Sjölunda skolan utanför planen, (vi bygger  förskola vid gamla konvux), hopptorn och rutchkana samt akvarie utanför plan, flytten av växthus mm vid ågården utanför plan, flyttning av stenportsgatan 1 år, delning av östra sannornas återplantering på .
Vi diskuterade också Arenan och kom fram till att ge Kjell, Carin och Kenth ett förhandlingsuppdrag för att nå de där 12 millioner i drift som vi satt i budget för kultur och fritid 2011. Nu ligger det på 20,8-( stängning av isstadion ca 4 mille ?- driftsponsor 3 million ? - intäkter 1 million- besparing på bygget 1 million )  Vi ska ha extra ks den 16/6 kl 09 innan kommunfullmäktige och når vik ner till i alla fall 13 så ska blir det ok men över detta så blir det svårt vilket inte skulle medge beslut den 16/6 på kommunfullmäktige.... (återkommer om detta förståss.. fått kommentarer på debattsidan om detta på Lidköpingsnytt vilket jag ska svara på förståss)

I dag var de presskonferens med NLT om vår S-V-Mp budget !

Vi satsar på en kvalitetshöjning i grundskolan på 9 millioner på 3 år (tas av överskottet)
Vi satsar på stranpromenad och bad ,mm        700,000 kr  drifthöjning
Vi satsar på Utbildningsnämnden                         3 millionen i drifthöjning för att klara det individuella programmer utan besparingar samt på gymnasiesärskolan.
Vi satsar på miljö och byggnadsnämnden         50 000 kr för att nämnden ska klara sina möteskostnader(myndighetsnämnde)
VI satsar på vård och omsorgsnämnden          2 millioner på 2 år för att stärka äldrevården( tas ur överskotte samt att vi avvaktar ev ytterligare behov inom handikappsvården (LSS ) till hösten.
Vi fortsätter satsning på kollektivtrafiken med ny linje samt att vi har gett samhällsbyggnad i uppdrag att räkna på kostnad att flytta fram 30 minuterstrafiken 1 år till hösten 2008 då den avgiftsfria trafiken avslutas och att den varit positiv utifrån ett ökat åkande av kollektivtrafiken.. 
Detta var lite från denna budget.. jag återkommer med mitt tal i kommunfullmäktige den 16 juni samt att läs gärna fredagens Nlt om vad vi sa till NLT.....
Jag och Veronica var med från Mp och Marita Bengtsson från S samt Bo Eliasson från V.

I dag var jag annars i Göteborg gällande seminarie om VG primärvård / medborgarens primärvård med den politiska styrgruppen och tjänstemanna gruppen,,
Vi gav vissa rekommendationer till det fortsätta arbetet.,. 
1 Att arbetsnämnet ej är helt klart,..se ovan .. diskussion till nästa seminarie 10 september.
2 Att detta med avgiftsfrihet ej är klart .. utan vi öppnade upp ett spår att räkna på en viss kostnad att räkna upp en trappstegs stegrande kostnad för besök på vårdenhet där man gynnar den egna listade och dyrast sjukhusbesök.
3 Att inte lägga ner specialistsjukvård i primärvården direkt utan det får formas av sig själv utifrån enhetens specifika behov av kompetens , typ 12 timmar extra/ vecka geriatriker / psykiatriker/gynekolog /barmedicin mm
Det innebär att vi nu inte gåt vidare med barn och ungdomsmedicin/ gynmottagning!
4 Man ska utreda vidare om MVC/BVC ska vara ett basuppdrag eller ligga som ett eget vårdval.
5 Vi ska nyttja skånemodellen gällande detta med täckningsgrad-- stimulerar den enskilda enheten som alla ligger olika till utgångspunkt .. från 57 % i Göteborg till ca 75 % i norra dalsland att stärka sig utifrån sin nuvarande nivå..
6 Titta på en befolkningsmodell gällande förskrivning av mediciner där allmänna mediciner ligger på primärvården och andra mer specifika ligger på resp länssjukvård/regionsjukvård mm.. detta system ska vi fundera på.,. stimulerar helhetssyn och ansvar hös enheten för sin nvå av mediciner.. går ej att införa direkt.. Skåne tänker på detta också
politiker som deltog var: ( tjänstemän/politiska sekreterare ej nämnda förutom mig och tony)
Jonas Andersson Fp, Martin Andreasson M, Annelie Stark S, Jan Åke Simonsson S. Annete Ternstedt V, Cicci C, Jag själv och Tony mp, Monica Selin Kd (sjukvårdspartiet deltog ej)
Mötet kändes bra och jag gillar att vi jobbar med Skåne och att vi synkar våra vårdvalssystem som kommer vara föregångare i hela nationen när den nationella regleringen gällande vårdval kommer att beslutas i Riksdagen på senhösten med trolig införande krav till hösten 2009.
När det gäller pengar så har mp som enda parti redan i budgeten förespråkat ett tillägg på ca 500 millioner på tre år vilket jag tror på sikt behöver ökas... Det som sades nu är att det besparingskrav på 1 % på sjukvården inte skall inkluderas i simuleringen av kostnaden av införandet av systemet..
Det känns bra att vi i Mp är på tå i denna för oss så viktiga fråga inom sjukvården (primärvården) ..

det var lite av varje som vanligt.....

Göran

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback