Kärnkraften

Vem skulle förväntat sig något annat ! centern har kapitulerat i Kärnkraftsfrågan !
Lobbyisterna med debattören på denna( Michael) blogg har verkligen fot fotfäste i Centerns miljöpolitik! 


Regeringen avbröt energisamtalen

Peter Eriksson svarar på några viktiga frågor om energiöverläggningarna som regeringen avbröt i dag.

Pressbild Peter Eriksson vägg 08, fotograf: Fredrik Hjerling

Varför blev det ingen energiöverenskommelse mellan regeringen och oppositionen?
Peter Eriksson: Regeringen vill uppenbart inte ha en energiöverenskommelse. De har ställt ultimatum om kärnkraften, trots att det är helt onödigt då vi står inför en situation med ett stort el-överskott i Sverige.

Har Miljöpartiet varit intresserade att få till stånd en långsiktig överenskommelse om energipolitiken?
Peter Eriksson: Ja, vi tror att det hade varit bra. För att få till stånd en utbyggnad av förnybar energi och omfattande energieffektivisering så är det en stor fördel om de som ska investera i sådan teknik vet att det finns långsiktiga spelregler att lita på.

Kan Miljöpartiet tänka sig att bygga nya kärnkraftverk?
Peter Eriksson: Nej, kärnkraft är dyr och onödig. Vi står inför stora överskott av el i Sverige. I själva verket har situationen aldrig varit bättre än nu att avveckla kärnkraften. Det finns inga hållbara argument varför Sverige ska bygga fast sig i ett kärnkraftsberoende i ytterligare 75 år, som regeringen föreslår. Kärnkraftens baksidor är välkända - bland annat risker vid uranbrytning, risken för terrorattentat och kärnvapenspridning samt avfallshanteringen.

Mer om dagens energisamtal
Med mycket kort varsel kallade regeringen i dag till fortsatta energisamtal, trots att det var väl känt att Mona Sahlin var i Trollhättan och Peter Eriksson i Norrköping. Istället för att få den information som var utlovad till i dag så gav regeringen istället ett villkor för fortsatta samtal för att åstadkomma en blocköverskridande energiöverenskommelse. Kravet var att oppositionen ska acceptera att bygga ny kärnkraft och att beslutet ska tas omedelbart för att förhandlingarna ska fortsätta. Beskedet från regeringen var att detta inte var förhandlingsbart.


Läs också Maria Wetterstrands blogginlägg
Mauds haveri.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback