motion av MP i regionen

Sprututbytesprogram för narkomaner i Västra Götaland

I en motion till Regionfullmäktige föreslår Göran Larsson att det inför ett allmänt sprututbytesprogram för narkomaner i Västra Götaland

Lars- Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, Johan Carlson, generaldirektör Smittskyddsinstitutet och Sarah Wamala, generaldirektör för Statens Folkhälsoinstitut har tillsammans skrivit en debattartikel som publicerades på DN debatt den 4 november. De tre undertecknarna stödjer ett allmänt införande av sprututbytesprogram för narkomaner i landet, och motiverar ställningstagandet som en viktig folkhälsofråga.

De tre författarna skriver bland annat följande:
?Sverige har sedan 2006 en lag som tillåter landstingen att starta sprututbytesprogram. Socialstyrelsens särskilda föreskrifter för sprututbytesverksamheten ställer hårda krav på att sprututbyte endast är tillåtet som en del av en bredare verksamhet som riktar sig till missbrukare. Det handlar bland annat om hälsorådgivning av läkare, motiverande samtal, information om hur man skyddar sig mot sexuellt överförbara infektioner, test och vaccinationer. Verksamheten ska en öppen dörr mot vård och behandling.

Behandlingsprogrammet har missbrukarna i fokus och syftet är att motivera dem att sluta missbruka och göra det innan de ådrar sig kroniska sjukdomar. För individen innebär detta en möjlighet till ett liv utan hiv och hepatitsmitta. För samhället innebär det samtidigt en stor besparing eftersom varje missbrukare som förhindras att bli hiv- eller hepatitsmittad innebär en hälso- och samhällsekonomisk vinst?.

Miljöpartiet de Gröna hade med införandet av ett sprututbytesprogram för narkomaner i Västra Götalandsregionen som ett av våra uppdrag i den budgetskrivning vi presenterade för fullmäktige i samband med juni månads budgetmöte. En budget som dessvärre avslogs.

För oss är det mycket viktigt att vi nu tar tag i denna viktiga fråga för en grupp som verkligen lever i ?utanförskap?. Samhället har så mycket att vinna på att göra livet bättre för dessa människor, både på individuell nivå och rent samhällsekonomiskt.

Med anledning av vad som ovan anförts föreslår undertecknad fullmäktige besluta

att ge folkhälsokommittén i uppdrag, att i samverkan med Regionstyrelsens Hälso- och sjukvårdsutskott, utveckla särskilda regionala riktlinjer för hur ett sprututbytesprogram ska utformas,

att utifrån dessa riktlinjer implementera särskilda sprututbytesprogram för narkomaner i vår hälso- och sjukvårdsverksamhet

att en särskild studie på tre år görs på de ställen där sprututbytesverksamheten startas upp för att vi ska kunna skaffa oss kunskaper för att på sikt kunna utveckla denna verksamhet i hela vår regionala hälso- och sjukvårdsverksamhetGöran Larsson, Hälso- och sjukvårdsgruppledare för Miljöpartiet de Gröna


Kommentarer
Postat av: Anna Kelemen Ejstes Mp Lidköping

Detta är verkligen sorgligt att tog såååå långt tid att inse hur viktig med sprut -utbytes proggra för narkomaner i detta landet.Problemet ligger naturligtvist att folk blandar ihopp äpple och päron. Alltså blandar ihopp narkotikapolitik och hälsopolitik.Alla som är mot detta programmet måste tänka lite längre! Smittan från en smittad narkoman som t.ex HIV eller hepatit C kan faktist föras över till någn som är inte missbrukare.Därför är det viktig att vi hålla ner smittan.

Jag är stolt över miljöpartister i Lidköping!Bra gjort Göran.

2009-11-05 @ 20:38:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback