Rovdjursfrågan ...kommande valdebatt---

MILJÖPARTIET OM ROVDJUR/VARGAR

 

I onsdags den 21/10, har riksdagen debatterat "En ny jordbruksförvaltning".  

Regeringen lutar sina förslag på utredningen "Rovdjuren och deras förvaltning" (SOU 2007:89) som har fått hård kritik från många remissinstanser. Propositionen har starkt fokus på ett påstått motstånd mot rovdjur.

 

Miljöpartiet anser inte att det är bra att regional förvaltningen blir beslutande i stället för som tidigare rådgivande (genom nya viltförvaltningsdelegationerna).

 

Miljöpartiet anser att bevarandet av rovdjuren bör vara ett fortsatt statligt ansvar. Regeringens förslag riskerar att försvaga rovdjurens situation.

 

Miljöpartiet anser att det är fel att sänka den nationella miniminivån på lodjursstammen.

 

Miljöpartiet anser att det är olämpligt att öka jakttrycket på vargstammen och säger nej till licensjakt på varg.

 

Miljöpartiet anser att förslaget om licensjakt som ska inriktas på svaga individer (genetiskt defekta) verkar vara orimlig och ogenomförbart.

 

Hotet mot genetisk utarmning är stort, Miljöpartiet anser att det måste skapas möjligheter för vargar att invandra till Sverige på naturlig väg.

 

Miljöpartiet anser att vargstammens tillväxt bör få fortsätta parallellt med åtgärder som syftar till att förbättra dess genetiska status (invandring).

 

Miljöpartiet anser att man borde utvärdera efter att etappmålet nåtts. (Etappmål är inte ett tak som det ibland tolkas.)

 

Ett av de största hoten mot vargstammens utveckling och långsiktiga överlevnad är den genetiska situationen, då alla individer (ca 200)härstammar från ett fåtal individer.

Ett annat hot är den omfattande illegala jakten.

 

Regeringens förslag presenterar inga lösningar på dessa hot, i stället vill man tillåta ökad jakt. Och inte har presenterat ett lagförslag om kriminalisering av försök och förberedelse till jaktbrott.

 

Läs mer om riksdagens hantering av rovdjursfrågan: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=3120&doktyp=betankande&bet=2009/10:MJU8

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback