Maria Wetterstrands tal på kongressen

Vänner, partikamrater, sympatisörer

Jag tänkte INTE börja med att INTE berätta vad vi INTE ska göra efter vi vunnit valet i höst.

Jag tänker INTE sätta upp en INTE-lista med 9 INTE-punkter om vad Regeringen INTE borde ha gjort under den här mandatperioden.

Jag tänker INTE heller prata om vad de borgerliga INTE vill göra för att INTE skapa ett modernt, hållbart Sverige.

 

Sverige blir just nu grönare och grönare. Det gillar vi. Kanske är det därför vi har vår kongress så här års.

Förra våren arbetade vi hårt. I det valet markerade svenska folket tydligt att gröna frågor är viktiga, inte bara här hemma – utan i hela EU. Vi gjorde ett av våra bästa valresultat någonsin och det gröna inflytandet i EU-parlamentet stärktes, även från flera andra länder.

Då, på kongressen, låg vi på 8 procent i opinionen och hann komma upp i 11 procent till valdagen. Det är längre till valet den här gången.

Om ännu ett år, mina vänner, kommer Miljöpartiet att med tillförsikt se ett grönare Sverige växa fram där vi har satt spaden i jorden för en historisk järnvägssatsning, har mer lönsamma småföretag och där vi har en anständig sjukförsäkring.

 

Det är inte bara väljarna i Sverige som markerat att det är dags att stärka det gröna inflytandet. För några dagar sedan hände det som aldrig hänt förut:

Caroline Lucas fick flest röster av alla kandidater i sin valkrets i Brighton. Hon passerade Labour med 3 procentenheter och Tories hade aldrig en chans. Därmed blev ordföranden för the Green Party of England and Wales den första gröna parlamentsledamoten i det brittiska parlamentet.

Liksom Storbritannien fått sin första gröna ledamot i Parlamentet kommer Sverige att få sina första gröna ministrar i Regeringen 2010.

 

Mina vänner,
Astronauten Edgar Mitchell, chef på Apollo 14, är en av tolv personer som satt sin fot på månen. Efter att ha betraktat jorden sa han:

”In outer space you develop an instant global consciousness, a people orientation, an intense dissatisfaction with the state of the world, and a compulsion to do something about it. From out there on the moon, international politics look so petty. You want to grab a politician by the scruff of the neck and drag him a quarter of a million miles out and say, "Look at that, you son of a bitch.””

I ett grönt modernt samhälle tar vi hänsyn till det komplicerade och sårbara ekologiska system som vår planet utgörs av, i alla beslut som fattas.

Vi har i längden ingen fungerande ekonomi utan en fungerande ekologi.

I ett grönt modernt samhälle gör vi en långsiktig grön omställning som skapar jobb och utveckling samtidigt som vi tar ansvar för vår planet.

 

Frankrike har historiskt sett haft stor inverkan på det svenska samhället. De har inte bara exporterat ett kungahus, de har även namngivit stora delar av vårt land – betong, trottoar och politik.

Nu är det dags att åter låta Frankrike påverka vårt sätt att leva.

I Paris satsar man stort på kollektivtrafiken och utbyggda gång- och cykelstråk. Det ska bli lättare för fransmännen att förflytta sig till fots utan att göra så stora fotavtryck. Mellan Paris och Marseille tar det numera i princip lika lång tid att ta flyget som att åka tåget. Och fötterna talar redan sitt tydliga språk.

Ett modernt hållbart samhälle ser till att ha en infrastruktur som gynnar klimatsmarta val.

Vi vill att järnvägen ska kunna ta dubbelt så många passagerare som idag och dubbelt så mycket gods. Med höghastighetsbanor mellan våra tre största städer samt Oslo och Köpenhamn så skapar vi utrymme på de befintliga stambanorna för mer regional tågtrafik och godstransporter, samtidigt som vi ger flyget seriös konkurrens.

Detta mina vänner är en historisk förändring som vi gröna har fått med våra samarbetspartners på.

Det är en historisk rörlighetsreform för vårt moderna samhälle.

 

Jag läste igår att guldet har blivit dubbelt så dyrt. Det gör att vigselringar stiger i pris, vilket naturligtvis har högt nyhetsvärde just nu.

En större utmaning än höga priser på guld är att vi inom det närmaste decenniet riskerar motsvarande utveckling på olja. Vårt oljeberoende kan komma att försätta oss i en mycket svår situation lite längre fram. Oljan är som vi alla vet en begränsad resurs. Ökad efterfrågan och minskad tillgång kommer att driva upp priserna. Dramatiskt.

Om vi inte ställer om nu så är det våra barn som får ta den smällen.

Därför vill vi bygga ut kollektivtrafiken. Det kostar mindre energi om vi reser tillsammans.

Med en klimatskatt på bensin och diesel får vi pengar att ställa om och gör alternativen mer lönsamma.

För dem som behöver bil för att vardagspusslet ska gå ihop vill vi underlätta att konvertera den till att gå på drivmedel fria från olja. Det ska vara möjligt att tanka biogas och ladda sin elbil oavsett om man bor i Ljungskile eller Lycksele.

Det är en nödvändig trygghetsreform för vårt moderna samhälle.

Ett annat spår är att välja att inte resa. Alls. Och ändå hålla viktiga möten.

När jag besökte TeliaSoneras anläggning för videomöten blev jag imponerad och övertygad. Mötesrummen ser likadana ut i hela världen, samma färg på väggarna, samma trä i borden. Det runda bordet fortsätter helt enkelt in i de tv-skärmar där de andra parterna på mötet finns. Man blir bara lite förvånad att man inte kan servera vatten till de som sitter på andra sidan bordet.

Ni har säkert hört argumenten förut: att ha en videokonferens istället för att resa sparar tid, pengar och miljö.

Låt mig ändå säga lite mer.

I Norge gjordes en undersökning år 2008 som visade på att de 140 000 statsanställda genomförde 532 600 flygresor och transporterades 521 336 000 km. Eller 13 000 resor jorden runt. Om de ersatte en av fem av dessa resor med en videokonferens skulle Norska staten sparat över 325 miljoner kronor. Norska. Naturligtvis räknade de även ut vad detta skulle innebära i koldioxidutsläpp. Siffran är på 14 600 ton CO2/år.

Låt oss anta att svenska förhållanden är ekvivalenta. 2009 hade vi i runda slängar 225 000 statligt anställda i olika myndigheter. Säg att vi byter ut en av fem resor till videokonferenser. Då skulle Svenska staten gjort 525 miljoner kronor i vinst. Vi skulle dessutom ha minskat koldioxidutsläppen med 23 000 ton.

Det är mycket resurser vi talar om. Samtidigt som vi minskar belastningen på det ekologiska systemet kan vi öka nyttjandegraden av det monetära.

Dessutom innebär resfria möten att vi kan konferera med Italien, Finland och Kina samma dag och ändå hinna hämta på förskolan.

Det finns de som protesterar mot videokonferenser. De menar att man då missar den sociala kontakten som småpratet när man hämtar kaffekoppen. Det är helt sant. Dessa kontakter är viktiga smörjmedel i många processer. Människan är en social varelse och därför blir förstås inte alla fysiska möten digitala. Ni får t ex inte plats i TeliaSoneras videokonferensrum. Med mindre än att vi skickar er runt till deras olika sådana i hela världen. Och då har det lite förlorat sin poäng.

Vi gröna tycker att det är viktigt att staten använder skattebetalarnas pengar på ett ansvarsfullt sätt.

Därför vill vi ge Trafikverket ett nytt uppdrag i höst: att ta fram en plan för att minska onödiga tjänsteresor inom statliga myndigheter med hjälp av den nya tekniken för videokonferenser.

Det är en viktig hållbarhetsreform för vårt moderna samhälle.

 

Anders, Carl, Lars, Erik, Per, Johan, Olof, Hans, Gunnar och Peter.

Alla vanliga svenska namn - särskilt i vissa generationer.
Alla särskilt vanliga namn - i samtliga svenska bolagsstyrelser.

När Dagens Industri tittar på vilka som sitter i styrelserna är det faktiskt inte förrän på trettionde någonting plats vi hittar kvinnorna.

Som grupp.

Jag ska inte stå här framför er och låtsas som om jag inte känner någon som heter Anders. För det gör jag. Till och med flera stycken. Jag känner även flera Carl.

Jag vet inte hur det är med er, men faktum är att jag känner många fler kvinnor.

Världens blickar faller oftast på Sverige när det blir tal om jämställdhet. Själv tycker jag att vi ska låta våra blickar åter falla mot Norge.

2003 klubbades en kvoteringslag igenom i vårt grannland som innebär att alla bolagsstyrelser i statliga bolag såväl som i alla allmänna aktiebolag måste representeras av minst 40% av endera könet. Lagen trädde i kraft 2006.

2004 saknade närmare åtta av tio bolagsstyrelser kvinnlig representation. Och utfallet nu är? Gissa på något av följande:

1. Ingenting hände för det fanns inga kvinnor som ville och männen vägrade byta kön.

X. Bolagen har gått under på grund av kompetensbrist i styrelsen.

2. 2010 är fler än 4 av tio styrelseledamöter kvinnor. Och den generella utbildningsnivån har höjts samtidigt som medelåldern på ledamöterna sänkts.

Lönnkvist, Niska och Mäkinen-Salmi har i sin mastersuppsats vid företagsekonomiska institutionen på Uppsala universitet studerat kvinnorepresentation i svenska börsbolagsstyrelser.

De har funnit belägg för att bolag med stor kvinnlig representation i styrelsen är mer lönsamma, räknat i resultat efter finansnetto, än de bolag där det inte fanns kvinnor i styrelsen. Alls.

Under fjolåret studerade närmare 300 000 människor vid våra universitet och högskolor. Av de som utexamineras varje år är nästan 2 av 3 kvinnor. Samma bild framträder när vi tittar på doktorstitlar - fler kvinnor.

Det finns alltså inget fog för att hävda att Sveriges kvinnor saknar kompetens för styrelsearbete. Tvärtom. Och med fler kvinnor i styrelsen ökar kvaliteten och lönsamheten.

Det finns en anledning att vi människor kommer i fler än en grunduppsättning – vi är alla olika och olikheter ökar sannolikheten för överlevnad. Det gäller även i börsnoterade bolag. Den som väljer att bortse från halva befolkningen som rekryteringsunderlag tar en risk.

Därför vill vi i Miljöpartiet kvotera in underrepresenterat kön i alla börsnoterade bolagsstyrelser likväl som i de offentliga bolagen.

Det är en viktig lönsamhetsreform för vårt moderna samhälle.

Kvinnorna kan i större utsträckning ta ansvar för att bidra till att bolag blir mer lönsamma. Männen kan också ta större ansvar på andra områden.

Varför är det så att när Martin Quist i Lund är föräldraledig med sin fem månader gamla son Anton får han höra att han är ”världens bästa pappa” medan Antons mamma Anna får höra att hon inte bryr sig tillräckligt mycket om sin son när hon återkommer till arbetet?

Varför är det så att när en pappa väljer att ta ut 60 istället för 30 dagar av föräldraförsäkringen ökar mammans framtida inkomst med i genomsnitt 7%. Och om han väljer att ta ut denna extra månad vid något annat tillfälle än jul eller under sommaren ökar hennes framtida inkomst med 10%.

Detta mina vänner handlar om samhällets normer och värderingar och är inget man förändrar i en handvändning. Utöver tid krävs mod, långsiktighet och handlingskraft.

1974 Fick Kent rätt att ta del av moderskapspenningen då den omvandlades till en föräldrapenning vilket möjliggjorde att han kunde vara hemma med sin förstfödde son Magnus.

1995 var Philip en av de första papporna i Sverige som fick en egen månad med sin förstfödda dotter Rebecca, då riksdagen på Folkpartiets initiativ klubbade igenom en individualiserad del av föräldrapenningen.

2002 drev Miljöpartiet med hjälp av Vänsterpartiet och Socialdemokraterna igenom nästa steg då 60 dagar tilldelades vardera förälder.

Nu mina vänner är det dags för oss att återigen ligga i framkant och driva på utvecklingen inom detta område.

Jag har aldrig träffat en pappa som ångrat att han tog föräldraledigt.

Med dagens ökningstakt kommer det att dröja 51 år innan vi har ett helt jämnt uttag av föräldraledigheten. För 51 år sedan hade USA och Sovjetunionen rätt nyligen börjat rymdkapplöpningen.

Jag ser det här framförallt som ett stöd för föräldrarna mot omgivningens förutfattade meningar om hur saker och ting ska vara.

Det här kan dessutom mycket väl vara det viktigaste förslaget för att i längden uppnå jämställda löner.

Vi gröna tror att det är mycket lättare för männen att våga om samhället tagit tydlig ställning.

Därför vill vi i Miljöpartiet de gröna ha en tredelad föräldraförsäkring där en tredjedel går till vardera föräldern och en tredjedel är flexibel och kan användas såsom föräldrarna själva anser är bäst för dem.

Det är en viktig frihetsreform för vårt moderna samhälle.

 

Mina vänner,
Vart fjärde företag i Sverige drivs av en kvinna och andelen ökar stadigt. Om företagande bland kvinnor blir lika vanligt som bland män får vi 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb.

Hur mycket vi än försöker, hur många nya jobb vi än försöker skapa förutsättningar för från det politiska hållet, är det ändå i slutändan entreprenörerna, både kvinnor och män, som faktiskt skapar mycket av de nya jobben.

Det måste bli enklare för människor att förverkliga sina idéer och våga ta steget till ett eget företag.

Tre av fem egenföretagare startar eget för att förverkliga sin egen idé. Idealist javisst, och utan dessa idealister stannar vårt land.

Tänk att platta paket kunde göra så stor skillnad. Att det mänskliga hjärtat kan drivas av ett batteri, eller att vi kan lyssna på vår favoritmusik utan att först behöva ta oss till en butik för att införskaffa en plastbit. IKEA, pacemakern och Spotify. Det är ingen slump att Sverige valt att framhäva dessa under den pågående världsutställningen i Shanghai. Sverige har alltid legat i framkant vad gäller innovationer och teknik.

Idag jobbar fler och fler företagare för att hitta lösningar som minskar utsläpp och fler ser till att deras varor tillverkas på ett schysst sätt.

Det gröna Sverige behöver entreprenörers engagemang, deras idéer och att de får företag att växa. Ansvarsfulla, engagerade entreprenörer utgör en förutsättning för det moderna och hållbara samhället.

Vackra ord i all ära. Det betalar inte räkningarna i slutet på månaden. Vi måste se till att dessa människor får större chans att få inkomster och utgifter att gå ihop.

Människors möjligheter att förverkliga sina idéer är en viktig frihetsfråga. Friheten att få möjlighet att förverkliga sin idé i ett eget företag är något som fler borde pröva på. Det är bra för Sverige.

Vad får då människor med stark drivkraft att våga starta företag och att våga växa? Vi tror att många fler skulle våga hoppa om det fanns ett nät som fångade upp dem om de föll illa.

Därför vill vi införa ett entreprenörsår då man får tid och stöd att förverkliga sin företagsidé. Den som inte lyckas kan återgå till sitt gamla arbete, den som får igång sitt företag gör oss alla till vinnare.

För att redan etablerade företag ska våga växa och anställa fler behövs riskkapital.

Därför startar vi gröna tillsammans med våra samarbetspartners en riskkapitalfond för små och medelstora företag på fem miljarder kronor. Som finansieras till fullo av vinster från Vattenfall.

Och för att fler ska våga anställa vill vi sänka arbetsgivaravgiften för anställda i småföretag, oavsett ålder, med 10 procent. Detta innebär ett tillskott i kassan med ca 50 000 kronor per år för ett företag med 2-3 anställda.

Köp-och-släng rimmar illa med hållbarhet. I ett grönt samhälle ska det, istället för att ständigt köpa nytt, löna sig att laga det som är trasigt.

En middag på restaurang ska inte behöva kosta som fem nya toppar från HM.

Vi vill stödja tjänsteföretag som exempelvis skräddare, cykelverkstäder och städfirmor, caféer och restauranger. En sänkning av skatten på dessa tjänster är bättre än att ge riktade bidrag till vissa branscher – vårt förslag ger långsiktiga spelregler.

Vi vill driva en hållbar konsumtion av tjänster och därför vill vi sänka momsen för tjänsteföretagen från en fjärdedel till en dryg tiondel.

Det är en framtidsinriktad utvecklingsreform för vårt moderna samhälle.

För att vår politik ska bli verklighet gäller det att våga se att samhället kan förändras. Det gäller att ha ett långsiktigt perspektiv på hur vi på bästa sätt utvecklar Sverige och det gäller att vara många som strävar åt samma håll.

Vi har drivit gröna frågor på riksnivå sedan 1981. I snart tre decennier har vi stått upp för det hållbara samhället och drivit en helhetssyn på människor och miljö. Vårt långsiktiga arbete har gett resultat.

Tillsammans är vi starka, och vi är fler än någonsin förut. Vi är idag Sveriges tredje största parti. Vi är en kraft att räkna med. Sedan årsskiftet har vi ökat vårt medlemsantal med nästan 20 procent, och vi blir fler varje dag som går.

För att vi ska kunna genomföra ännu mer grön politik är ni oerhört viktiga.

Det är ni som sitter här idag, och ni sympatisörer som lyssnar via olika medier, som är Miljöpartiet.

Det är ni som med ert engagemang och er tid kommer att se till att vi får ett välbehövligt regeringsskifte i höst.

Det är era samtal med era vänner, era grannar och era kollegor som kommer att fälla avgörandet vilken valsedel de väljer att stoppa i valurnan i september.

Var tionde person du möter på gatan har redan bestämt sig för att välja en hållbar framtid. Nu gäller det bara att övertyga resten om att den gröna omställningen är det som behövs för ett bättre samhälle, ett bättre Sverige.

Vi har ett unikt läge att leda Sverige mot en grönare framtid.
Er hjälp behövs – Se till att fler lägger sin röst på Miljöpartiet den 19 september.

Tack.


Kommentarer
Postat av: möglig bulle

Hur i helvete ska man orka läsa hela ditt inlägg kärring! (syftat till wetterstrand)

Är det så svårt att skriva!! Med eran politik så får den lilla människan högre räkningar! De få stackare som ännu har huvudet över ytan kommer att bli demolerade genom eran politik o megaräkningar! Mera kärnkraft o sluta med erat sattyg mot arbetarklassen!!

Du borde skämmas Larsson!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback