förlossnings frågan..i fokus

 

   

 • Värna mödrars rätt att stanna längre än 6 timmar på BB
 •  

   

 • Varje enskild förlossning är en unik upplevelse. Det kan alla kvinnor som någon gång fött barn intyga. I bland pågår värkarna från tidig morgon till sen kväll innan förlossningen kommer igång, andra gånger "ploppar" barnet ut på bara några timmar. Alla kan vi nog vara överens om miraklet i hur mycket en mänsklig kropp kan klara av. Känslan, glädjen, smärtan, bebisen. Varje förlossning är unik, varje mammas behov av tid för återhämtning och eftervård likaså.
 •  

   

   

   

 • Detta är anledningen till att Miljöpartiet är mycket tveksamma till det förslag som nu diskuteras bland de lokala hälso- och sjukvårdspolitikena i Göteborg, och som innebär att den genomsnittliga vårdtiden för andraföderskor av besparings- och prioriteringsskäl måste kortas. Vi säger nej till att införa en generell sextimmarsregel, också för okomplicerade förlossningar. Mödrarna måste själva kunna avgöra om de känner behov av att stanna över natten eller inte, naturligtvis i samråd med medicinsk expertis.
 •  

   

   

   

 • Miljöpartiet tycker det är fel att en sådan här diskussionen initierats av besparingsskäl. Vi anser att kvalitén alltid måste utgöra ramen för diskussioner om prioriteringar, inte kortsiktiga risker för röda siffror i budgeten. Och vi är bekymrade över att den upplevda kvalitén för mödrarna, oavsett de medicinska resultaten, försämras. Det går heller inte att bortse från att antalet komplikationer riskerar öka. Det finns exempel på blödningar som uppstått oväntat också efter 8 eller 10 timmar och några svar på eventuella följder i form av komplikationer eller kostnader kring detta, ges inte i det material som ligger till underlag för prioriteringarna.
 •  

   

   

Avslutningsvis ser vi behovet av att lyfta hela frågan om förlossningsvården till en regionövergripande nivå. Det är inte okej att mammor i Göteborg eller Mölndal kan tvingas gå hem efter sex timmar, medan mammor i Skövde, Borås och Trollhättan kan fortsätta räkna med att få stanna över natten. Det rimmar inte med intentionerna om en likvärdig vård i Västra Götaland.


Kommentarer
Postat av: Gunnar Karlqvist

Hej Göran!

...hm...är det du Göran som har författat 'Värna mödrars rätt att stanna längre än 6 timmar på BB' efter förlossningen?



...och ifall du hinner och har tid över kan du väl gå in på min hemsida och titta på några bilder från lördagens 'Marathonspinning'. Vår arbetskamrat Therese satt framför mig....och jag kom aldrig ikapp henne!

Morgonhälsning

Gunnar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback