MP satsar på Ambulansjukvården i regionen !
Modern och trygg ambulanssjukvård
En av de viktigaste utvecklingsfrågorna inom hälso- och sjukvården är den prehospitala vården (ambulanssjukvården). Medborgarna efterfrågar en alltmer kompetent och säker sjukvård i sitt ordinära boende och detta måste regionen självklart eftersträva. I dag kan patienter ges avancerad vård i det ordinära boendet, något som för bara tio år sedan var sådant som endast kunde utföras på sjukhusen. Det innebär att vi får en allt högre andel sjukliga och sköra patienter som vårdas hemma, något som ställer krav på att den prehospitala vården också vårdar på plats.
Det finns också en strävan att kunna göra mer kvalificerade bedömningar på plats och prioritera rätt, så att vi t.ex. inom strokesjukvården kan erbjuda en större andel akut trombolys för att förhindra svåra bieffekter med förlamningstillstånd m.m. som ofta är konsekvenserna efter en emboli (propp) i hjärnan. Kan den behandlas och ges en god eftervård där sjukhusvård och kommunal vård samverkar i det ordinära boendet, kommer det innebära betydligt högre livskvalitet för den enskilde. Men det ställer ökade krav på att den prehospitala vården kommer i rätt tid och vårdar på rätt plats med rätt behandling. Sådana insatser kräver mer av särskilda utbildningsinsatser för ambulanssjuksköterskor, men också en ökad andel läkarmedverkan i denna första linjens vård.
Miljöpartiet de Gröna anser att den prehospitala vården står inför en utveckling till att vara den främsta delen i den första linjens vård och att den ska ses som en mobil behandlande akutenhet. Vi vill därför att regionen uppmuntrar denna utveckling och för att det ska kunna genomföras behöver ambulansverksamheten vara en egen organisation som samordnas med SOS Alarm, ambualarm, 1177 samt andra sjukvårdande instanser, oavsett om det handlar om vårdcentraler, sjukhus, eller inom den kommunala hälso- och sjukvården med vård i hemmet, korttid/avlastning, gruppboenden eller särskilda boenden.
Den gränsdragning som finns mellan den regionala och kommunala vården gör det besvärligt att utveckla det som kallas vård på plats. Det finns dock pilotprojekt i bl.a. norra Bohuslän, något som vi vill införa och permanenta i hela regionen. Det behöver utvecklas program som tydligt beskriver ansvarsförhållande m.m. för den prehospitala vårdens samverkan med regional och kommunal hälso- och sjukvård. Vår bedömning är att detta lättast kan ske om man utvecklar den prehospitala vården till en tydlig del av första linjens vård med en egen förvaltnings- och ledningsstruktur.
Miljöpartiet de Gröna föreslår Regionfullmäktige besluta
att regionen organiserar den prehospitala vården med en egen förvaltnings- och ledningsfunktion
att uppdra till Regionstyrelsen att utreda samverkansformerna med berörda aktörer och återkomma med förslag till en detaljerad organisation
För Miljöpartiets Regionfullmäktigegrupp
Birgitta Losman Göran Larsson