Viktig info !

Viktig Mp information :

RESULTATET AV MEDLEMSOMRÖSTNINGEN OM EU-UTTRÄDE

Miljöpartiet ska inte längre förorda att Sverige ska lämna EU. Det blev resultatet av den medlemsomröstning som har pågått under september månad. Med siffrorna 55,6 procent mot 44,4 har partilinjen ändrats. Röstdeltagandet var 46,5 procent, vilket innebär att 3 641 personer har röstat.


SIFFROR FRÅN MEDLEMSOMRÖSTNINGEN

Antal röstberättigade (medlemsantalet den 30 juni): 7 828
Antal som röstade: 3 641, 46,5 procent
Nej-röster (nej till utträde): 2 012, 55,6 procent
Ja-röster: (ja till utträde): 1 609, 44,4 procent
Ogiltiga: 20 stycken
Skillnad mellan ja och nej: 11,2 procent


SPRÅKRÖREN:
PARTIDEMOKRATI PÅ ALLVAR

Nu är medlemsomröstningen avslutad. Resultatet blev ett byte av partilinje. Miljöpartiet ska inte längre förorda att Sverige ska lämna EU. Tack alla ni som har deltagit i omröstningen och på de 20 debatter över hela landet som har arrangerats!

Över 3600 medlemmar har röstat. Det motsvarar 46,5 procent av de röstberättigade, alltså nästan varannan medlem. Det är en siffra som överträffat våra förväntningar. Den stora vinnaren är inte den ena eller andra sidan, utan partiets interndemokrati.

Vi har båda deltagit på några av alla de debatter och diskussioner som arrangerats runt om i partiet. Det kanske mest glädjande vi tagit med oss från dessa har varit den positiva stämningen. Vi miljöpartister har olika åsikter i utträdesfrågan och kommer säkert att fortsätta ha det. Vi hoppas ändå att alla känner att man kan vara grön och medlem oavsett åsikt om detta.

Röstsiffrorna blev 55,6 för nej-sidan mot 44,4 för ja-sidan. Det är ett tydligt utslag. Men vi ser det också som en tydlig signal att partiet ska vara fortsatt tydligt och grundläggande EU-kritiskt.

Vi vill att Miljöpartiet ska vara ett allt större EU-kritiskt paraply under vilket olika åsikter om utträdet ryms. Vår EU-kritik ska stå lika stark som innan. Vi vill ha en folkomröstning om Lissabonfördraget och arbetar aktivt mot att Sverige ska gå med i EMU. Vi vill skärpa klimatpolitiken och riva ner murarna mot omvärlden som EU:s ledare gömmer sig bakom. Vi jobbar för att politiska beslut ska tas så nära människor som möjligt. Samtidigt ska vi driva en aktiv politik i EU-parlamentet för att förändra det EU som finns i dag.

Genom att lämna över beslutet i denna principiellt viktiga fråga till medlemmarna har Miljöpartiet visat de andra partierna att hos oss betyder medlemskapet mer än en trevlig tidning i brevlådan och kaffe på partilokalen. Den som är medlem hos oss kan också personligen få makt över partiets utveckling.  

Vi är övertygade om att det bästa sättet att få fler och engagerade medlemmar är att stärka medlemskapet. När andra partier försöker med supportrar och andra jippon, satsar vi nu på att fylla medlemskapet med ett starkare innehåll. Sedan den 30 juni, när röstlängden för denna omröstning fastställdes, så har cirka 800 nya personer blivit medlemmar i Miljöpartiet. Välkomna.

Inför senaste kongressen genomfördes ett brett rådslag bland medlemmarna om de sociala trygghetssystemen. Resultatet blev en politik för arbetslivstrygghet, som vi nu aktivt driver. Nu har vi haft medlemsomröstning om svenskt utträde ur EU. Nästa omröstning sker i januari då vi tillsammans ska rösta om listan till EU-parlamentet.  

Det drar ihop sig till EU-valrörelse. Några av oss kanske ses redan på extrakongressen om några veckor.  

Peter Eriksson
Maria Wetterstrand


Jag anser att detta inte är ett överraskande resultat omän att jag inte trodde att det skulle svänt så fort i medlemskåren att nej sidan skulle vinna men jag som röstade för ett nej anser att resultatet medger att vi nu ska rikta in oss mot att ha en kraftfull negativ eu-politik och trovärdigheten i denna politik kommer att bli så mycket större nu !

Göran

Kommentarer
Postat av: Jane

Tråkigt att jag och Peter inte fick rösta p.g.a att vi inte varit medlemmar länge nog.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback