Storkök i Västragötalandsregionen


Det kommer alldrig att bli ett enda storkök i VG regionen för våra 19 sjukhus. Detta är ett omvalslöfte från mig och jag är ju tillika vice ordförande i Servicenämnde som håller i utredningen av framtidens måltider samt också utnämnd kontaktperson för just detta område tillsammans med två till.

Det är mycket underligt hur man kunnat få till att nuvarande demoanläggning i Falköping skulle kunna bli detta storkök, men det beror på kommunikationsbrist mellan den tidigare servicenämnden och dåvarande regionstyrelsen.

Det blev också så att det vara många som talade med pressen då det var valrörelse och maten berör alltid och det är oerhört viktigt hur man kommunicerar ut olika saker så att man blir tydlig med vad som gäller så att man inte kan missuppfattas.

Jag anser att frågan om mat är en av de viktigaste av allt för våra patienter och därför är det ohållbart att vi i dag med våra 13 kök som servar ca 5 milliner portioner till 19 sjukhus inte kan tillgodose mat under dygnet alla timmar till våra patienter.
Vi i servicenämnden ser detta som en oerhört viktig utvecklingsfråga som vi nu driver i utredningen framtidens måltider.

Vi har i dag stora uppenbara brister och det gäller också våra dåliga kök som vi har i dag samt omoderna system på våra avdelningar där våra patienter ligger.

Vi har många som komme till akuten och är där i många timmar med anhöriga utan att erbjudas mat vilket är oaceptabelt.

Debatten om maten på våra sjukhus borde också handla om den dåliga servicen vi erbjuder i dag med fast matdagser fast matsedel,,08-13-17  detta skall vara dygnet runt med flera matvarianter som erbjudande och då också på våra akutmottagningar.

Jag hoppas verkligen att debatten nu kan breddas till att se helheten och inte bara köken i sig. Jag vill se att
de långliggande patienterna skall vara guldkort utifrån maten och att anhöriga också erbjudes.

Vi måste se maten som en del i en vårdkedja och detta innebär att varja vårdavdelning är en del av en köksmatkedja som den inte är i dag. Detta innebär att servicesektorn gällande maten kan bli den expertis som på olika sätt sköter detta i samverkan med vårdpersonalen f.ö.

Att maten skall upphandlas mer nära och mer ekologiskt är självklara delar. Att matens kantinssystem måste bli mycket bättre än dagens för att för patienten dygnet runt när han eller hon så önskar kan känna upplevelse av maten.

Det kommer att bli en större seminare gällande servicesektorn i regionen och dess 3800 anstälda olika utmaningar efter valet och här kommer den kommande regionledningen få staka ut viktiga inriktningar för framtiden. 

Kommentarer
Postat av: Carl-Gustaf Theen

Hej Göran,

Jag skulle uppskatta om du blev lite tydligare rörande följande:

1. Vad är det viktigaste syftet med "nuvarande demoanläggning i Falköping"?

2. När ska utvärderingen av denna anläggning vara klar?

3. Ditt löfte om att det aldrig kommer "att bli ett enda storkök i VG regionen för våra 19 sjukhus" är för vagt då vi idag har 13 kök och skillnaden mellan ditt löfte om minst 2 kök ändock kan innebära en minskning med 11 kök och därtill hörande ökande transporter. Vänligen precisera hur du ser på centraliserad kontra decentraliserad köksfunktion med bibehållen servicegrad.

4. Det mesta i ditt inlägg handlar egentligen om en ökad servicegrad och förbättrad kvalité utöver den som finns idag och det vore bra att få en resursbedömning kopplad till denna ökade ambition; hur ska detta finansieras/lösas utan en avsevärd resurstilldelning?

Avslutningsvis så vill jag framhålla att rent ideologiskt bör Miljöpartiet hamna i en ståndpunkt som inte medför ett ökat transportbehov; tvärtom bör vi arbeta för mer lokal produktion av såväl råvaror som förädlade produkter.

I en region av Västra Götalands storlek så borde antalet kök hamna på storleksordningen minst 8-10 st om inte transporterna ska öka markant.

Mvh

Carl-Gustaf

2011-04-26 @ 20:13:07
Postat av: Anonym

Tack för frågorna !

Jag ska vara tydlig så vill jag att transporterna skall minska och jag vill utveckla lokala kök i systemet och det innebär att vi kommer att kunna få många kök samt att även avdelningarna skall utveckla sin mathantering så det innebär fler kök än i dag sammantaget om ekonomin tillåter men mitt budskap var ,, Alldrig ett enda storkök i VG regionen !!

2011-04-29 @ 02:17:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback