Energipolitik

Den stora energipolitiska striden om kärnkraften har nu startat med att Reinfeldt och kompani gör blockpolitk av Kärnkraften i blind tilltro till att Socialdemokraterna skall lämna banan fritt för detta och det kan jag med bestämdhet säga att det kommer man inte göra då Mona inte länge är S -ledare utan även statsministerkandidat för `de rödgröna`.  Hon vet vad ledarskap innebär och till skillnad från Maud så säljer hon inte sin politiska själ !

De rödgröna kommer att skapa ett regeringsunderlag som kommer att konkurera ut Alliansens och det är detta som Reinfeldt är orolig för och bl.a därför så har han nu pressat fram en Alliansöverenskommelse om att ändra nuvarande lagstiftning som ej tillåter nybyggnation av kärnkraftverksreaktorer  till att inom ramen från dagens 10 reaktorer kunna byta ut dem !
Reinfeldt vet att detta är en politiska svår nöt och detta är nog hans först riktigt stora nöt att knäcka och skulle han lyckas med detta så kommer han verkligen att gå till historien !
Jag är dock säker att han inte får med sig de rödgröna (S-V-mp) eller en spricka hos dem och detta skulle försvaga Alliansen då de partier som ny bytt ståndpunkt (Kd-C) har mycket förtroendekapital att tappa till sina väljare om det inte blir så att det blir en spricka hos `de rödgröna `.

Monas retorik kan ibland klandras men i dagens Agenda så lyckades hon med bedriften att säga att `de rödgröna `vill göra ännu mera på den förnyelsebara sektorn är vad Alliansen nu föreslog samt att det nu verkligen inte var rätt tid eller ekonomiskt att ändra nuvarande lagstiftning på kärnkraftsområdet. Hon menade att det skulle bara leda till minskade ambitioner på den förnyelsebara sektorn !

Mona vet nu att hon inte bara bär på ett S ledarskap utan för `de rödgröna `också ! Reinfeldt försökte locka in henne i fällan att bara företräda S , vilket inte lyckades men som vi som följer politiken vet att han lyckades med i debatten inför 2006 val med Göran Persson.

Mona vill  . : Hitta konsensus i politiken gällande de förnyelsebara energislagen (vind-vatten-sol-bioenerg) samt
                     skjuta upp frågeställningen gällande den lagstiftning som nu gäller våra 10 reaktorer i våra 4,a kärnkraftverk.
                 
 För att det krävs rejäla satsningar på det förnyelsebara och att agera samtidigt i dessa frågor skulle bara innebära en minskad satsning på de förnyelsebara energislagen.Är det så att vi inom ramen för 10 år klarar ambitionen med de förnyelsebara så kommer man då att kunna bedömma lagstiftningen och då behövs det inga nya reaktorer ! Har man då misslyckat med ambitionen så får den tidens framtida politiker bedömma frågeställningen ! Att agera nu är att gå hand i hand meg kärnkraftverks lobbyn ! Ta det lugnt Reinfeldt..Viss ditt ledarskap och lägg dig inte pladask framför lobbyisternas fötter ! Det är så att lobbyisterna är rädda för den nya tekniken inom det förnyelsebara och vill därför nu hasta fram ett beslut om möjliggöra nya reaktorer ! Om detta skulle gå igenom så kommer värdefulla kommersiella intressen och forsknings pengar att gå om intet för de förnyelsebara teknikerna och detta vore sannerligt tragiskt !

Jag anser att det vore uppseendeväckade om Reinfeldt med Alliansen i spetsen valde att ändra lagstiftningen med en så liten majoritet och jag tror inte att Alliansen håller för detta då opinionen kommer att slå hårt på främst C men även Kd. Jag hoppas att C har sin stora ledare Fälldin i tanke än och att de absolut inte tänker gå vidare till riksdagen med en ändrad lagstiftning i reaktorfrågan om den samlade oppositionen säger nej !

Låt oss samtliga partier i riksdagen komma överrens om ett klimatpaket som heter duga och som sätter oss i spetsen i hela världen och snälla Allians partier sätt inte p,e för detta genom att samtidigt diskutera kärnkraften och dess lagstifning !

Kommentarer
Postat av: Tony

Bra rutet, Göran!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback